Hafta kapsamında 3 Eylül teması olarak” Aşının Gücüne İnan, Aşılan” sloganı ile Rize İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesislerinde aşının ve aşılamanın dokunduğu her alanda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada;

“Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık aşılamayla ortadan kalkmıştır. Çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edilmiştir. Ülkemizde, bağışıklama çalışmaları ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ adı altında sürdürülmekte ve şu anda Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’nde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) karşı aşı yer almaktadır”

Açıklamada; “Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır. Aşı takvimi ve aşılama çalışmaları sayesinde kızamık hastalığı oldukça azalmış ancak eksik aşılanmalar nedeniyle özellikle çocukluk çağında kızamık hastaları görülmeye devam etmektedir. Bebeklik ve çocukluk çağı aşılamaları ile hac-umre aşıları, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde düzenli olarak yapılmaktadır” şeklinde ifadelere yer verildi.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU