1. Kelebekler Vadisi

Kelebek Vadisi Fethiye 8767 (2)

Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’de bulunan ve doğal güzellikleri ve endemik türleri ile bilinen bir yer. Bu vadi, 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili ve 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Bu türler arasında en dikkat çekeni kaplan kelebeği. Vadinin en belirgin özelliklerinden biri, Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale. Bu şelale, vadiyi ikiye bölen bir dere ile Akdeniz’e ulaşıyor. Vadi, bu özgün coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve hayvan türleriyle bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuvar çalışmalarına konu oluyor.

Kelebekler Vadisi, aynı zamanda Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından, dünya üzerinde korunması gerekli 100 dağdan biri olarak ilan edilen Babadağ’ın eteklerinde bulunan koylardan biri. Bu özelliğiyle vadi, ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekiyor. Vadide konaklama imkanları da bulunuyor. Doğaya ve çevreye saygılı bungalov, taş ev ve kanvas çadırda egzotik bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca, vadi içerisinde zengin deniz ürünleri çeşitleri, birbirinden lezzetli mezeler, salata, meyve ve tatlı çeşitleri sunan bir balık restoranı da bulunuyor. Kelebekler Vadisi’nde vakit geçirebileceğiniz pek çok aktivite mevcut.

Konum Linki

2. Kabak Koyu

Kabak Koyu 38347

Kabak Koyu, Ölüdeniz’in en ünlü plajlarından birisi. Bu koy, turkuaz rengi denizin kıyısında, çam ağaçlarıyla kaplı derin bir vadide bulunuyor. Üç yanı yoğun ormanlarla sarılı olan bu koy, yaklaşık 200 metre genişliğindeki bir plajı barındırıyor. Doğayı sevenler için biçilmiş kaftan olan Kabak Koyu, tamamen doğa ile iç içe bir deneyim sunuyor. Şehir hayatının getirdiği koşuşturma, kalabalık, gürültü ve ses kirliliğinden kaçıp, stresten uzaklaşmak isteyenler için ideal bir tercih olabilir.

Kabak Koyu'nda yer alan plaj, yaklaşık 200 metre uzunluğunda, doğal güzellikleriyle çevrili küçük bir kumsalı kucaklıyor. Denizden çıktıktan sonra kullanabileceğiniz bir duş alanı da bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

  • Şezlong ve şemsiye 200 TL

3. Babadağ

Babadag 29786

Babadağ, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alıyor ve iki ayrı zirvesi olması nedeniyle bazı otoriteler tarafından sıradağ olarak adlandırılıyor. 1400 metre yüksekliğe sahip olan zirve, Karatepe olarak biliniyor. İki zirve arasında bir sel vadisi yer alıyor. Kireçtaşı, ya da diğer adıyla kalker, bu iki zirveyi karşı karşıya getiriyor. Babadağ, Türkiye'nin en gözde yamaç paraşütü mekanlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu büyüleyici dağ, Ölüdeniz'in hemen yanında konumlanmış ve 2000 metre yükseklikte bulunuyor.

Yamaç paraşütü yapılırken, Ölüdeniz'in etkileyici doğası ayaklarınız altında seriliyor. Deneyimli pilotların eşlik ettiği yamaç paraşütü etkinlikleri, yılın her ayında gerçekleştirilebiliyor. Ancak, nisan ve ekim ayları arası, uçuş için en ideal zamanlar olarak öne çıkıyor. Babadağ, yamaç paraşütünün yanı sıra, trekking ve kampçılık gibi doğa aktiviteleri için dört mevsim boyunca mükemmel bir yer sunuyor. Dağın zirvesinde yer alan restoran, 1700 metre yükseklikte yemek yeme ya da Ölüdeniz manzarasıyla kahve içme fırsatı veriyor. Eğer erken saatlerde ziyaret edersen, restoranda kahvaltı yapabilir, rengarenk paraşütlerle uçan insanları izlerken, manzaranın tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

4. Ölüdeniz Plajı

Turkiye Fethiye Oludeniz Plaji 8626

Ölüdeniz Plajı, Türkiye’nin en güzel plajlarından biri olarak kabul ediliyor. Son yıllarda hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası olmuş durumda. Bu plajın güzelliği, turkuaz renkteki denizi ve doğal güzellikleri ile adeta kartpostallık bir manzara sunuyor. Ölüdeniz Plajı, sadece bir plajdan çok daha fazlasını sunuyor. Burası, hem sakin bir ortam arayanlar için ideal bir seçenek, hem de eğlenceli ve renkli bir konsept arayanlar için mükemmel bir destinasyon.

Yaz aylarında serinlemek için ideal bir yer olan Ölüdeniz Plajı, aynı zamanda çeşitli aktiviteler için de bir merkez haline geldi. Ölüdeniz Plajı’nın bir diğer özelliği ise Likyalılar tarafından “güneş diyarı” olarak adlandırılması. Bu, plajın güneşli günlerinin ve sıcak ikliminin bir göstergesi. Ölüdeniz Plajı’nda geçireceğiniz bir gün, sadece deniz ve güneşten ibaret değil. Burada çeşitli aktiviteler de yapabilir, plajın yakınında bulunan ve muhteşem manzaralar sunan tepelere tırmanabilirsin. Ayrıca, plajın çevresindeki restoranlarda lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilir, yerel kültürü daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsin.

Konum Linki

5. Belcekız Plajı

Belcekiz Plaji 38408

Belcekız Plajı, Ölüdeniz bölgesinde mavi suları deneyimleyebileceğin güzel noktalardan birisi. Turkuaz renkli denizi, uzun kumsalları ve rahatlatıcı atmosferiyle tatilciler için vazgeçilmez bir yer haline geldi. Altın sarısı kumların bulunduğu bu sahilde güneşlenmek, masmavi ve berrak sularında denizin keyfini çıkarmak mümkün. Belcekız'da, sahili süsleyen şık ve sevimli kafeler bulunuyor. Bu kafelerin hemen önünde yer alan plaja iniş yapan yamaç paraşütçüleri, heyecanlı ve güzel bir gün geçirmeni sağlayabilir. Belcekız'a geldiğinde su sporları yapmadan dönmemelisin.

Konum Linki

6. Kayaköy

Kayakoy Sokaklari 29638

Kayaköy, Fethiye'nin etkileyici bir köyü olarak tanınıyor. Bu yer, tarihî yapıları ve doğal güzellikleri ile meşhur. Bir zamanlar canlı bir topluluğun yuvası olan Kayaköy, günümüzde terkedilmiş bir hayalet köy olma özelliğini taşıyor. Yarı yıkık tarihî binalarıyla bir tepe yamacını kaplayan bu büyük hayalet köy, ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Kayaköy, iki farklı yerleşim bölgesinden meydana geliyor. İlki, 19. yüzyılın başlarında kurulmuş, yamaçlara yerleşmiş ve nispeten daha yeni bir yerleşim bölgesi olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde tamamı Rum olan 3000 nüfuslu bir kasaba haline geldi. İkincisi ise, 1512 yılından itibaren Osmanlı tahrir kayıtlarında geçen Kayı Köyü.

Kayaköy'de görülebilecek yerler arasında, bir büyük ve bir küçük kilise ile on dört şapel yer alıyor. Küçük kilisenin yanında bir çömlek atölyesi (Çömlekhane) de bulunuyor. Küçük kilise yolundan sadece deniz yoluyla ya da yürüyerek ulaşılabilen Soğuk Su koyuna yaklaşık kırk dakika içinde varılabilir. 1923 yılındaki mübadele ile Levissi'de (Kayaköy) yaşayan Rumlar Yunanistan'a göç etti, Kayaköy'e ise Selanik ve çevresinden gelen muhacirler yerleştirildi.

Konum Linki

7. Hisarönü Mahallesi

Oludeniz Hisaronu 35065

Hisarönü Mahallesi, Ölüdeniz’in en canlı ve hareketli bölgelerinden biri. Fethiye ile Ölüdeniz arasında konumlanmış bu bölge, çam ormanlarıyla çevrili ve doğanın kucağında yer alıyor. Hisarönü, Ölüdeniz’e sadece 5 km uzaklıkta bulunuyor. Hisarönü, gece hayatıyla da ünlü. Çeşitli barlar, restoranlar ve eğlence mekanlarıyla dolu olan bu bölge, tatilcilerin akşamları uğrak noktası oluyor. Hisarönü’nde ayrıca birçok spa ve hamam bulunuyor. Ayrıca bölgede birçok özel ve hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.

Hisarönü, aynı zamanda birçok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Örneğin, “Babadağ” bölgesi, yamaç paraşütü için ideal bir nokta. Ayrıca “Mavi Mağara” gibi doğal güzellikler, denizle iç içe bir gün geçirmek isteyenler için harika bir seçenek.

Konum Linki

8. Af Kule Manastırı

Afkule Manastiri 37122 (1)

Af Kule Manastırı, Ölüdeniz’in tarih ve doğa harikaları arasında yer alıyor. Yapının tarihi, buraya gelenleri şaşırtıyor. Ayios Elefterios isimli bir keşiş tarafından kayalara oyularak inşa edilen bu yapı, keşişlerin Hristiyanlık inancını en içten şekilde yaşama arzularını temsil ediyor. Bu keşişler, dünyevi hayattan uzaklaşarak, manastırda meditasyon yaparak günlerini geçiriyor ve hayatlarını Hristiyanlık öğretilerine göre şekillendiriyorlardı. Bu manastırı kuran keşiş de, inziva hayatını seçerek burada bir yaşam alanı oluşturmuş. Söylentilere göre, keşişin hayatı zorluklarla doluymuş ve burada birçok çileye katlandığı biliniyor.

Denize nazır konumlanmış olan manastır hakkında halk arasında ve rehberler arasında farklı rivayetler de dolaşıyor. Bazılarına göre Hz. İsa bu manastırda gizlenmiş, bazılarına göre ise papazlar burada inzivaya çekilerek af dilemişler. Keşişin vefatından sonra manastıra bir kat daha eklenmiş ve sarnıcı genişletilerek yapı daha işlevsel hale getirilmiş. Doğu Karadeniz bölgesindeki birçok manastıra benzer şekilde, Af Kule de manzarasıyla dikkat çeken muhteşem bir konuma sahip.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi