100 kilometreyi bulan kıyı şeridi ve 30’dan fazla plajıyla Karadeniz’in tatil cennetlerinden biri olan Ordu'yu anlatmaya geçmeden önce Ordu'ya seyahat edeceklerin bize en çok sorduğu birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Ordu hangi ile yakın?

Şehrin güneyinde Tokat ve Sivas, batısında Samsun ve doğusunda Giresun yer alıyor.

Ordu’da ne yenilir?

Ordu seyahatin sırasında hamsi köftesi, pazı mücveri, taze bezelye kayganası, gürcü kavurması, pancar döşemesi gibi lezzetlerin tadına bakmadan dönmemeni öneriyoruz

Ordu kaç günde gezilir?

Ordu hem doğal hem de kültürel zenginlikleri ile adından sık sık bahsettiriyor. Ordu’yu tam olarak keşfetmek için en az 3-4 gününü ayırmanı öneriyoruz.

1. Ordu Boztepe

Boztepe 38022

Hem Ordu'nun hem de Karadeniz'in panoramik manzaralarını izlenmek için mutlaka uğramanı önerdiğimiz Boztepe, şehrin en popüler gezi alanlarından biri. Ordu merkezinden hareket eden teleferikle 10 dakikada 500 metre yükseklikteki Boztepe’ye çıkabilir ve çam ormanlarının masmavi Karadeniz sularıyla buluştuğu panoramik manzaranın tadını çıkarabilirsin.

Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında muhteşem manzarayı izlerken çayını içebileceğin kır bahçeleri ve tertemiz havada yürüyüş yapabileceğin yürüyüş parkurlarıyla hafta sonları oldukça kalabalık olan Boztepe’de konaklayabileceğin oteller ve sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebileceğin oteller bulunuyor.

Konum Linki

2. Yason Burnu

Yason Burnu 38030

Büyüleyici Karadeniz manzarası, binlerce yılda rüzgâr ve dalgalarla şekillenmiş kaya oluşumlarıyla turistlerin fotoğraf çekmek için en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Yason Burnu, Perşembe İlçesine 15 km uzaklıkta yer alıyor.

1. derece arkeolojik ve 2. derece doğal sit alanı olarak korunan Yason Burnu; Karadeniz'in içlerine uzanan yarımadanın ucunda yer alan küçük deniz feneri, gün batımı manzarasıyla ünlü Yason Kilisesi, sahil boyunca sıralanan balık restoranları ve yürüyüş yollarıyla unutulmaz bir günlük gezi deneyimi sunuyor.

Yunan mitolojisinde Truva Savaşı'ndan önce yaşandığı söylenen Argonot efsanesinin geçtiği yer olduğu için yabancı turistlerin de sıkça ziyaret ettiği Yason Burnu’nu doğa gezileri veya fotoğraf safarileri ile keşfe çıkarak yılın her mevsimi harika fotoğraflar çekebilir; yaz aylarında düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere katılarak ise hem kamp yapabilir hem de eğlenceli zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

3. Yason Kilisesi

Yason Kilisesi 38031

Yason Burnu’nun en çok ziyaret edilen tarihi yapısı olan Yason Kilisesi, 1868 yılında bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edilmiş etkileyici bir tarihi hazine. Karadeniz ile Yason Burnu’na hakim bir tepede yükselen ve yüzlerce yıllık mimari özelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış Yason Kilisesi, özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu büyüleyici manzaralardan dolayı turistlerin akınına uğruyor. Yemyeşil bir düzlükte sarp bir falez üzerinde etkileyici bir görüntü sunan tarihi kilisenin iç bölümlerini de gezebilir ve benzersiz fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

4. Perşembe Yaylası

Persembe Yaylasi 38023

Karadeniz'in de en güzel yaylalarından biri olan Perşembe Yaylası ilkbahardan sonbaharın sonuna kadar ziyaret edebileceğin, en sevilen yeşil alanlardan biri. Bahar aylarında açan rengarenk yayla çiçekleri ve dağ laleleri arasında keyifli yürüyüşlere çıkabileceğin Perşembe Yaylası; ahşap yayla evleri, buz gibi dereleri ve etkileyici dağ manzaralarıyla fotoğrafçılık turlarının da değişmez adreslerinden biri.

