Sağlık

Rize’de Yenidoğan Bebeklere Sağlık Taraması Uygulaması

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Gebe Bilgilendirme Sınıfı ve Ulusal Yenidoğan Tarama Programı” çerçevesinde, her yenidoğan bebeğin sağlık taraması yapılmaktadır.

Abone Ol

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından gerçekleştirilen bu program kapsamında sağlık personeline düzenli eğitimler verilmeye devam edilmektedir.

2024 yılı itibarıyla 2 bin 245 bebeğin taraması gerçekleştirilmiş ve bu süreçte 12 bebek, erken teşhis ile tedaviye alınarak hastalıklarının olumsuz etkilerinden korunmuştur. Program, her kadının gebelik, doğum, yenidoğan bakımı ve üreme sağlığı konularında yeterli bilgiye erişim hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır. Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası süreçlerinde bilgi sahibi olmaları, bu bilgileri güncellemeleri ve bilinçli doğum yapmaları hedeflenmektedir.

Anne adaylarına normal doğum süreci, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır. Gebeler, ilçelerindeki İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri veya Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde bulunan Gebe Bilgilendirme Sınıflarından bu konularda bilgi alabilirler. Ayrıca hastanelerdeki Gebe Okulları ve Doğuma Hazırlık ile Danışmanlık Merkezleri de gebelere eğitim hizmetleri sunmaktadır.

Yenidoğan Tarama Programı, belirlenen hastalıklar için yenidoğanların taranmasını sağlamanın yanı sıra, zekâ geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların önlenmesi amacıyla uygun tedavi sürecinin başlatılmasına yönelik önemli bir adım oluşturmaktadır. Ayrıca, akraba evliliklerinin azaltılması konusunda toplum bilincinin artırılması hedeflenmektedir.