Genel

Ödemiş’te Gezilecek Yerler | En Güzel 5 Yer (2024 Güncel Liste)

İzmir şehir merkezine yaklaşık 110 km uzaklıkta yer alan Ödemiş, popüler destinasyonlarının fazlalığı sayesinde sene boyunca yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Doğa manzaraları, eşsiz lezzetleri, sıcacık pazarları ve yüzlerce yıldır ayakta turan tarihi konaklarıyla Ödemiş, Ege’nin gözdeleri arasında kabul ediliyor. Birgi Köyünden Çakırağa Konağı’na, Arasta Çarşısı’ndan Gölcük yaylasına kadar birçok uğraman gereken durağa geçmeden önce sıkça sorulan soruları yanıtlayalım.

Abone Ol

Ödemiş’te ne yenir?

Ödemiş’e gittiğin zaman aynı isme sahip olan Ödemiş köftesini ilk olarak denemelisin. Ardından en güzellerini Ödemiş’te yiyebileceğin otlu gözleme, Ödemiş poğaçası, kabuklu kumpir kızartma ve töngül pidesinin tadına bakmalısın.

Ödemiş pazarı hangi gün?

İzmir’in en renkli pazarlarından olan Ödemiş pazarı cumartesi günleri kuruluyor. Pazarı gezmek, kıyafetlere bakmak ve taze ürünler satın almak için erkenden gitmeni öneriyoruz.

Ödemiş’ten ne alınır?

Ödemiş seyahatin sırasında el yapımı hediyelik eşyalar, iğne oyaları, ipek mendil ve el dokuma kilimlerine mutlaka göz atmanı öneriyoruz.

1. Ödemiş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Ödemiş’in ve yakın bölgenin arkeolojik buluntularını keşfedebileceğin müzede M.Ö. 3000’den M.S. 1453’e dek geniş bir sergi koleksiyonu mevcut. Baltalardan süs eşyalarına, pişmiş topraktan kandillere kadar çok çeşitli eserlerin yer aldığı müzeye genel olarak Roma, Osmanlı, Bizans gibi dönemler damga vuruyor.

Hürriyet Mahallesi’nde konumlanan müzede toplamda 16 bin civarında eser sergileniyor. Müzenin oluşumunda 1980’li yıllarda Muttahar Başoğlu’nun hazineye bağışlamış olduğu arsanın büyük bir rolü bulunuyor. Toplamda iki kattan oluşan bu şirin müze, 1987 senesinden bu yana hizmet vermeyi sürdürüyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli

Açık olduğu saatler

  •  Pazartesi hariç 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2. Tarihi Arasta Çarşısı

İlçenin eskimeyen çarşılarından olan Tarihi Arasta Çarşısı, 1700’lü yıllarda en aktif dönemini yaşamış. Klasik Osmanlı arasta çarşılarına örnek teşkil eden mekân, toplamda 20 han tarafından çevrelenmiş. Tarihi Arasta Çarşısı’nın çevresinde aynı zamanda 3 ayrı cami bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden çarşı, bugün itibarıyla çuval, sepet ve heybe gibi ürünler öne çıkıyor. Aynı zamanda tenekeci ve semerci dükkânları da kendine yer buluyor.

Yunan işgali esnasında yakılmaktan kurtulabildiği için bugüne dek sorunsuz bir şekilde ulaşabilmiş. Açık arastalar için ideal bir örnek olan bu çarşı, birinci derece sit alanı olarak geçiyor. Kaybolmaya yüz tutmuş sayısız meslek burada icra edilmeye devam ediyor. İğneden ipliğe aklına gelebilecek her şeyi burada bulabileceğinden emin olabilirsin.

Konum Linki

3. Birgi

Ödemiş denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden biri olan Birgi, buraya yönelik pek çok turistik ziyaretin odak noktasında bulunuyor. Zamanında Aydınoğulları adına oldukça kritik bir öneme sahip olan Birgi’ye Ödemiş ilçe merkezinde dolmuşlarla ulaşılıyor. Bu modern köy, hem mimarisiyle büyüleyen konakları hem de cazibe noktalarıyla öne çıkıyor.

Birgi’nin girişinde yer alan meşhur köy kahvesi dışında Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Hamamı, Sandıkoğlu Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Birgivi Türbesi görebileceğin en önemli yerler. Aynı zamanda yöresel lezzetlerin sergilendiği pazarıyla da ilgi gören Birgi, tıpkı Şirince gibi bir üne sahip. Zamanında Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yaptığı için pek çok tarihi mekanı bünyesinde bulunduran bu şirin Ege köyü, ilçe merkezine 9 km uzaklıkta.

Konum Linki

4. Ödemiş Kent Arşiv Müzesi

Ödemiş’in bir diğer önemli müzesi olan Ödemiş Kent Arşiv Müzesi, Emmioğlu mevkiinde konumlanıyor. 2012 senesinden bu yana ziyarete açık olan müze, ilçenin sosyal ve kültürel yapısını net şekilde yansıtıyor. Müze kadar avlu bölümünde keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsin. Eğer biraz soluklanmak istersen bu alandaki kafeteryada da oturabilirsin.

Ödemiş Kent Müzesi toplamda 6 binden fazla kültür varlığına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan 20 bine yakın belge arşivi olan müzenin kütüphane koleksiyonunu ve sergi bölümünü de detaylı olarak inceleyebilirsin. Bazı objeleri satın almak isteyenler bunu bağış yolu ile gerçekleştiriyor. Hacı Sadık Caddesi’ne yakın bir konumda olan Ödemiş Kent Müzesi’ne ilçe merkezinden yürüyerek ulaşabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  •  Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi

Üç Eylül Mahallesi’nde yer alan İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi, 14 Haziran 2008’den bu yana hem yerli ve yabancı turistlere hem de Ödemiş halkına hizmet veriyor. İbrahim Hakkı Ayvaz’ın ikamet etmiş olduğu evin restore edilmesinden sonra hizmete açılan müzede çok sayıda tarihi doküman sergileniyor.

Giriş katında ziyaretçileri gusülhane, anı odası ve nostaljik dolap rafları karşılıyor. Bedia Akartürk Sanat Müzesi de buranın ayrı bir bölümünü oluşturuyor. Müzenin içerisinde yöresel kıyafetler ve eski gazete küpürleriyle dolu. Geleneksel kıyafetlerin de kendine yer bulduğu İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi, toplamda 2 kattan meydana geliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.