Rize’de gübre bayilerine yönelik denetimler, 09.06.2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamında, Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gübre Denetçileri tarafından yıl boyunca gerçekleştirilmektedir.

Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibi, Gübre Takip Sistemi (GTS) üzerinden sağlanmaktadır. Denetimlerde, gübre bayilerinin depolarının uygunluğu, karekod ve ambalaj bilgileri gibi hususlar kontrol edilmektedir. Yönetmeliğe aykırı durumların tespit edilmesi halinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gübre Denetçileri tarafından sözlü ve yazılı uyarılar ile idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Özellikle bölgede satışı yasak olan ve halk arasında “Şeker Gübresi” olarak bilinen Amonyum Sülfat (AS %21N) gübresini satan bayiler tespit edilerek idari yaptırımlar uygulanmıştır. Ayrıca, gübre içeriği kontrolü amacıyla numuneler alınarak akredite laboratuvarlara gönderilmekte, analiz sonuçları olumsuz çıkan numuneler için ilgili firmalara gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. Nitratlı gübrelerden alınan numuneler ise DNA Barkod denetimi kapsamında GTS yetkilileri ve denetçiler tarafından analiz edilerek işleme tabi tutulmaktadır.

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gübre bayilerine yönelik denetim ve numune alma faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU