Kuşkonmaz yani Asparagus officinalis olan Asya bitkisidir. Tarihi 15. ve 17. yüzyıllara dayanan kuşkonmaz ilk olarak ilaç olarak kullanılıyordu.Tanınmaya başladığı, bu tarihlerde daha çok ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. 4 farklı olan rengi olan kuşkonmaz yeşil, mor, pembe ve beyaz gibi farklı renklerde olabilir.

100 gr kuşkonmazın besin değeri aşağıdaki gibidir:

39 kcal enerji, 0,10 gr yağ, 1,80 gr diyet lifi, 0,66 mg demir, 64 mg fosfor, 28 mg kalsiyum, 20 mg magnezyum, 30,3 mg C vitamini ve 80 mcg folat...

Kuşkonmaz Ne İşe Yarar ?

Antioksidandır : Bu sebeple serbest radikalleri indirgeyerek bağışıklığımızı korur ve hastalanmamızı engeller: 

Kalbi destekler : İçerdiği  antosiyanin adı verilen pigmentler kan basıncını düşürerekek kalp sağlığını destekler. Kalbi güçlendirir.

Antikanserojendir : İçerdiği saponin adli bazı bileşikler başta kolon kanseri olmak üzere kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca içerisinde bulunan polisakkaritler, steroidal saponinler ve flavonoidlerin kanseri önlemeye yardımcı maddelerdir. 

Sindirim sistemini korur:  Kuşkonmaz tam bir lif deposudur. Sindirim sisteminde ki organların en çok sevdiği besin liftir. Lif sindirim sistemini yoğun çalıştırarak güçlenmesini ve temizlenmesini sağlar.

İdrar söktürücü etki gösterebilir: Kuşkonmaz böbreklerdeki aktiviteyi yükselttiğinden tam bir zararlı madde kovucudur.Yani idrar söktürücüdür.

Kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir: Fosfor, demir, kalsiyum gibi... mineraller ve K vitamini gibi... vitaminler bakımından zengindir. Bu maddelerde kemik sağlığı için  elzemdir 

Kaynak: Haber Merkezi