Genel

Rize’de uzmanlardan uyarı: Bunları yaptırın yoksa çatınız yanar

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle kırsalda çatı ve baca yangınlarında tehlikeli dönem başladı. MMO Başkanı bacalarınızı temizleyin, çatılarınızı uzman kişiler tarafından mutlaka kontrol ettirin uyarısında bulundu.

Abone Ol

Haber Çiğdem Hacıfazlıoğlu - Yaz mevsiminde orman, kış mevsiminde ise çatı yangınları riski artıyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gerek Rize'de gerekse ülkenin farklı illerinde çatı yangınına ilişkin haberler duyulmaya başlandı. MMO Rize Temsilcisi Orhan Başdemirci; yangınların ihmal ve hatalı uygulamalardan kaynaklandığına dikkat çekerek çatı ve bacaların uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi uyarısında bulundu.

- Çatı kaplama malzemesi en az alevlendirici malzemeden yapılmalı

Bina çatılarında kullanılan yanıcı malzemelerin yangını büyüttüğüne dikkat çeken Makina Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Başdemirci, çatı kaplamalarında kullanılan malzeme, çatı kaplamalarının altında yüzeyin veya yalıtımın alev almayan veya en az alevlendirici malzemeden yapılması gerektiğini vurguladı.

Başdemirci; "Maalesef çatıda üst tabakanın hemen altındaki yüzey, ahşap veya ahşabın bir türevi olan OSB denilen kolay alev alabilen malzemeden yapılıyor. Ahşabın üzerinde ise su yalıtımı amacı ile çoğunlukla petrol türevi malzeme kullanılıyor Bu maddeler yangını artıran çok yanıcı malzemelerdir. Yanıcı olmayan çatı altı malzemesi ve eski tip kilden yapılan kiremitler en güvenli çatı kaplama malzemesidir" dedi

Çatı yangınlarına en fazla baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı ve elektrik tesisat hataları nedeniyle olduğunu söyleyen Başdemirci, “İlimizde özellikle kırsalda baca kaynaklı yangınları çok duyuyoruz. Bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması yangın riskini artırıyor. Bacada oluşan yağ atıkları çok kolay tutuşabiliyor. Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Bacalarını mutlaka yılda bir defa temizlenmesi gerekiyor. Çekmeyen bacalar değiştirilmeli, çatlaklar mutlaka onarılmalıdır" dedi.