Ahilik, buradaki ahlak, buradaki örf koyuyor. Bir tarafta 21’inci yüzyılın bize öğretilen İktisat doktrinleri var. Bir yandan da örfümüzden geleneğimizden, kültürümüzden bize ait olan ve bizle devam etmesi gereken kültürümüz var.


Bugünü ahilik günü kutluyoruz ama bir yandan da geride nasıl bir mazi bıraktığımızı, nasıl bir geçmişin mirasçısı olduğumuzu hatırlamamız lazım. Karşımızda bizi kendi şartları içinde öğütülmeye zorlayan bir 21’inci yüzyıl iktisadi tarih doktrin bilimi ve sermaye piyasası var. Adeta kendi hemcinsini yemeye zorlayan bir vahşi kapitalizm var ama bir tarafta da bin yıldır bizi ayakta tutan inancımızdan değerlilerini alan geçmişimiz var. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurabilmemiz lazım. Biz müessesenin mekanik kısmını bugüne taşımışız. Ama mana kısmını da bugüne taşımamız lazım. Ruh kısmını da bugüne taşımamız lazım. Öbür türlü ruhu alamayız elimizde ceset kalır. Elimizde mekanik organizasyonlar kalır. Geçmişte var olan kültürümüzü bugüne aktaramamış oluruz. Bu törenleri işte bu kültürü, bu ruhu ve bu manayı o mekanizmaya inşa etmenin vesilesi kılmak lazım” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Ahilik Komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen 53 yıldır ayakkabıcılık yapan Ahmet Akbulut’a Vali Baydaş tarafından Ahilik Kaftanı giydirildi. Yılın Kalfası Eren Mercan ve Yılın Çırağı Nazım Dilsiz’e Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör tarafından plaketleri verildi.

Programa Vali İhsan Selim Baydaş’ın yanı sıra; Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, Rize Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU