Rize’de sağlık personellerine “Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi” verildi.
Rize Sağlık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada; “Türkiye’de yılda yaklaşık 1.100.000 civarı bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran binde 6’ya kadar çıkmaktadır. Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen işitme kayıplarının erken teşhis edilmesi ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından 2015 yılından bu yana ‘Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı (OÇİTP)’ yürütülmektedir”
İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir denilen açıklamada; “İşitme kayıpları hastalıklar, yaralanmalar ve işitme kaybına neden olan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde on dörtten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Sadece bir kulakta işitme kaybı olması halinde bile sınıf tekrar oranı %37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır”
Açıklamada; “Söz konusu program kapsamında Müdürlüğümüz ÇEKÜS Birimi sağlık personellerine yönelik teorik ve uygulamalı olarak ‘Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi’ verilmiştir. 2024-2025 yılı eğitim ve öğretim döneminde ilimizin tüm ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine okullarında oyun odyometri cihazı ile işitme tarama testi yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.