Erzurum dilinin ve halkının vaz geçilmezi olarak bilinen dillerden düşmeyen ve halk arasında ağız alışkanlığı olan “can” kelimesi, marka olarak Erzurum ekonomi tarihine geçmiş bulunmaktadır. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen; bulunduğu her ortamda dile getirdiği ve görev süresi boyunca da hemen her fırsatta da uygulamaya koyduğu “üretim” parolasını bir kez daha faaliyete geçirerek, şehir ekonomisinde hatırı sayılır bir yere imza atmış oldu.

İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezinde yoğun bir kamu ve özel kurum yetkililerinin katılımıyla  yapılan tanıtım toplantısında “can” markasıyla deneme üretimi tamlanmış, laboratuar ve patent işlemleri de tamamlanmak üzere olan, Erzurum’un kendi markası olan “can gübre” görücüye çıktı. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin üreteceği bu gübre ile bitkisel üretim desteklenerek, “yerli ve milli” ibareli bir ticari ürün üretilerek şehir ekonomisinin ve kalkınmasının hızlandırılması da amaçlanmaktadır. Tanıtım toplantısında Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Gübrenin tasarım ve imalatında yer alan dinamiklerinden Ziraat Mühendisi Yakup Görenç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç çalışmalar ve yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.   

O bir belediye başkanında daha çok memleket sevdalısı

Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam YıldırımErzurum çiftçisinin yörenin iklim şartlarında yaşamış oldukları zorlukların tanımını yaptığı konuşmasında; her daim yanlarında olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkürlerini ifade ederken, Başkan Sekmen’in yapmış olduğu katkıların bir belediye başkanından daha çok, memleket sevdalısının yapabileceği çalışmalar olduğunu ifade ederek Erzurum halkının bu gayretlerin ve çiftçimize sağlanan katkıların bilincindedir, dedi.

Toprağını yok eden millet kendisini mahveder

Can Gübrenin Erzurum’a kazandırılması aşamasında büyük gayret ve çalışma azmi gösteren Ziraat Mühendisi Yakup Görenç ise yapmış olduğu sunum esnasında yaşadığı heyecanın ve mutluluğun tarifini yapmanın imkânsız olduğundan bahsederek, “toprağını yok eden millet, kendisini mahveder” sözünü örnek olarak göstererek, daha fazla ürün elde etmek ve daha fazla para kazanmak hırsıyla birlikte toprağın kimyasal etkilerle, kimyasal gübrelerle her geçen gün kaybedildiğini, özelliğini ve sağlıklı ürün üretme kapasitesini yok ettiğini toprağa dışarıdan ilave edilen bitki besin elementlerinin en önemlisinin organik gübre olduğunu belirterek, can gübrenin bu görevi yerine getireceğini ifade ederek, Erzurum’a kazandırılan bu çalışmalardaki katkısından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e minnettarlığını dile getirdi.       

Sürece dâhil olduk

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, laboratuvar ve patent işlemleri tamamlanan organik sıvı ve katı gübre ile bitkisel üretimin desteklenmesinin amaçlandığını vurguladı. 22 yıl önce izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden üretim sürecinin sekteye uğradığını ifade eden Sekmen, hükümetimizin 22 yılda hayata geçirdiği dev proje ve yatırımlar sayesinde tarımsal üretimin yeniden cazibe kazanmaya başladığı da artık su götürmez bir gerçektir. Bugün merkezi hükümetimizin üretimi teşvik edip, artırmaya yönelik olarak attığı yüzlerce teşvik adımı var. Üreticinin maliyetine ortak olma, ürettiği ürüne pazar ve piyasa oluşturma ya da satın alma şeklinde atılan bu adımlar, üreticinin toprağına ve emeğine yeniden değer katmıştır. Zaten resmi üretim rakamlarına da bakılacak olunursa Türkiye’de tarımsal üretimin her geçen yıl gelişme kaydettiği ve artış gösterdiği rahatlıkla görülecektir. Tabii yerel yönetimler olarak bizler de bu gelişim sürecine sadece seyirci kalmakla yetinmedik. İşin ucundan bizler de tuttuk, sürece bizler de dâhil olduk, diye konuştu.

Elimizi taşın altına koyduk

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek gübre üretimine başladıklarını ifade eden Başkan Sekmen, “Şehrimizde geleneksel bir söz olan ve Can adını verdiğimiz gübremizin laboratuar ve patent işlemleri tamamlandı. Can Gübre projemizle bitkisel üretimi desteklemek amacıyla yerli ve milli ibareli bir ticari ürün tasarlayarak, ihraç edilebilir bir model oluşturduk. Bilindiği gibi zirai ilaç kalıntılarından dolayı her yıl Avrupa’ya gönderilen ürünlerimiz geri gönderilmektedir. 2023 yılında da 430 parti ürünümüz geri gönderilmiştir. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin temel taşlarından biri olan gübre üretimi için biz de elimizi taşın altına koyduk ve Can Gübre’yi ürettik. Projemizle birlikte yıllık ortalama 6 milyon ton olan kimyasal gübre ithalatı ile döviz çıktısını en aza indirgeyerek, tarımda kimyasal gübre kullanımını ortadan kaldırıp tamamen organik üretime dayalı bir tarım materyali kullanımına zemin hazırlamayı da hedefliyoruz. Bu arada tarım ve hayvancılıkta da bölgesinin lider şehri olan Erzurum’umuzda saatte 1,5 ton gübre serpme, 213 dekar tarla ve ağaç ilaçlama kapasitesine sahip DJİ Agras T40 zirai ilaçlama dronları sayesinde modern tarım teknikleri ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi