Etkinlikler çerçevesinde, Rize İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesisleri tarafından sağlık çalışanlarına fizyoterapist eşliğinde eğitim verildi. Ayrıca, tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, il ve ilçe hastaneleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personeli, öğrencilere, esnaflara ve muhtarlıklara kalp sağlığı konusuyla ilgili bilgilendirmeler yaptı. Fındıklı İbni-Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de öğrencilere yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında uygun yerlere afişler asıldı ve broşürler dağıtıldı.

Her yıl 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü, kalp ve damar hastalıklarının yaygınlığı ve etkileri nedeniyle küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu yılın teması "Önce Sen, Önce Kalbin" ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Sağlık Kontrollerini Unutma!” olarak belirlendi.

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve tütün ile alkol kullanımı yer alıyor. Bu faktörler, bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı riskini artırmaktadır.

Rize’de aile hekimleri, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesini yapıyor. Bu süreçte kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerleri kontrol edilmektedir. Elde edilen verilerle, 10 yıl içinde kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta ve kişiye özel danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Dünya Kalp Günü vesilesiyle, tüm vatandaşlar kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye ve periyodik tarama ile izlemlerini yaptırmaya davet edilmektedir.

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU