*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir Hakkında; Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde, Samsun ile Giresun arasında konumlanan Ordu, Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu şehridir. Sosyal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yemyeşil ormanları ve yaylaları, dağları, vadileri, şelaleleri, kumsalları ile daha pek çok doğal güzelliğine sahiptir. Her mevsim yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen Ordu, köklü tarihi geçmişiyle de göz dolduruyor. Aynı zamanda trekking, yamaç paraşütü, avcılık ve kampçılık gibi doğa sporları yapmak için de en ideal yerlerden biridir.
Kaç Günde Gezilir; Ordu’nun güzellikleri çoğunlukla doğa harikası yerler olduğundan bu yerlerin tadını çıkarabilmek için daha uzun zamanlar ayırmanız gerekmektedir. Bu nedenle Ordu’ya geldiğinizde en az 2 veya 3 günlük bir Ordu gezi planı yapmanızı öneriyoruz.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Ordu’yu hem bahar hem de yaz aylarında ziyaret etmek oldukça uygundur.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgi için Ulaşım Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ne Yenir; Ordu’nun en meşhur lezzetlerini merak ediyorsanız, buyrun: Ordu’nun Yöresel Yemekleri yazımız!
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yapılar
1. Kurul Kalesi
Bayadı Köyü sınırlarında yer alan Kurul Kalesi, şehir merkezine 13 km mesafede konumlanıyor. Sivri bir kaya üzerine kurulu olan bu kale, antik bir yerleşme olup, birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Karadeniz Bölgesi’nde ilk arkeolojik kazı alanı olma özelliğine sahip Kurul Kalesi, Ordu’nun en sembolik yapılarından biridir. 2010 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda, alanda 2300 yıl öncesine ait tapınak ve kale duvarlarına rastlanılmış.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı ile kazı çalışmaları, 2016 yılına kadar devam etmiş. Bu tarihlerde yapılan kazı çalışmasında, kalenin kapısında mermerden bir Kibele Heykeli bulunmuş olup, bu heykel Helenistik dönemlerde Kibele Heykelleri arasında ilk in-situ örneği olmasıyla büyük önem taşır. 2018 yılında ise, Kibelenin Partneri olarak 3 heykel daha çıkarılmış. Kurul Kalesi, hem arkeolojik açıdan ayrı bir öneme hem de mükemmel bir Ordu manzarasına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
- Adres: Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu
- Yol tarifi al >
2. Ablak Taşı
Kabadüz ilçesinde yer alan Ablak Taşı, doğal bir teras olma özelliğine sahip. Yaylaya gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Ablak Taşı, orman içerisinde harika noktalardan biridir. Etrafı ladin ormanlarıyla çevrili olan bu yer, yüksekliği ile resmen büyülüyor. Geldiğiniz zaman, Ordu ve Giresun’un uçsuz bucaksız manzarasını ve Geçilmez Kanyonu’nu görebilirsiniz. Az bilinen bu yeri, kesinlikle Ordu’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz, bizden söylemesi. 🙂
- Adres: Yokuşdibi, 52020 Kabadüz/Ordu
- Yol tarifi al >
-Caddeler, Sokaklar
3. Kadılar Yokuşu
Ünye ilçesindeki bu tarihi sokak, geçmişte Osmanlı kadılarının ikamet ettiği bir olması nedeniyle bu ismi almıştır. Geçmişte kadı adaylarının bu bölgede yetiştirildiği belirtilmektedir. Kadılar Yokuşu aynı zamanda Cumhuriyet döneminde de önemli sanatçılara ve edebiyatçılara ev sahipliği yapmıştır.
Yokuş boyunca görebileceğiniz birçok tarihi konak da kadılar tarafından yaptırılmış ve onlar tarafından ikamet yeri olarak kullanılmıştır. Sokak boyunca dizili olan taş döşemeli yollar ise burada yürüyenlerin kendisini adeta Osmanlı dönemindeymiş gibi hissetmesini sağlamaktadır.
Neden gitmeliyim? Çok değerli tarihi Ünye evlerinin dizili olduğu Kadılar Yokuşu, tarihi dokusu ve Osmanlı mimarisini yakından görme fırsatı sunması nedeniyle Ordu’daki önemli yürüyüş noktaları arasında bulunmaktadır.
- Adres: Kaledere, Kadılar Ykş. Sk., 52300 Ünye/Ordu, Türkiye
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
-Müzeler
4. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev)
Tarihe ışık tutan eserlerin sergilendiği Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde, birbirinden değerli eserler yer alıyor. Müzeyi ziyaret ettiğinizde, ilk etapta çocukluğunuza dönerek bir nostalji yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Somut ve somut olmayan kültürel mirası araştırıp, gelecek nesillere aktarmak için sürdürülen bu çalışmalar herkesin hoşuna gidecek. Türkiye’de Unesco logosunu kullanan tek müze olan Ünye Müze Ev, aynı zamanda Kafkasya doğumlu Kaptan Server Bey’in evi olduğu için, ‘’Kaptan Evi’’ olarak da biliniyor.
