Aslan; “Çay taban fiyatı yılda bir kez belirlenmekte, yıl içinde birçok ürün zam almakta, çay üreticisinin emeğinin karşılığı mutlaka verilmeli” dedi.
Karadeniz bölgesinde 302 bin üreticinin geçim kapısı olan Çay tarımında yeni sezon öncesinde taban fiyat konusunda çeşitli rakamlar ortaya atılırken, Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan taban fiyat belirlenmesinde yıllık enflasyon oranı ve geçmiş bir yılın zam oranlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bölge ziraat odaları olarak bizim beklentimiz 20 TL dolayında, gübre fiyatları ve işçi maliyetleri göz önüne tutulmalı. Önceki yıl yüzde 64 dolayında zam verilerek 11 TL çay taban fiyatı verildi. Bu rakam üreticimizi memnun etmemişti" dedi.
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan 2024 yılı yaş çay kampanyasının zor geçeceğini belirterek, "Bankaların faiz oranlarını yükseltmesi ile birlikte özel sektör bu sezon kullanacağı kredilere yüksek faiz ödeyeceğinden bu fiyatları üreticiye yansıtacağını düşünüyoruz. Özel sektörün taban fiyatın oldukça altında çay almasını bekliyoruz. Hükümetin sektörlere yönelik mutlaka düşük faizde kredi vermesi sağlanmalı. Ayrıca sektörlerin taban fiyatın altına inmemesi için düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
15 Mayıs'ta kampanyanın açılmasını beklediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, "Taban fiyat belirlenmesinde yıllık enflasyon ve ürün girdileri göz önüne tutulmalı, çay üreticisi mağdur edilmemeli. Bölgede ki Ziraat Odaları olarak yaptığımız istişare toplantısında taban fiyatın en az 20 TL olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.