Safranbolu evleri ve Safranbolu gezilecek yerler listesini sizler için derledim. Tarihi evlerinden başlayarak Safranbolu görülmesi gereken yerler detaylarını da bulabileceğiniz yazımın devamına geçelim buyrun.

Tarihi Safranbolu Evleri

Yapılış yılı 17. Yüzyıla varan evler var Safranbolu'da. 2.000 adet civarı olan evlerin 800 kadarı koruma altına alınmış durumda. Safranbolu evleri deyince en fark edilir özellik evlerin giriş katının taş sonraki katlarının ahşap yapıdan oluşmasıdır. Birbirinin aydınlığını kesmeyecek şekilde dizayn edilmeleri de bence en güzel diğer özelliği olmuş. Safranbolu gezisi yaparken ziyarete açık olan evlerin içini keşfetmeyi unutmayın.

Demirciler Çarşısı

Safranbolu'da merkezi bir konumda bulunuyor. Tarihi evleri gezerken burayı da gezmelisiniz. Sokaktan geçerken demirci dükkanlarından gelen tıkır tıkır sesleri duyacaksınız. El yapımı ürünlerden hediyelik olarak da almayı unutmayın derim. El emeği ürünler her zaman ilgimi çekmiştir, ruhu olduğuna inanıyorum.

Cinci Hamamı ve Hanı

Cinci hamamı faaliyette olduğu için dilerseniz kadın erkek ayrı şekilde hizmet veren hamama girebilirsiniz. Hamamın hemen yanında bir de avlusuna oturup çay kahve içebileceğiniz Cinci Hanı bulunuyor. Han'da bazen canlı müzik yapılıyor, aslında canlı müzik yerine çok daha az sesli yavaş bir müzik olsa yada hiç olmasa daha keyifli olurdu diye düşünüyorum. Cinci Hoca lakaplı Hüseyin Efendi tarafından yaptırıldığı için buraların adı Cinci Hanı ve Cinci Hamamı olmuş.

Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Güneş Saati

Adından da anlayacağınız gibi Köprülü Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmış. Caminin içerisinde namaz saatlerini takip edebilmek için yaptırılmış olan bir güneş saati bulunuyor. Bu ihtişamlı camiyi Safranbolu gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Havuzlu Konak

Salonunda havuzu olan bir konak. Evet evet yanlış duymadınız havuz konağın bahçesinde değil salonunun ortasında yer alıyor. Safranbolu'da bir çok konakta olduğu gibi bu konağa da girip çay kahve içebilirsiniz. Bence konakların tarihi ruhunu hissetmek için en az birinde mutlaka bişeyler yiyin içinde vakit geçirin.

Photo0Jpg-2

Bulak (Mencilis) Mağarası

Görüntüsü oldukça etkileyici olmakla birlikte Türkiye'nin en büyük mağaraları arasında ilk 4'tedir. Safranbolu merkezden araçla 10 dakikada gidebilirsiniz, merkeze 8 kilo metre mesafede bulunuyor. Girişte müze kart geçerli, müze kartınız yoksa da küçük bir rakam giriş ücreti ödüyorsunuz. Uyarayım; mağaranın içine girmek için 150 tane basamaklı bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

Kaymakamlar Gezi Evi

7 odalı, 3 katlı ve bahçesi olan bir Safranbolu evidir Kaymakamlar Gezi Evi. Haremlik selamlık oluşturulmuş odaları ve mimarisi çok ilgi çekici. Konağın içini gezerken içerisinde yaşam olduğu dönemleri düşünün. Ben genelde böyle yaparım. Yaşanmışlıkları düşününce tarihi yapıları gezmek daha bir keyifli olmuyor mu?

Yörük Köyü

Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış bir köy. Aslında “müze köy” olarak da biliniyor. Safranbolu merkezde gördüğünüz konaklardan burada da göreceksiniz. Yaşları 300 yılı bulan konaklar. Bu tarihi konakları mutlaka gezin, buralılarla sohbet edin köyün hikayesini bir de onlardan dinleyin.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu'da doğal bir güzellik. Evet burası tarihi taş evleriyle konaklarıyla ünlü bir yer ama hatrı sayılır doğal güzellikleri de var. Kanyonda bulunan su kemerinin olduğu yer Safranbolu merkeze 8 kilo metre mesafede. Bu noktadan başlayıp nehir boyunca eski çarşıya kadar yürüyebilirsiniz. Kanyona merdivenlerden aşağı inerek ulaşıyorsunuz, gözünüz korkmasın ama haliyle dönüşte bu merdivenleri çıkmanız gerekiyor.

Eski Hükümet Konağı Kent Müzesi

Müze gezmekten keyif alanlar sizi buraya alayım. Eski Hükümet Konağı artık şimdilerde müze olarak hizmet veriyor. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz yokuş yukarı dik bir rampadan çıkmanız gerektiğini belirteyim.

Kaynak: Haber Merkezi