Rize'nin potansiyellerini değerlendirmek açısından bu toplantıyı çok önemsediğini ve TKDK’nın her yıl tarımsal alanda kırsal kalkınmaya yönelik çok ciddi hibe projeleri gerçekleştirdiğini ifade eden Vali Baydaş, tüm katılımcılar ve kurum temsilcilerine yönelik olarak; TKDK kapsamında verilen destekleri (Turizm-Tarım-Hayvancılık-Enerji-Balıkçılık-Arıcılık- Zanaatkârlık- Yetiştiricilik) içeren  tanıtım ve bilgilendirmeyi hızlıca yapılması talimatı verirken, kısa sürede projelerin hazırlanıp sunulması gerektiğini belirtti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, sunumlar eşliğinde bilgilendirme yaptı. Koordinatör Aydoğdu, sunumunda TKDK’nın yapısı, görev ve sorumlukları, desteklenen iller, yapılan hibe destekleri, Avrupa Birliği ile yürütülen IPARD programının amaçları ve bu programın içeriği, programdan faydalanan iller hakkında bilgiler verdi. TKDK’ndan hibe nasıl alınır? Destek verilmeye uygun yatırım alanları nelerdir? Başvuru için gerekli olan şartları ve yatırımı tamamlanan projelerden örnek kesitler vererek, katılımcıların sorularını cevapladı.

Sunumun ardından Vali Baydaş,  “İlimizdeki turizm, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Bu alanda önemli hibe destekleri sunan TKDK’nın çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldık. Buradaki hibe desteklerin maksimum düzeyde yararlanmak için kaymakamlarımız ve ilgili kurumlarımız; başta tanıtım ve proje hazırlama faaliyeti olmak üzere üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmelidir.  Zirai faaliyetler konusunda zengin olan ilimizin bize sunduğu tarım ve hayvancılık çeşitliliğinden yaralanmayı ve bölgemiz için verimliliği artırmayı istiyoruz. Denizimizle, doğal akarsu kaynaklarımızla ve eşsiz doğamızla var olan potansiyelimizi maksimum seviyede kullanmayı hedefliyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları zaman kaybetmeden başlatmamız gerekmektedir" dedi.

Toplantıya; Rize Belediye Başkan Vekili Muhittin Aydın Bilsel, Vali Yardımcıları Murat Öztürk, Hüseyin Aydın, Hatice Cemre İncesu, Kaymakamlar,  İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genc, İl Sosyal Etüt Ve Proje Müdürü Öznür Günay, Tarım İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilgili kurum yöneticileri katıldı.

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

IPARD programını uygulamakla yükümlü Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından; tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerinde yatırımcılara destek verilmektedir. Belirtilen sektörler ile ilgili tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu %50 ile %80 arasında hibe desteği sağlamaktadır. Aynı zamanda kurum ile yürütülen projelerdeki uygun harcamalarda, faydalanıcılara % 20 KDV muafiyeti sağlanmaktadır. Hibe olarak verilen tutarın %75 ‘i Avrupa Birliği’nden, %25 ‘i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

IPARD programı çerçevesinde bölgemizde alınan proje başvuruları ile projeye dayalı olarak kurulacak işletmelere ait kredi taleplerini inceleyerek, uygun olanların gerekli proje ve çiftlik geliştirme projeleri hazırlanarak ödemeleri gerçekleştirilmektedir.

IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Haber:Büşra Bayraktutan

Editör: BÜŞRA BAYRAKTUTAN