Yaz aylarında yağlı güreş, at yarışı, folklor gösterileri ve konserler ile eğlenceli yayla şenliklerine ev sahipliği yapan Perşembe Yaylasında turizm olanakları da oldukça gelişmiş durumda. Yaylada market, restoran, kır bahçeleri, bungalov oteller, orman köşkleri, mesire alanları ve donanımlı kamp alanları bulabilirsin. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra bisiklet gezileri ve yamaç paraşütü gibi etkinlikler de yapabileceğin Perşembe Yaylası, Ordu'da mutlaka görmen gereken güzelliklerden biri.

Konum Linki

5. Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi

Pasaoglu Konagi Etnografya Muzesi 57801

Ordu’nun binlerce yıllık tarihi ve kültürüyle ilgili bilgiler alabileceğin Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Taş Ocak Caddesi üzerinde kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. 1896 yılında inşa edilen etkileyici bir Osmanlı yapısı olan Paşaoğlu Konağı’nın odalarında zengin koleksiyonlar bulunuyor.

19. yüzyılın en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilen Paşaoğlu Konağı’nın dönem mobilyaları ile süslü odalarında tarihi silahlar, takılar, el sanatı ürünleri, yöresel kadın ve erkek giysileri yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretisz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.00

6. Ünye Yaşayan Kültür Miras MüzesiUnye Yasayan Kultur Miras Muzesi 57802

Ordu'nun kültürel yapısını, el sanatı ürünlerini ve geleneksel yaşam tarzını anlamak için ziyaret edebileceğin en popüler yerlerden biri olan Ünye Yaşayan Kültür Miras Müzesi, Ünye Evi olarak da biliniyor. İlçe merkezinden kolayca yürüyerek ulaşabileceğin Hacı Emin Caddesi üzerinde yer alan müze, 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan kesme taş ve ahşap tasarımlı bir konakta hizmet veriyor.

Zengin koleksiyonlarında selamlık, gelinlik odası, kaptan odası, mutfak, sofa, şark köşeleri ve antika mobilyalar arasında geleneksel Karadeniz yaşamını detaylı bir şekilde inceleyebileceğin müze; sanat atölyeleri, workshoplar, geleneksel çocuk oyunları, Karagöz-Hacivat ve kukla gösterileri gibi pek çok etkinliğinden dolayı yaşayan müze unvanına sahip. Somut ve somut olmayan kültürel miras araştırmalarının da yapıldığı müzeyi mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretisz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-17.00

7. Taşbaşı Kültür Merkezi

Ü-9

Ordu merkezinde Taşbaşı Mahallesi'nde 1853 yılında inşa edilen tarihi bir Rum Ortodoks kilisesinin restore edilmesiyle ziyarete açılan Taşbaşı Kültür Merkezi, hem çarpıcı mimarisi hem de zengin koleksiyonlarıyla ziyaret edilmeye değer yerlerden biri.

1937 ile 1977 yılları arasında hapishane olarak kullanılan kilise, Karadeniz kıyısında sunduğu büyüleyici manzarasıyla özellikle gün batımlarında fotoğraf çekmek isteyen turistler tarafından çok ziyaret ediliyor. Taşbaşı Kültür Merkezi'nin etkinlik takvimini inceleyerek yıl boyu düzenlenen atölyeler, workshoplar, kültür ve sanat etkinliklerine katılabilir, kilisenin tarihi atmosferinde keyifli zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

8. Bolaman Kalesi

Bolaman Kalesi 38034

Ordu’nun simgesel yapılarından biri olan ve kendine özgü büyüleyici mimarisiyle kartpostalları süsleyen Bolaman Kalesi; alt bölümü kesme taş, üst bölümü ise ahşap olarak inşa edilmiş bir tarihi yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bizans döneminde gözetleme ve karakol amacıyla inşa edilen Osmanlı döneminde ise geliştirilen kale, hem tarih hem de mimari meraklılarının ilgisini çekiyor. Günümüzde kent müzesi olarak hizmet veren Bolaman Kalesinin dönem mobilyaları, antikalar ve el sanatı eserleriyle süslü odalarını gezerek tarihte yolculuk yapabilirsin.

Konum Linki

9. Ablak Taşı

Ablak Tasi 57794

Ordu'da mutlaka keşfetmen gereken doğa koruma alanlarından biri de Kabadüz ilçesi sınırlarında yer alan Ablak Taşı. Sarp bir kayanın zirvesinde doğal yollarla oluşmuş bir seyir terası olan Ablak Taşı, inanılmaz manzarasından dolayı doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline geldi. İhtişamlı Geçilmez Kanyonu’nun da bir parçası olan seyir alanının ladin ormanlarıyla çevrisi muhteşem atmosferinde neredeyse çevre şehirlere kadar uzanan kesintisiz panoramik manzarası bulunuyor.

Konum Linki

10. Ortaköy Şelalesi

Ortakoy Selalesi 38048

Ordu'da yılın her mevsimi farklı güzelliğe sahip olan Ortaköy Şelalesi,20 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Seyir terasları, mesire alanları ve yürüyüş yolları ile turizme kazandırılan şelale, binlerce yılda şekillenmiş etkileyici kaya oluşumlarıyla her sene binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Fındık bahçeleri arasında uzanan patika bir yolla ulaşabileceğin, gizli kalmış bu güzellik sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip.

Konum Linki

11. Ulugöl Tabiat Parkı

Ulugol Ordu 38025

Ordu'nun Gölköy ilçesinde yer alan ve 2009 yılında el değmemiş güzelliklerinin korunması için milli park ilan edilen Ulugöl Tabiat Parkı; kızılçam, kayın, gürgen ve akçaağaç ormanları arasında doğa yürüyüşüne çıkmak için gidebileceğin en güzel yer. Mavi ve yeşilin her tonunun birbirine karıştığı 3 tane büyüleyici göle ev sahipliği yapan tabiat parkı, endemik bitki türlerinin yanı sıra vahşi yaşam zenginliği ile de tüm Türkiye'den fotoğrafçıları kendine çekiyor.

Rehberli doğa yürüyüşlerine çıkarak 3 gölün çevresinde gezebilir, seyir teraslarında muhteşem fotoğraflar çekebilir, göllerde düzenlenen kano gezileri veya balıkçılık turlarına katılarak yılın yorgunluğunu atabilirsin. Temiz havasından dolayı solunum rahatsızlığı çekenlere de iyi geleceğine inanıyoruz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 07.00-01.00

12. Çambaşı Yaylası

Cambasi Yaylasi 37999

Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen ve turizm olanaklarının çok geliştiği Çambaşı Yaylası, Ordu'nun Kabadüz ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bölgedeki en büyük yaylalardan biri olan, içerisinde konaklayabileceğin bungalov oteller, doğa otelleri, orman köşkleri ve yayla evlerinin hizmet verdiği Çambaşı Yaylası, yaz sıcaklarından kaçılabilecek en güzel yerler arasında.

Çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yolları, tertemiz havası ve buz gibi kaynak sularıyla Ordu’da kesinlikle uğramanı önerdiğimiz yerlerden olan Çambaşı Yaylası, kış aylarında da Çambaşı Kayak Merkezi ile oldukça hareketli. Yıl boyu yamaç paraşütünden dağ bisikleti turlarına, doğa yürüyüşlerinden kampçılığa kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan yaylaya Ordu'da her saat bulabileceğin Kabadüz minibüsleri ile kolayca gidebilirsin.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi