Genel

Nesi meşhur: Rize

Oksijen bolluğuyla alabildiğine yeşil coğrafyasıyla baş döndüren bir Doğu Karadeniz iline, Rize’ye konuğuz! Sonsuz çay bahçeleriyle örtülü aşılması zor tepeleri, zümrüt yeşiline sislerin eşlik ettiği yaylaları ve hırçın sularının denizle buluştuğu dereleriyle Rize’yi yakından tanımaya hazır olun.

Abone Ol

Rize’deki tarihi yerler

Doğasıyla Doğu Karadeniz’e ait olduğunu her adımda kanıtlayan bu şehri keşfetmeye Rize’deki tarihi yerlerle başlıyoruz. El değmemiş doğal örtünün arasından uzanan tarihi izleri görmek oldukça ilginç bir deneyim olacak!

Zilkale

Doğu Karadeniz’in en ihtişamlı yapılarından biri olmasıyla adını Rize’de gezilecek yerler listesine yazdıran Zilkale, zamanında kervan yolu koruma amacıyla kuruluyor. Çamlıhemşin ilçesinde sarp kayalıkların sırtında bulunan Orta Çağ kalesi, çevresindeki şelale ve orman manzaralarıyla nefis bir uyum sergiliyor. 

Köklü tarihi, gizemli atmosferi ve göz alıcı manzaralarıyla bu kaleyi keşfetmek istiyorsanız Rize şehir merkezinden kalkan otobüslere binerek Zilkale’ye ulaşabilirsiniz. 

Şenyuva Köprüsü

Rize gezilecek yerler listesinde başlarda yer alan tarihi yapılardan biri ise Şenyuva Köprüsü. 1696 yılında inşa edilen Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi’nin üstünde yer alan; bölgenin en eski köprüsü olarak da biliniyor. 

Doğu Karadeniz’in hırçın coğrafyasına uygun olarak yuvarlak kemerli olarak inşa edilen Şenyuva Köprüsü, 40 metre uzunluğu ve dere seviyesinden 20 metre yüksekliğiyle Rize manzarasına eşlik ediyor. 


Rize doğal güzellikler

Şimdi gelelim, bu şehrin esas zenginliğine! Rize gezilecek yerler listesi yaparken vazgeçilmez olan doğa harikası durakları anlatmaya başlayalım. Doğa Karadeniz turlarının olmazsa olmazı olan en meşhur Rize rotalarını sizin için derledik!

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Çamlıhemşin ilçe merkezine yaklaşık 16 km mesafede bulunan Kaçkar Dağları Milli Parkı, 51.500 hektarlık bir ormanlık alandan oluşuyor. 1994 yılında milli park olan bölgede 9 köy 33 tane de yayla bulunuyor. Sayısız bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Kaçkar, Rize’ye gelen turistlerin uğrak noktalarından biri.

Fırtına Deresi

Rize’nin en meşhur deresi olup dizilere filmlere bile konuk olan Fırtına Deresi, Ardeşen ilçesinin 2 kilometre batısından denize dökülüyor. Kaçkar Dağları’nın yemyeşil ormanlarının arasından akan Fırtına Deresi, aynı zamanda ülkemizdeki en önemli rafting rotasına da ev sahipliği yapıyor. 

Doğa fotoğrafçılığı ile uğraşanların ve rafting yapanların gözde duraklarından olan Fırtına Deresi’ni Rize gezilecek yerler listesine mutlaka ekleyin. 

Anzer Yaylası

Rize’nin en meşhur rotalarını keşfederken sırada Anzer Yaylası var! İkizdere ilçesine 35 km uzaklıkta bulunan Anzer Yaylası, kartpostalları andıran doğal güzelliği ve sadece Anzer Yaylası’nda yetişen endemik bitkilerden elde edilen Anzer balıyla oldukça ünlü! Anzer balının dünyanın en pahalı ballarından biri olduğunu da unutmayalım. 

Doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılığı için muhteşem bir adres olan Anzer Yaylası’na yamaç paraşütü yapmak için de gelebilirsiniz!

Ayder Yaylası

Rize gezilecek yerler listesinin başını çeken Ayder Yaylası, Rize şehir merkezine ortalama 70 km, Çamlıhemşin ilçe merkezine ise yaklaşık 20 km mesafede bulunuyor. Kayın ve ladin ağaçlarıyla örtülü coğrafyası ve şifalı kaplıcalarıyla bilinen Ayder Yaylası, görülmeye değer bir atmosfer sunuyor. 

Doğu Karadeniz’in en çok ziyaret edilen bu yaylasına gittiğinizde birçok restoranda nefis Rize yemeklerini tadarken doğanın tadını çıkarabilir, dilerseniz rafting turlarına da katılabilirsiniz. 

Pokut Yaylası

Rüzgârlı Vadi anlamına gelen Pokut Yaylası; Çamlıhemşin’e 15 km, Şenyuva Köyü’ne ise 12 km uzaklıkta bulunuyor. Küçük bir yayla olmasına rağmen doğal güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Pokut, Rize’de güneşin doğuşu ve batışının izlenebileceği en iyi adreslerden. Kaçkar Dağları’nın cömertçe kucakladığı Pokut Yaylası’nda tam anlamıyla bir Doğu Karadeniz deneyimi yaşamak için otele dönüştürülmüş yayla evlerinde konaklayabilirsiniz!


Rize’nin meşhur yemekleri

En meşhur Rize gezilecek yerler listesini tamamladıktan sonra leziz Rize yemeklerini de mercek altına alıyoruz! Enteresan tatların, malzemelerin bir araya geldiği Rize mutfağı, eminiz seyahatiniz sırasında sizin için önemli bir keşif noktası olacak. Karalahananın, hamsinin, fasulyenin, mısırın ve tereyağının bol bol kullandığı Rize’de tadabileceğiniz en meşhur lezzetleri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Mis gibi taze Rize çayını mutlaka tatmanız gerektiğini de özellikle belirtelim!

  • Karalahana çorbası
  • Hamsili pilav
  • Muhlama
  • Etli kuru fasulye
  • Pepeçura (Kokulu üzümden yapılan pelte kıvamında tatlı)
  • Laz böreği (İçine az şekerli muhallebi konularak yapılan tatlı bir börek çeşidi)
  • Rize simidi
  • Pazı tavalısı
  • Hamsi çığırtması
  • Mısır ekmeği
  • Hamsili ekmek
  • Rize kavurması
  • Rize çayı

Rizenin en muhteşem noktalarını keşfedip en leziz yemeklerinden bahsettik. Doğu Karadeniz’in nefis rotalarını keşfetme fikri sizi heyecanlandırıyorsa Rize uçak bileti alıp tüm bu güzelliklerine yakından şahit olabilirsiniz! 

Rize’ye en kısa sürede ulaşmanız için şehir merkezine yaklaşık 35 km mesafede bulunan Riza-Artvin Havalimanı’na inmeniz gerek. Buradan Rize şehir merkezi başta olmak üzere kentin farklı ilçelerine de HAVAŞ otobüs servisleriyle rahatlıkla gidebilirsiniz. 7/24 hizmet veren havalimanı taksileriyle ise kent merkezine ulaşım ortalama 30 dakika sürüyor.