Proje Yürütücüsü, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, "Mikroplastik özellikli parçacıkların fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılması" başlıklı patentli çalışmalarını paylaştı. Prof. Dr. Nevruzoğlu, mikroplastiklerin geri dönüşümüyle ilgili daha önce yapılmış bir çalışma bulunmadığını belirterek, "Tekstil ürünlerinin yıkanmasında kullanılan kimyasal içerikli temizlik malzemelerinin mikroplastiklerin yapısal dönüşümüne yol açtığı ve bu mikroplastiklerin elektronik aygıt yapımında kullanılabileceği hedeflenmiştir. Elde edilen mikroplastik kütlesi, yarı iletken özellikler göstererek fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılabilir hale gelmiştir" dedi.


Bu yenilikçi projede, mikroplastik içeren atık su santrifüj edilerek boya kıvamında bir mikroplastik kütlesine dönüştürülmüş ve yapılan deneyler sonucunda bu kütlenin, fotovoltaik cihazlar için uygun özellikler taşıdığı görülmüştür. Ayrıca, mikroplastiklerin yüksek oranda bor (B) atomu içermesi, üretilen fotovoltaik aygıtların ultraviyole ışınlardan korunmasını ve güneş ışınlarına daha şeffaf olmasını sağlamıştır.


Projeye, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat Tomakin, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Sait Barış Güner, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Arş. Gör. Melih Manır ve Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Arş. Gör. Dr. Yasemen Şentürk Koca katkı sağlamıştır.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU