Van’da gezilecek tarihi yerler

Van Kalesi

Van’da gezilecek yerler listemize geçmeden önce şehir hakkında birkaç not düşelim:

  • Türkiye’nin en kalabalık 19. ili olan Van’ın nüfusu 1 milyon 140 binin üzerinde.
  • Van aynı zamanda Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ili ve Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ne ev sahipliği yapıyor.
  • Van’da ulaşım için toplu taşıma gayet uygun bir seçenek. Şehre iner inmez bir BELVAN kart almak ulaşımda işinizi epey kolaylaştıracaktır.
  • Van’ın meşhur bir el sanatı var, adı savat. Kültür Bakanlığı savatı “Arapça ‘kara’ anlamına gelen ‘esvad’ sözcüğünden gelen savat, gümüş üzerine sürülen siyah savat çamuru ile yapılan bir el sanatıdır” diyerek tarif etmiş. Van ziyaretiniz sırasında kendinize veya sevdiklerinize hatıra olarak bu incelikli parçalardan almak iyi bir fikir olabilir.
  • Türk Hava Yolları, İstanbul ve Ankara’dan Van’a her gün çok sayıda sefer düzenliyor. Detaylara göz atmak için Van uçak bileti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Üç kale: Van, Hoşap, Çavuştepe 

Van Kalesi

Van şehir merkezine 5 km mesafede bulunan Van Kalesi’nin tarihi oldukça eskiye, milattan önce 800’lü yıllara dayanıyor. Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesi’nde sur ve kuleler, kaya mezarları ile kerpiç ve taştan inşa edilmiş askeri yapılar görülebilir. Son olarak Osmanlı döneminde askeri amaçlarla kullanılan Van Kalesi, Van’da gezilecek tarihi yerler arasında ilk sırada. 

Hoşap Kalesi

Van, pek çokları tarafından “kaleler şehri” olarak anılıyor. Bu bilgiyle paralel olarak Van’da gezilecek tarihi yerler listemizin ikinci durağında yine bir kaledeyiz. Gürpınar ilçesi sınırlarındaki Hoşap’ta yer alan Hoşap Kalesi’nin geçmişi de tıpkı Van Kalesi gibi Urartulara dayanıyor. Bugün bir cami kalıntısı ile köy evlerin kalıntılarının görülebileceği; harem, seyir köşkü ve selamlığın da yer aldığı Hoşap Kalesi yıllar içinde epey sağlam durmuş ve şehrin sembol yapılarından biri olarak kalmayı başarmış.

Van Kalesi-1

Çavuştepe Kalesi

Van’daki üçüncü kalemiz olan Çavuştepe Kalesi, tıpkı Hoşap Kalesi gibi Gürpınar ilçesinde bulunuyor. Önceki iki kalenin aksine 1961-86 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Çavuştepe Kalesi; barındırdığı ahırlar, tapınak, saray binaları ve çivi yazılı kitabe ile sıra dışı ve görülmeye değer bir tarihi yapı olarak öne çıkıyor.

Üç mabet: Yedi Kilise, Akdamar Kilisesi ve Hüsrev Paşa Cami

Yedi Kilise

Bu tarihi mabet “Yedi Kilise” olarak adlandırılsa da aslında beş kilise, bir jamatun, bir kütüphane ve bir çan kulesinden oluşuyor. Yukarı Bakraçlı köyü sınırlarında yer alan Yedi Kilise, Erek Dağı eteklerinde bulunuyor ve Van’da gezilecek tarihi yerler listenize girmeyi kuşkusuz hak ediyor. 

Akdamar Kilisesi

Geldik Van fotoğraflarından aşina olduğumuz sembol yapılardan biri olan Akdamar Kilisesi’ne. Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası’nda bulunan kilise ilk inşa edildiğinde bir saray kilisesiyken sonrasında bir manastıra dönüştürülmüş. Duvarlarındaki incelikli eserlerin yanı sıra Orta Asya Türk sanatı etkilerini de içinde barındıran Akdamar Kilisesi, yolunuz düştüğünde Van’da mutlaka gezilecek tarihi yerler arasında, en ön sıralarda. 

Hüsrev Paşa Cami

Ortakapı’da bir külliye içerisinde yer alan Hüsrev Paşa Camii, şehrin incelikli mabetlerinden biri. Külliyede Hüsrev Paşa Cami’nin yanı sıra bir medrese, bir türbe ve imaret de bulunuyor. 1567’de beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan cami, kusurdan uzak bir Mimar Sinan eseri. 


Van’ın doğal güzellikleri

Muradiye Şelalesi

İki şahane göl: Van ve Erçek gölleri

Van Gölü

Van’da gezilecek yerler arasında bu defa meşhur bir doğa harikasına, Van Gölü’ne gidiyoruz. 120 km uzunluğunda ve 80 km genişliğindeki Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü olmasının yanı sıra dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğini taşıyor. Yörede sıklıkla Van Denizi olarak anılan Van Gölü, hem tatlı su hem de tuzlu-sodalı oluşuyla biraz farklı bir yapıya sahip. Fazla söze gerek yok; Van’ın en meşhuru Van Gölü, Van’da görülecek belki de ilk yer. ☺ 

Erçek Gölü

Van Gölü’nün biraz gölgesinde kalsa da Erçek Gölü, şehir halkı tarafından “Van Denizi’nin küçük kardeşi” olarak tarif ediliyor. Van Gölü’nün doğusunda bir set gölü olan Erçek Gölü, bir kuş cenneti ve onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan muazzam bir doğal ortam. Tüm bu özellikleriyle Erçek Gölü, kuşkusuz Van’da gezilecek yerler arasında. 

İki şelale: Muradiye ve Kanispi

Muradiye Şelalesi

Adını aldığı Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Muradiye Şelalesi, Van şehir merkezine 80 km mesafede konumlanıyor. Kuvvetli akış gücüyle her mevsim ayrı güzellikte manzaralar sunan Muradiye Şelalesi’nin muhteşem manzarasını görmeden Van’dan ayrılmayın deriz. Kampseverlerin şelalenin etrafında sıklıkla kamp yaptığını da not edelim. 

Kanispi Şelalesi

Van’da gezilecek yerler listemizin bir diğer şelalesinde, Kanispi’deyiz. Şehir merkezine 75 km, Çatak ilçe merkezine ise 5 km mesafede konumlanan Kanispi Şelalesi’nde suların her nisan ayı sonunda coşkuyla akmaya başladığını ve eylül ayı başında şelalenin neredeyse kuruduğunu hatırlatalım. Yolunuz bölgeye bu tarihlerde düşerse şelalenin hemen yanındaki tesiste yetişen alabalıkların tadına bakabilirsiniz. 


Van’a ait: Van kedisi, Vanadokya ve Şeytan Köprüsü

Van Kedisi

Van Kedi Evi

Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı. Kedilerle aranız iyiyse bilirsiniz: güzeller güzeli Van kedilerinin dünya çapındaki ünü gayet anlaşılır sebeplere dayanır. Birbirinden farklı renkteki gözleri (Her zaman olmasa da sıklıkla bir göz mavi, diğeri kehribar rengidir; ancak iki göz birden mavi ya da kehribar rengi de olabilir); bembeyaz tüyleri; oyuncu, meraklı ve sosyal halleriyle Van kedisi göreni mest eden, özel bir kedi cinsidir. Anavatanı Van olan bu kedileri evlerinde ziyaret etmek için şehir merkezine 13 km mesafedeki Van Kedisi Evi’ne muhakkak uğramanızı öneririz. Van Kedisi Evi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüsü içinde yer alıyor. 

Vanadokya

Van’ın Başkale ilçesinde bulunan peri bacaları, bölge halkı tarafından sıklıkla “Vanadokya” olarak anılıyor. Sebebi malum, peri bacaları Ürgüp’teki Kapadokya’yı andırıyor. Yine bu civarda çok sayıda tünel ve mağara bulunması, Vanadokya’yı hem yerli hem de yabancı turistler için kuşkusuz bir cazibe merkezi haline getirmiş. Vanadokya’yı Van’da gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın. 

Şeytan Köprüsü

Van’ın sıra dışı tarihi yapılarından Şeytan Köprüsü, 19. yy.da Muradiye ilçesinde, Bend-i Mahi Çayı üzerine inşa edilmiş. Çayın batısında bulunan köylere geçiş olanağı sağlayan Şeytan Köprüsü’nün yerden 17-18 metre yüksekte olduğu biliniyor. Köprünün isminin hikayesi ise epey ilginç… 3 metre genişliğinde, oldukça dar bir köprü olan Şeytan Köprüsü’nden geçen insanlar sıklıkla suya düşermiş. Rivayete göre bir gün, bir düğün alayı talihsiz bir şekilde köprüden düşerek bu dünyadan göçmüş. O gün bu gündür köprü, Şeytan Köprüsü olarak anılır olmuş. 


Meşhur Van yemekleri

Van Kahvaltisi

Van’ın meşhur kahvaltı geleneğinin oluşmasında şehrin İpek Yolu üzerinde bulunmasının oldukça etkili olduğu tahmin ediliyor. Tümüyle doğal ürünlerden oluşan Van kahvaltısı, ünü dünyaya yayılmış Türk kahvaltısının en iyi varyasyonlarından biri. Yolunuz Van’a düştüğünde bu cacıklı piyazlı, ballı kaymaklı kahvaltının ve tavşan kanı çayın mutlaka tadını çıkarın. 

Van kahvaltısından sonra şehirde tatmanız gereken meşhur Van yemeklerini sıralayalım, hatırları kalmasın: 

  • Çiriş pilavı
  • Van balığı
  • Borani
  • Otlu peynir
  • Kaşık tatlısı

Şimdiden afiyet olsun! 

Kaynak: Haber Merkezi