Karadeniz'in hırçın dalgalarını bir hilal gibi saran kıyı şeridi boyunca sırasıyla İyidere, Derepazarı, Rize, Çayeli, Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerine uğrayarak ilerleyeceğiniz Rize seyahat rotanız için en kritik ve en özet bilgileri sizler için derleyip sunduk. Ayder Yaylası, Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları gibi Rize'de Gidilebilecek Yerler için seyahatinize Ardeşen ilçesinden başlayabilir, sizler için hazırladığımız Rizede gezilecek yerler haritası ışığında şehirdeki turunuza başlayabilirsiniz.
Karadeniz'in sert ve virajlı yollarını aşarak ilerleyeceğiniz gezi rotanızda "Keşke şuraya da gitseydim" demenize gerek kalmadan, Rize Gezilecek Yerler listesinde yer alan her bir destinasyonu atlamadan gezebilmek için hemen blog yazımıza göz atın. Bu zorlu yolları kolaylıkla aşabilmek adına Rize Artvin Havalimanı Araç Kiralama yaparak hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlayın.
Rize gezilecek yerler yaylalar açısından çok önemli bir konuma sahip olan Çamlıhemşin, Hemşin ve Ardeşen ilçeleri, sahip olduğu yeşil doğası ve ahşap evleriyle adeta görenleri büyülemektedir. Özellikle Çamlıhemşin'de yer alan Ayder Yaylası hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok gitmek istediği Rize yaylaları arasında yer almaktadır.
- Ayder Yaylası Gezi Rotası
- Ardeşen > Fırtına Vadisi > Nani Çayluğu Salıncak > Kavran Dere > Mikron Köprüsü > Kale Köprüsü > Bulut Şelalesi > Ayder Yaylası > Ayder Kaplıcaları > Gelintülü Şelalesi > Huser Yaylası > Avusor Yaylası > Galer Düzü > Kavrun Yaylası > Çeymakçur Yaylası > Palakçur Yaylası
Rize'de bir günde gezilecek yerler için Ayder Yaylası gezi rotası tercih edebileceğiniz bir rota iken, Fırtına Deresi gezi rotası için konaklamaya ihtiyaç duyabilirsiniz
Rize Gezilecek Yerler Haritası
Rize'de gezilecek yerler yaylalar ve Rize gezilecek yerler sırasıyla haritada verilmiştir. Haritadaki rotalar doğrultusunda şehrin en popüler yerlerini ziyaret edebilir, Rizede gidilebilecek yerler için dilerseniz Rize gezi rehberi işlevi görecek Rize'de gezilecek yerler blog yazımıza da göz atabilirsiniz.
Ayder Yaylası & Rize Ayder Bungalov
Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayla olan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin'in 19 km güneydoğusunda ve 1218 m rakımda yer almaktadır. 1900'lü yıllarda Hala Köyünde yaşayan bölge halkı, yaylalarına göç ederlerken Ayder Kaplıcalarında dinlenmiş ve burada Hodoc olarak adlandırdıkları ot biçme şenlikleri düzenlemişlerdir. Günümüzde ise turizmin, su sporlarının ve eğlencenin gözbebeği haline gelmiş Ayder Yaylası konaklama imkanları sayesinde seyahat severlerin yaylayı gezerek geceyi geçirebilecekleri bir destinasyon haline gelmiştir.
Ayder Yaylası otel, bungalov ve tipik ahşap dağ evleri ile her türlü alt yapı hizmetine sahip bir tatil kasabasını andırmaktadır. Zengin florası ve faunasının yanı sıra Ayder yaylasını meşhur yapan en önemli Ayder Yaylası özellikleri arasında burada bulunan Ayder Kaplıcaları yer almaktadır. Ayder Yaylasında sıcak suyun tadına varabilir, trekking, zipline ve kamp yapabilirsiniz.
Gürgendibi Şelalesi, Gelintülü Şelalesi, Kaçkar Dağları gibi Rizede Gezilecek Yerler için seyahat tutkunları Rize Ayder Yaylası nasıl gidilir? Ayder Yaylası'na arabayla çıkılır mı? gibi soruların cevabını merak etmektedirler. Kavran Dere hattı boyunca ilerleyen Ayder Yaylası Yolu üzerinden şahsi aracınızla, Pazar ve Ardeşen'den kalkan minibüs ve servislerle veya Araç Kiralama ile Ayder Yaylasına ulaşabilirsiniz.
Hem yemyeşil manzarası hem de Ayder Kaplıcaları ile adeta görenleri büyüleyen bu yaylanın yanı sıra, Ayder Yaylası gezilecek yerler arasında bulunan Kavrun Yaylası, Kale Yaylası, Çeymakçur Yaylası, Palakçur Yaylası, Karmik Yaylası da Rize gezilecek yerler rotanızda bulunmalıdır. Trabzon'da gezilecek yerler veya Artvin gezilecek yerler listenize de dahil edebileceğiniz Ayder Yaylası yol tarifi için, Rize gezilecek yerler haritasında yer alan Ayder Yaylası Gezi Rotası bölümüne bakabilirsiniz
Huser Yaylası & Avusor Yaylası & Rize Bungalov Evleri
Gün batımının en güzel manzarasını seyredebileceğiniz Huser Yaylası, 2328 m rakımda bulunan ve yüksek turizm potansiyeline sahip olan bir yayladır. Huser Yaylası turu, Rize Günübirlik Turlar ile veya kişisel aracınızla zorlu yolları aşarak gideceğiniz yaylada trekking yaparak Adalı Göl ve Samaile Tepesine gidebilirsiniz. Adalı Göl'de bulunan adalar yerli halkın söylediğine göre, güneşli havalarda kıyıya doğru yaklaşırken, yağmurlu havalarda gölün ortasına doğru ilerlermiş. Bu nedenle eski zamanlarda insanlar hava durumu için bu adaların hareketini gözlemlemişlerdir. Sizler de Rize'de gezilecek doğal yerler arasında bulundurmanız gereken bu göldeki adaların hareketini seyredebilirsiniz.
Bir tarafının yemyeşil bir etek ve diğer tarafının uçurum olması nedeniyle zamanla insanlar tarafından Cennet ve Cehennem Tepesi olarak adlandırılan Samaile Tepesi'ne çıkarak Huser Sis Denizi manzarasını seyredebilir, sislerin içerisinden doğan yemyeşil manzaranın bol bol fotoğrafını çekebilir ve yaylada yer alan salıncakta keyifle sallanabilirsiniz. Ancak tepedeki salıncağa binmek veya kayıkta oturmak için ücret ödendiğini söylemekte fayda vardır.
Huser Yaylası konaklama imkanı açısından gelişmiş olup, pek çok ihtiyacı karşılayabilen bungalov ve ahşap dağ evleriyle hizmet sunmaktadır. Bu konaklama hizmetlerinin yanı sıra, burada kamp yaparak da farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Rize gezilecek yerler arasındaki Huser Yaylasına gitmişken Avusor Yaylasının güzelliklerinden de nasibinizi almanızı öneririz.
Pokut Yaylası & Rize Yaylaları
Doğayla baş başa kalıp adeta inzivaya çekilerek kendinizi dinleyebileceğiniz bir alan sunan Pokut Yaylası, Hala Deresi ve Fırtına Deresinin oluşturduğu vadiler arasında ve 2170 metre rakımda bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 50 adet otantik ahşap evi çam ormanlarıyla sarmalayan manzarasıyla Pokut Yaylası, doğa tutkunlarının vazgeçilmez noktalarından biri olmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların mutlaka gidip görmesi gereken Pokut Yaylası, Sal yaylası ve Gito yaylası Rize'de Gezilecek Yaylalar arasındadır.
Pokut Yaylasına gitmeyi planlayanlar için en doğru zaman Mayıs ve Ekim aylarıdır. Pokut Yaylasına gittiğinizde burada yer alan salıncaklarda sallanabilir, yayla burnunda yer alan sandala binerek fotoğraf çektirebilir ve banklarda oturarak enfes bir çay eşliğinde günbatımını seyredebilirsiniz. Rizede gezilecek yerler yaylalar arasından Pokut Yaylası konaklama hizmetleri açısından gelişmiştir. Bu nedenle buradaki geleneksel ahşap evlerde geceyi geçirebilirsiniz.
Rize'de gezilecek yerler arasına dahil edeceğiniz Pokut Yaylası yolu nasıl? ve Pokut Yaylası'na nasıl gidilir? soruları merak konusu olmaktadır. Buraya Pokut Yaylası Turu düzenleyen firmalar eşliğinde veya araç kiralayarak gitmeniz mümkün. Ancak şunun hatırlatılmasında yarar vardır ki, yolların aşırı dik ve engebeli olması SUV bir arazi aracını gerekli kılmaktadır.
Gito Yaylası & Badara Yaylası
Zilkaleye yaptığınız ziyaretin ardından, Şimşir ormanlarında keyifli bir yürüyüş yaptıktan sonra Gito Yaylasına doğru yola koyulabilirsiniz. Rize Gezilecek Yerler için tur planlayan ziyaretçilerin en çok merak ettiği sorular ise, Gito yaylasına araba ile çıkılır mı? ve Gito yaylası nasıl gidilir? olmaktadır. Karadeniz'in yağışlı iklimi, dik ve kıvrımlı yolları nedeniyle Gito Yaylasına ancak arazi araçlarıyla ya da Rize Tur eşliğinde gidebilirsiniz. Aksi taktirde zor bir yolculuk sizleri bekliyor olacak (yolda kalma ihtimaliniz de yüksek).
2010 m rakımda bulunan Gito Yaylası salıncak eşliğinde doğadan keyif alacağınız, en güzel Karadeniz yaylaları arasında yerini almıştır. Gito yaylası Kaçkar dağ evi, Gito konak ya da Hemşin evleri gibi alternatifler ile Gito Yaylası konaklama için uygun imkanlar sunmaktadır. Dilerseniz buradaki Kamping alanlarda kamp deneyimi de yaşayabilirsiniz. Rize gezilecek yerler listenize dahil edeceğiniz Gito Yaylası Yol Tarifi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Gito yaylasının alt tarafında bulunan ve kısa mesafelik bir yolculuk ile ulaşılabilen Badara Yaylası, oldukça sade ve yerleşimin az olduğu yerlerden biridir. Rizede gezilecek yerler listesinde bulunan Badara yaylası konaklama açısından çeşitli alternatifler sunmaktadır. Badara yaylası bungalov veya dağ evleri konaklamak için tercih edebileceğiniz korunaklı mekanlardandır.
Elevit Yaylası & Çat Vadisi & Çat Köyü
Ayder, Pokut ve Gito yaylalarına göre daha az bilinen ve işletmelerin henüz gelişmemiş olduğu bir yayla olan Elevit Yaylası rakımı 1800 metredir. Buraya gitmeyi planlayan seyahat tutkunları ve doğa fotoğrafçıları, el değmemiş bu doğal manzaranın tadına varmak için kamp çadırlarını, yiyecek içecek gibi gerekli ihtiyaçlarını yanlarına almayı unutmamalıdır. Elevit tatil köyü olmayıp, burada konaklayabileceğiniz mekanlar mevcut değildir. Bu nedenle burada her hangi bir işletmenin olmadığını söylemekte yarar vardır. Rize Çamlıhemşin'de Gezilecek Yerler listesinde bulunduracağınız Elevit Yaylası yolu nasıl? sorusu merak konusu olmaktadır. Elevit yaylası yolu betondur ve buraya ulaşım kolaydır. Ancak aracınız bir arazi aracı değilse, yaylaya yaklaşık 300 km kala arabanızı park ederek yürümeniz gerekmektedir.
Fırtına Deresi boyunca ilerleyerek ulaşacağınız Çat Vadisi sonrasında Çat Köyü'ne ulaşabilirsiniz. Tamamen doğayla iç içe olan bu vadide kamp yaparak konaklayabilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Çat Vadisi Rize yol tarifi için Rize gezilecek yerler haritası üzerinden Fırtına Deresi Gezi Rotasını takip edebilirsiniz.
Anzer Yaylası & Rize Bölgesinde Yapılacaklar
Ülkemizin eko turizm alanlarından biri olan Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesine 35 km mesafede yer almaktadır. Çiçekliköy (Aşağı Anzer) ve Ballıköy (Yukarı Anzer) olmak üzere iki bölgeye ayrılan Anzer Yaylası rakımı 2 bin metredir. Ballıköy Anzer Yaylası çiçek florası açısından 1001 çiçek çeşitliliğine sahip olup, kendine has endemik çiçeklerden meydana gelmiştir. Çifin, Komar çiçeği, kuş burnu, böğürtlen, yaban eriği gibi bitkilere sıklıkla rastlayacağınız Anzer Yaylası balı ile ün salmış bir yayladır. Lezzetini, arıların Anzer poleni olarak adlandırılan çeşitli çiçeklerinden topladığı polenlerden alan Anzer Balı, mutlaka tatmanız gereken eşsiz bir lezzettir.
Rize'de Gidilebilecek Yerler arasında bulunan Anzer'e seyahat etmek isteyen ziyaretçilerin ilk aklına gelen sorular Anzer Yaylasına ne zaman gidilir? ve Anzer Yaylasında ne yapılır? olmaktadır. Mayıs ayından itibaren sonbahara kadar seyahat edebileceğiniz yayla trekking, zirve tırmanışı ve yamaç paraşütü yapılabilecek doğa harikası bir yayladır. Her yıl Ağustos ayının ilk haftası düzenlenen Anzer Balı ve Yayla şenliklerine katılabilirsiniz.
Anzer yaylasında büyüklü küçüklü dokuz adet krater gölü vardır ve bu göller arasından yalnızca Alcahal Dağındaki Dipsiz Göl araçla ulaşımın sağlandığı bir göldür. Diğer Anzer Yaylası gölleri için yola koyulmak isteyenler ise ancak uzun yürüyüşler sonucu bu göllere ulaşabilmektedir. Sizler de bu eşsiz çeşitliliğe sahip florasıyla ünlü yaylaya gitmeyi planlıyorsanız, Anzer Yaylası Yol Tarifi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Palovit Yaylası & Samistal Yaylası & Rize Tarihi Taş Evler
Her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında ziyarete açık olan Palovit Yaylası rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin ilçesinden yaklaşık 4 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşacağınız Palovit Yaylası konaklama tesisleri bulundurmamaktadır. Ancak burada kahvehane ve bakkal gibi genel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mekanlar mevcuttur. Hayvancılığın aktif olarak yapılmaya devam edildiği bu yaylada hayvanlarla iç içe tam anlamıyla doğal bir yaşamda kamp yaparak geceyi geçirebilirsiniz.
Adeta bulutların üzerindeymiş gibi hissedeceğiniz Samistal yaylası rakımı 2508 metredir. Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunan ve tarihi Rize taş evleriyle dikkat çeken Samistal Yaylasına Çat Vadisi, Elevit Yaylası, Trovit Yaylası ve Palovit Yaylası yol güzergahından ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Bulut denizi ve günbatımının oluşturduğu harika manzarayı seyredebileceğiniz Samistal Yaylası konaklama tesisleri bulundurmamaktadır. Ancak buradaki düzlük alanlarda kamp yapma imkanınız vardır.
