Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama programı da bu programlar arasına dahil edilmiştir. Programda bebeklere 0-3 aylar arasında, çocuklara 36-48 aylar arasında ve 6 yaş ya da 7 yaşta (çocuğun ilkokul 1. sınıfa başlayacağı yıl) görme taraması yapılmaktadır.

Çocuklarda yapılacak göz taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında şaşılık, kırma kusurları, katarakt ve korneal skar gibi deprivasyona yol açan bazı durumlara bağlı olarak gelişen ampliyopi (göz tembelliği) gelmektedir. Ayrıca bebeklik döneminde Retinoblastom, Konjenital Glokom ve Konjenital Katarakt gibi doğuştan olan hastalıklar da görülebilmektedir.

Bu kapsamda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında görevli Dr. Öğrt. Üyesi Muhammet Kaim tarafından ilimiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına “Görme Taraması” eğitimi verilmiştir.

Kaynak: BÜŞRA BAYRAKTUTAN