Sağlık

Rize’de Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik eğitimler devam ediyor

Rize İl Sağlık Müdürlüğünce aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik “Görme Taraması” ve “Gelişimsel Kalça Displazisi” eğitimleri gerçekleştirildi.

Abone Ol

Program kapsamında aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı olarak görev yapan 15 kişiye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında görevli Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık tarafından “Gelişimsel Kalça Displazisi” ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalında görevli Araş. Gör. Dr. Fatma Huriye Kısa tarafından ise “Görme Taraması” eğitimleri verildi.

Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama programı da bu programlar arasına dahil edilmiştir. Programda bebeklere 0-3 aylar arasında, çocuklara 36-48 aylar arasında ve 6 yaş ya da 7 yaşta ( çocuğun ilkokul 1. sınıfa başlayacağı yıl) görme taraması yapılmaktadır.

Çocuklarda yapılacak göz taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında şaşılık, kırma kusurları, katarakt ve korneal skar gibi deprivasyona yol açan bazı durumlara bağlı olarak gelişen ampliyopi (göz tembelliği) gelmektedir. Ayrıca bebeklik döneminde Retinoblastom, Konjenital Glokom ve Konjenital Katarakt gibi doğuştan olan hastalıklar da görülebilmektedir.

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin stabil olmayışından, tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur. GKD’nin çok büyük bir bölümü, erken tanı ile olgunun ilerideki hayatına olumsuz hiçbir etkisi kalmayacak şekilde, tam olarak tedavi edilebilir.

GKD Tarama Programı ile tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından değerlendirilmesi, tedavi gerektiren olgularda erken ve uygun tedavilerinin başlatılması, kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısı ve muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.

Eğitim sonunda başarılı olan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarına katılım sertifikaları verildi.