Ovit Yaylası & Rize Dağ Evleri
Bakanlar Kurulu tarafından Kış Turizm Merkezi ilan edilen 2640 metre rakımda bulunan Ovit Yaylası, kış sporlarının yanı sıra yaz aylarında dağcılık, trekking, jeep safari ve foto safari gibi faaliyetlerle ziyaretçilerine unutulmaz ve eğlenceli anlar yaşatmaktadır. Özellikle her yıl düzenlenen geleneksel Ovit Yaylası Şenliklerine denk geldiyseniz sizden keyiflisi yok.
Her yıl yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan Ovit Yaylası konaklama tesisleri açısından gelişmiş bir yayladır. Ovit Yaylası otelleri veya bungalov evlerinde konaklayabilirsiniz. Rize Yaylaları arasından en güzel manzaralara tanıklık edeceğiniz Ovit Yaylası Yol Tarifi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Bu yaylaların yanı sıra; Meşeköy Yaylası, Handüzü Yaylası, Çiçekli Yaylası, Çağrankaya Yaylası, Amlakit Yaylası, Sal Yaylası, Sırt Yayla, Petran Yaylası, Verçenik Yaylası, Hazindağ Yaylası da Rize'de gezilecek yerler listesi içinde bulundurmanız gereken yaylalardır.
Fırtına Deresi & Palovit Şelalesi
Her daim kendini yenileyen tabiatıyla ve akarsulara karışan şelaleleriyle ün salmış şehirde bulunan, Karadeniz'e bir an önce kavuşmak için adeta fırtına gibi ilerleyen Fırtına Deresi, şehrin vazgeçilmez su sporlarına ev sahipliği yapmaktadır. Hırçın akan sularının 57 km boyunca yol aldığı Fırtına Deresi macera tutkunlarına adrenalin dolu anlar yaşatır. Yalnızca Fırtına Deresine değil pek çok eski köprüye de kucak açmış Fırtına Vadisi, Çamlıhemşin'e açılan bir kapıdır.
Fırtına Deresinin bir kolu olarak ayrılan Palovit Deresi, Palovit Şelalesini meydana getiren Karadeniz'in hırçın derelerinden biridir. Bu dere Amkalit ve Palovit yaylalarından geçerek Kaçkar Dağlarına kadar uzanmakta ve bu dağın ardında son bulmaktadır. Oldukça turistik bir yer olan Palovit Şelalesini Rize Ardeşen'de Gezilecek Yerler listenize eklemenizi öneririz. Ayrıca görülmeye değer Ağaran Şelalesi, Gelintülü Şelalesi, Bulut Şelalesi, Cimil Şelalesi de ziyaret etmeniz gereken destinasyonlardandır.
Zilkale & Rize'de Gezilecek Tarihi Yerler
Karadeniz'in yüce dağları arasına konuşlanmış ve Çamlıhemşin'i tepeden gözetleyen Zil Kale, ayakta kalan surlarıyla adeta zamana karşı direnmeye devam etmektedir. Asıl adı aşağı kale anlamına gelen Zirkale iken, zamanla bu isim Zilkale olarak anılmaya başlanmıştır. Orta Çağ kervan yolu üzerinde güvenliğin sağlanması amacıyla yapılmış olan Zilkalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, 14 veya 15. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. 1800'lü yılların sonuna kadar Cenevizliler başta olmak üzere, Rumlar ve Osmanlılar tarafından kullanılmış olan kale, Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde yer almaktadır. Alt ucu Fırtına Deresine uzanan kaleden 650 metre sonra Yusuf Yusuf Dev Salıncak sizleri karşılamaktadır.
Dış kale, iç kale ve orta kale olmak üzere üç bölümden oluşan Zilkalenin orta kale bölümünde baş kule, muhafız binası ve şapel olmak üzere üç önemli kısım bulunmaktadır. Ancak kalenin iç yapısının ahşap olması nedeniyle kale içi günümüze kadar ulaşamamıştır. Rize Tarihi ve Turistik Yerleri arasından I. derece sit alanı olarak kabul edilen Zil kale, önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bayburt'a kadar uzanan önemli bir kervan geçiş yolunda olan bu kale, Rize'nin gezilecek yerleri arasından en seçkin olan destinasyondur.
Kaçkar Dağları Milli Parkı & Büyükdeniz Gölü
Dünyada korunması gereken yüz ekolojik bölge arasında yerini alan Kaçkar Dağları, 52 bin hektarlık bölümü ile 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Rize ve Artvin il sınırlarında ve Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Kaçkar Dağları, 3932 metre zirvesi ile Karadeniz'in en yüksek dağıdır. Bu nedenle Kaçkar Dağları Milli Parkı bungee jumping, dağcılık, zirve tırmanışı, kayak gibi ekstrem spor türleri açısından oldukça elverişlidir. Bölgenin zengin bitki örtüsü sayesinde burada doğa fotoğrafçılığı, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği gibi çalışmalar da sürdürülmektedir. Rize'de Gidilebilecek Yerler arasından Kaçkar dağları milli parkı konaklama tesisleri ile burada geceyi geçirmenize olanak tanımaktadır. Dilerseniz Kaçkar dağları milli parkı kamp alanı noktasında çadırınızı kurarak da konaklayabilir ve böylece yaban hayatını daha yakından gözlemleme imkanı bulabilirsiniz.
Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesi olması nedeniyle Kaçkar Dağları zengin fauna ve floraya sahiptir. Burada bulunan 2 bin 500 bitki taksonu arasından 160 adeti bölgenin endemik türü olup, 300 adeti ise ülkemiz açısından endemiktir. 3000 metre yükseklikte Orman Gülünün görüldüğü tek bölge olan Kaçkar Dağları, orman, alpin çayırlıkları ve orman altı gibi zengin bitki örtüsüne sahip olmanın yanı sıra, Fırtına Deresi gibi benzersiz akarsulara da ev sahipliği yapmaktadır.
Rize'de Gezilecek Yerler Kışın ziyaret edeceğiniz Kaçkar Dağlarında bir buzul gölü olan Büyükdeniz Gölü ziyaretçilerin ve fotoğraf tutkunlarının mutlaka uğradıkları yerdir. Burada görülen eşsiz manzara karşısında büyülenmemek elde değil. Kaçkar Dağları Milli Parkı yol tarifi için, Rize gezilecek yerler haritasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu milli parkın yanı sıra, Arapdüzü Mesire Alanı, Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, Galer Düzü gibi görülmeye değer destinasyonları da Artvin'de Gezilecek Yerler ya da Rize gezilecek yerler seyahat rotanıza ekleyebilirsiniz.
Ceceva Köyü (Haremtepe) & Çeçeva Köyü Çay Bahçeleri
Rize'nin Çayeli ilçesine 6 km uzaklıkta bulunan, katman katman sıralanan ünlü çay bahçeleriyle bilinen Çeçeva Köyü, 1913 yılından sonra kaynaklara Haremtepe olarak geçmesine karşın halk tarafından hala Çeçeva olarak anılmaktadır. Çeçeva köyü turu ile buraya yapacağınız ziyaretinizde bahçelerden soframıza gelen çayın varoluş serüvenine tanıklık edecek, estetik bir manzara sunan çay tarlalarında gezecek ve enfes muhlama eşliğindeki Çeçeva köyü kahvaltısı ile parmaklarınızı yiyeceksiniz.
Karadeniz'in yöresel kıyafetleriyle kuşanmış, sırtlarında çay sepetleri ve ellerinde çay toplama makaslarıyla çalışan emektar kadınların fotoğraflandığı çay tarlalarında sizler de keyifli saatler geçirebilir, çay toplamanın meşakkatli yolculuğuna bizzat çıkabilirsiniz. Rize Çayeli'de Gezilecek Yerler listenizin olmazsa olmazı Çeçeva köyüne nasıl gidilir? merak ediyorsanız, buraya Çayeli'nden kalkan dolmuşlarla veya araç kiralama ile gidebilirsiniz. Çeçeva Köyü Yol Tarifi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Rizede gezilecek doğal yerler arasında tercih edebileceğiniz diğer görülmeye değer yerler için Pileki Mağarası, Limanköy Plaj, Seslidere, Hemşin Deresi, Andon Kaplıcalarını da ziyaret edebilirsiniz.
Rize Kalesi & Rize'de Gezilecek Yerler Merkez
Rize merkez gezilecek yerler arasında bulunan Rize Kalesi tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, iç kalenin I. Justinianus tarafından 527-565 yılları arasında, aşağı kalenin ise 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çay bahçesi olarak restore edilen kale çevresi, şehri kuşbakışı seyretmek için ideal alanlardan biri olup, merdivenlerden çıkarak kale zirvesine ulaşmak da keyifli aktiviteler arasındadır. Rize Tarihi Yerler veya Rize'de akşam gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Rize Kalesinde lezzetli çayınızı yudumlayarak şehri seyredebilirsiniz.
Rize Kız Kalesi & Rize Pazar Gezilecek Yerler
Yüz yıllar boyunca Karadeniz'in bir anne gibi kucağında barındırdığı küçük bir burç kalıntısı olan Rize Kız Kale, Pazar ilçesinin en önemli tarihi kalıntısı olma özelliğine sahiptir. Kara bağlantısı kesilmiş, bir kaya üzerine inşa edilmiş olan Rize Kız Kalesi Tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, kimi kaynaklarda 13 ve 14. yüzyılda, kimi kaynaklarda ise 8. yüzyılda yaptırıldığı iddia edilmektedir. Asıl adı Athense olarak bilinen kalenin Cenovalı bir prenses için yazlık olarak inşa edildiğine dair bilgilere de yer verilmektedir.
Rize'nin Pazar ilçesinde yer alan bu kaleyi Rize'de gezilecek yerler arasında bulundurmalı ve bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu kalenin yanı sıra Ciha Kalesi ve Kale-i Bala (Varoş Kale) adlı kaleleri de Rize gezilecek tarihi yerler veya Rize günübirlik gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Çinçiva Köyü & Şenyuva Köprüsü & Mikron Köprüsü
Lazca adı Çinçiva Köprüsü olan Çamlıhemşin Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi üzerine 1696 yılında inşa edilmiştir. Uzunluğu 40 metre ve yüksekli 20 metre olan Çamlıhemşin tarihi Şenyuva Köprüsü, Çinçiva Köyünün önemli yapıtlarından biridir. Sevdaluk adlı dizinin set çekimlerinin burada yapılmasıyla birlikte bilinirliği daha çok artan Şenyuva Köyü, eski adıyla Çinçiva Köyü, eşsiz bir lezzeti bulunan muhlamayı Karadeniz mutfağına kazandıran uğrak destinasyonlardan biridir. Fırtına deresinin bir kolu olan Kavran Deresi üzerinde bulunan Mikron Köprüsü ile Çinçiva Köprüsünü, Rize gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Rize'de Ne Yenir?
Rize'nin yöresel lezzetleri arasında bulunan ve şehre gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken en özel lezzetler şunlardır:
- Muhlama
- Pepeçura
- Laz böreği
- Hamsili pilav
- Hamsi çığırtası
- Rize Pilav
- Rize simidi
- Mısır ekmeği
- Rize kavurma
- Enişte lokumu
- Pekmezli kabak tatlısı
- Çayeli fasulyesi
- Korkoto çorbası