Müze, Mimar Sinan ve Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyarak, Türkiye’deki 60 evden biri olma özelliğine sahip. Tavan işçiliğinin ve vitray camlarının oldukça etkileyici olduğu müzede; halk tiyatrosu sergileniyor ve içerisinde Hacivat Karagöz oyunu, orta oyunu, meddah ve kukla oyunları oynanıyor. Ayrıca müzenin içerisinde; taşlık, ahır, haremlik selamlık odaları, gelin odası, kaptan odası, baş odası, mutfak, seki ve sofa bölümleri bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Müzenin dışında ise; geniş bir bahçe, kuyu, çamaşır yıkama teknesi, Türk kahvesi köşesi ve geleneksel oyun alanları yer alıyor. Bu bahçede; ip atlayabilir, sek sek oynayabilir, niyet çekme gibi geleneksel oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyunları oynarken ya da oynayanları seyrederken, çocukluğunuza dönmemek elde değil!
Tüm bunlar dışında; Ünye’nin tarihi, türkülerini, masallarını, deyimlerini, fıkralarını, manilerini, halk inançlarını, bilmecelerini ve mutfağını keşfedip öğrenebilirsiniz. Kukla ve Karagöz gösterilerini seyredebilir, ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapabilirsiniz. Türk kahvesi ve hikayelerini öğrenebilir, köy seyirlik oyunları, geleneksel çocuk oyunları ve geleneksel zeka, strateji oyunlarını oynayabilirsiniz.
- Adres: Hamidiye, Hacı Emin Caddesi, Aliçer Sk. No:2, 52300 Ünye/Ordu
- Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
- Telefon: (0452) 324 90 92
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
5. Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Selimiye Mahallesi’nde Taşocak Caddesi ile Erkoçak Sokağı’nın birleştiği yerde bulunan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş olup, yapımını da İstanbullu bir usta gerçekleştirmiş. Üç katlı olan bu tarihi konak, aynı zamanda 19.yy sivil mimarimizin en güzel örneklerinden biridir.
Paşaoğlu Konağı, 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmış ve hemen bir yıl sonra da onarılmaya başlanmış. Onarımı tamamlanan konak, 1987 yılında Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Konağın ilk katında etnografik eserler sergileniyor ve içerisinde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri gibi eşyalar yer alıyor. İkinci katta ise; eski konak yapısına göre düzenlenen sofa, paşa nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası ve yüklük gibi odalar bulunuyor. Sivil mimarimizin ender örneklerinden biri olan bu müzeyi, mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Neden gitmeliyim? Müze hem etnografik ve arkeolojik eserleri incelemek hem de yaşayan konak bölümüyle geçmişte Ordu’daki ev yaşamının nasıl olduğunu incelemek için Ordu gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biridir.
- Adres: Selimiye, Taş Ocak Cd. No:22, 52100 Ordu Merkez/Ordu
- Telefon: (0452) 223 25 96
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
6. Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi
Türkiye’nin ilk köy gazetesini çıkaran merhum Bilal Köyden’in anısına açılan Açık Hava Basın Müzesi, Altınordu ilçesinin Düz Mahallesi’nde yer alıyor. Müzede; 1929 yılında ‘’Güzelordu’’ adıyla Ordu’nun kendi imal ettiği el yapımı tahta dizgi makinesi, Türkiye’nin ilk köy gazetesini çıkaran köyde ve kentte görev yapan merhum gazetecilerin fotoğrafları ve anıları sergileniyor. Ordu Belediyesi ve Ordu Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle kurulan bu müzede, camla çevrilerek koruma altına alınan dizgi makinesi oldukça ilgi görüyor.
- Adres: Düz, Atatürk Blv. No:84, 52100 Altınordu/Ordu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7. Ters Ev
Ters Ev, Antalya’da olduğu gibi, Ordu’da da yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. 2019 yılında açılan Ters Ev, Altınordu ilçesinde 150 metrelik bir alan üzerinde yer alıyor. Boztepe’ye ulaşım için kullanılan teleferik hattının alt istasyonunun hemen yanında bulunan ev, iki kattan oluşuyor ve giriş bahçesi dahil bütün her şey ters bir şekilde dizayn edilmiş. Açıldığı ilk günden beri ziyaretçi akınana uğrayan Ters Ev’de, keyifli dakikalar geçirebilir ve bol bol fotoğraflar çekilebilirsiniz. Zaten tahmin edersiniz ki, çoğu insan sırf fotoğraf çekmek için buraya geliyor.
- Adres: Şarkiye, Atatürk Blv., 52100 Altınordu/Ordu
- Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00
- Telefon: (0452) 505 51 52
- Yol tarifi al >
-Seyir Ve Manzara Noktaları
8. Boztepe ve Teleferik
Ordu Boztepe, Karadeniz’in ve Ordu’nun tüm güzelliğini gözler önüne seriyor diyebiliriz. Ordu’nun panoramik manzarasını seyredeceğiniz Boztepe’de, özellikle akşam saatlerinde, harika zamanlar geçireceksiniz. Buraya hem kara yoluyla hem de teleferikle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Yalnız teleferikle çıkmanın meşhur olduğunu söyleyelim.
2011 yılında hizmete açılan teleferiğin kalkış noktasının Atatürk Parkı olduğunu ve teleferik hattında ise 28 kabin bulunduğunu söyleyelim. Ayrıca teleferik hattı ile 500 metre yükseklikteki tepeye çıkış, sadece 8 dakika sürüyor. Camla kaplı teleferikte yemyeşil ağaçların üzerinden geçerken, Ordu’yu ayaklarınızın altına alacak ve keyifli bir yolculuğa imza atmış olacaksınız.
Neden gitmeliyim? Gelelim, Boztepe’ye ulaştığınızda neler yapacağınıza. Çamlık alanlarında doğa yürüyüşleri ve daha birçok doğal aktiviteler yapabilir, tertemiz havasını soluyarak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Piknik ve mesire alanlarında piknik yapabilir ya da dilerseniz yeme-içme mekanlarında da oturabilirsiniz. Ordu ve Karadeniz’in o muhteşem manzarası eşliğinde bu cafe ve restoranlarda oturarak ya güzel bir kahvaltı yapabilir ya da enfes bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca burada yer olan otellerden de dilediğiniz gibi konaklayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Özellikle akşam saatlerinde büyüleyici manzaraya sahip olan Boztepe’de yapacaklarınız bunlarla sınırlı kalmıyor. Boztepe, yamaç paraşütü yapmak için de oldukça uygun yerlerden biridir. Her yıl binlerce ziyaretçi, daha doğrusu adrenalin tutkunları, buraya gelerek bu aktiviteyi yapıyor. Profesyoneller eşliğinde yapacağınız bu spor ile farklı bir deneyim yaşacağınız çok aşikar.
- Adres: Orhaniye, 52000 Ordu Merkez/Ordu
- Çalışma saatleri: Teleferik: Hafta içi: 10.00 – 21.00 / Hafta sonu: 09.00 – 22.00
- Telefon: (0452) 225 14 56
- Yol tarifi al >
9. Kordon Tepe
Perşembe ilçesinin Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kordon Tepe, önemli mesire alanlarından biri olup, yamaç paraşütü yapmak için diğer bir alternatif noktasıdır. Burada yamaç paraşütü hizmetinin verilmesiyle, turizmin geliştirilmesi amaçlanmış ve zamanla Kordon Tepe, paraşütlü atlayışın merkezi haline gelmiş. Yerden 200 metre yükseklikte yer alan bu tepeye, yamaç paraşütü yapmak için gelebileceğiniz gibi sadece fotoğraf çekilmek için bile gelebilirsiniz.
- Adres: Kozağzı, Sağlık Sk. No:39, 52750 Perşembe/Ordu
- Yol tarifi al >
10. Gelin Kayası
Çamaş ilçesinde bulunan Gelin Kayası Mesire Alanı, Karadeniz’e boydan boya hakim bir noktada bulunmaktadır ve manzarası ile ziyaretçileri hemen kendisine hayran bırakmaktadır. Gelin Kayası’na Ordu merkezde kalkan dolmuş seferleriyle ulaşım da oldukça kolay olmaktadır. Kayalık alana uzaktan bakıldığında bir gelin silüetini andırdığından bu isimle anılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Ordu’ya yakın konumuyla kısa bir süre içinde ulaşılabilen Gelin Kayası, Ordu’nun manzara seyretmek için gelinebilecek önemli seyir noktaları arasında bulunmaktadır. Bizim görüşümüze göre
Gelin Kayası efsanesi! İsmiyle özdeş bu kayanın bir de efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre geçmişte yaşamış bir gelin kaynanasına karşı geldiği ve onunla geçimsizlik yaptığı için, kaynanasının duasının kabul olmasıyla taşa dönüşmüştür.
- Adres: Taşoluk, 52430 Çamaş/Ordu, Türkiye
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >