Ormanya Doğal Yaşam Parkı, toplam altı bölgeden meydana gelir. Doğa Okulunda yaşları 6 - 18 arasında değişen çocuklar çeşitli etkinliklere katılabiliyor. Hayvanları doğal yaşam alanlarında izleyebilme fırsatı yakalayan çocuklar, ağaç dikme ve kuş evi yapma gibi pek çok etkinliğe katılıyor. Aynı zamanda bu parkta, Vahşi Yaşam Alanı ile Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi de bulunuyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Tarihi
Ormanya Tabiat Parkı, 2014’te ziyaretçiye açılmıştır. 2020’ye kadar çeşitli yeni bölgenin açılmasıyla beraber git gide alanını genişletmiş ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu bu doğal park, yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğruyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Hikayesi
Yaklaşık 10 senedir üzerinde çalışılan bir proje olan parkın hayata geçirilmesiyle dünyanın en büyük üçüncü parkı olmuştur. Avrupa kıtasının en büyük parkı olma niteliği taşıyan doğal parkta, 67 çeşit hayvan yaşıyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Hakkında Bilgi
Ormanya hayvanlar konusunda meraklı olan çocukların ve yetişkinlerin tercih ettiği bir mekan olarak biliniyor. Ormanya Hayvanat Bahçesi içerisinde farklı coğrafyalara ait 500'e yakın hayvan türü bulunuyor. Parkta, farklı keçi türlerinin yanında ördek, ala geyik ve midilli gibi hayvanlar da vardır. Ormanya gezilecek yerler arasında bulunan bu hayvanat bahçesi ilk açıldığı zaman hayvan sayısı yaklaşık 200'dü. Ancak şimdilerde bu sayı 800'e yakındır. Karagül Koyunu, Atarax tavuğu, Çin Kazı, Emu Deve Kuşu, Amerikan ördeği, Piton, Arap Atı, Alpaka Devesi ve İguana gibi hayvanların hayvanat bahçesinde bulunan hayvan türlerinden yalnızca birkaçıdır.
Doğal yaşam parkının en az hayvanat bahçesi kadar ilgi gören bir diğer alanı da vahşi yaşam alanıdır. Bu alanda doğal yaşam yeri Afrika ve Amazon Ormanları olan pek çok hayvan yaşar. Veterinerlerin çalıştığı parkta vahşi hayvanların bakımları ve tedavileri de yapılır. Parka gelen yerli ve yabancı turistler vahşi hayvanların yaşamı ve genel özellikleri kapsamında bilgilendirilir.
Çocukların ilgisini çekebilecek orman sanat atölyeleri ve çiftlikler de bulunur. Doğa okulu kapsamında yapılan etkinlikler, çocukların erken yaşta doğayı keşfetmelerini ve sevmelerini sağlıyor. Bunun yanında çocuklar hayvanlara karşı da daha sevgi dolu ve hoşgörülü olabiliyor. Doğa okulunda verilen eğitimler toplam 4 dersten meydana geliyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na gelip yürüyüş yapmadan gitmek olmaz. Yürüyüş ve bisiklet parkurları da bulunan bu yaşam parkında doğa ile iç içe vakit geçirebilir ve temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz. Peki, Ormanya nerede?
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Nerede?
İzmit ile Sapanca arasında kalan Ormanya Tabiat Parkı, Kartepe ilçesinin D100 Karayolu kenarında bulunur.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na Nasıl Gidilir?
Ormanya’ya ulaşım için birçok yol vardır. İşte Ormanya yol tarifi…
Kocaeli merkezinden parka gitmek için D100 karayolu üzerinden Sakarya’ya doğru gidilmelidir. Özdilek ve Cengiz Topel Havaalanı geçildikten sonra yaklaşık 5 km ileride Ormanya tabelaları görünür. Buradan tabelaları takip edip D100 karayolundan çıkarak köprü altından yolun karşısına geçebilir ve Ormanya’ya ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra toplu taşımayla da bölgeye ulaşmak mümkündür. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin 281 ve 287 nolu Uzuntarla – Eşme otobüs hatları ile Ormanya’ya gidilebilir.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Ziyaret Saatleri
Ormanya hangi gün kapalı sorusu, buraya gelmek isteyenlerin araştırdığı konular arasında yer alır. Park, sadece pazartesi günleri kapalıdır. Ziyaret saatleri ise yaz ve kış dönemlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Kış döneminde park saat 09.00'da açılır ve 17.00’de kapanır. Yaz döneminde ise 20.00'e kadar ziyaret edilebilir.
Ormanya Giriş Ücreti 2023
Ormanya Giriş Ücreti 2023 da diğer yıllardaki gibi yoktur. Bu doğal parka giriş ücretsiz bir şekilde yapılabilir.