Muğla’daki tarihi yerler

Muğla Letoon Antik Kenti

Antik dönemde Karya ve Likya medeniyetlerinin hüküm sürdüğü Muğla’daki tarihi yerler saymakla bitmiyor. Pek çok antik kente, kaleye ve farklı mimari yapıya ev sahipliği yapan şehrin tarihi yerlerine tek tek bakalım:

Halikarnas Mozolesi

Antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan Halikarnas Mozolesi, aslında Karya Kralı Mausolos’un mezarı. Kralın hayattayken kendi adına yaptırmaya başladığı Halikarnas Mozolesi’nin mimarının, Priene Athena Tapınağı’nın da mimarı olan Pytheos olduğu tahmin ediliyor. Bodrum Yeniköy Mahallesi’nde bulunan ve kesinlikle görülmeye değer Halikarnas Mozolesi’ndeki heykel ve kabartmaların bir kısmının British Museum’da sergilendiğini not edelim. 

Firuz Bey Camii ve Medresesi

Milas ilçesinde bulunan Firuz Bey Camii ve Medresesi, Osmanlı döneminde Menteşe valisi Firuz Bey tarafından inşa ettirilmiş. Osmanlı Devleti’nin bölgeye hâkim olduğu ilk yıllarda yapıldığı için kimi uzmanlarca erken Osmanlı dönemi eseri olarak anılsa da Firuz Bey Camii mimari bakımdan beylikler dönemini yansıtıyor. Muğla’daki tarihi yerler listemizin ikinci durağı olan Firuz Bey Camii, incelikli tasarımıyla göz dolduruyor. 

Yağcılar Hanı

Muğla’nın merkezde bulunan Yağcılar Hanı, 1493’te, Osmanlı döneminde inşa edilmiş bir ticaret merkezi. Muğla’nın tarihi yerleri arasındaki han bugün yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. 

Yediler Manastırı

Bir kez daha Milas’tayız! Beşparmak Dağları’nın (Latmos) Milas bölgesinde kalan kısmında yer alan Yediler Manastırı, 10. yy.dan kalma önemli bir mabet ve Muğla’da gezilecek yerler listesine muhakkak eklenmeli. 

Çöllüoğlu Hanı

Milas’ın Hisarbaşı Mahallesi sınırlarında bulunan Çöllüoğlu Hanı, 719 yılından bugüne ulaşmış bir tarihi yapı. 1051 metrekarelik alan üzerine kurulu Çöllüoğlu Hanı, tarihi boyunca Milas ilçesinin idari merkezi olarak işlev görmüş. 2010 yılında Milas Belediyesi-Muğla Valiliği iş birliğiyle restore edilen han, Muğla’nın tarihi yerleri içinde en ilginç adreslerden. 

Bodrum Yel Değirmenleri

Muğla’daki tarihi yerler arasında en sembolik olanı şüphesiz Bodrum’daki yel değirmenleri. İlk kez 1800’lerin ortasında, çokça rüzgâr alan tepelerde inşa edilen Bodrum’un yel değirmenleri Yalıkavak’ta bulunuyor. Değirmenleri bir akşamüstü ziyaret edebilir, bir şeyler yiyip içerken muhteşem manzarayla ruhunuzu doyurabilirsiniz.

Muğla müzeleri

Bodrum Kalesi Ve Müzesi

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Tarihi 1406-1523 yıllarına dayanan meşhur Bodrum Kalesi, bu yıllarda St. Jean Şövalyeleri’nin Kalesi olarak kurulmuş. Yedi kapıdan geçerek ulaşılan iç kalede farklı ülkelerin adını taşıyan kuleler arasında en yükseğinin 47 buçuk metrelik Fransız Kulesi olduğunu not edelim, görünce bizi hatırlarsınız.  Son olarak unutmayın, Muğla’nın tarihi yerleri arasında en kıymetlilerinden biri olan Bodrum Kalesi, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü” alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bir Bodrum ziyareti sırasında muhakkak gidilmeli, görülmeli. 

Fethiye Müzesi

Antik Likya’nın en batısındaki şehir olan Fethiye’nin “Fethiye Müzesi”, 1987’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Fethiye Müzesi’nde kendi içerisinde kronolojik bir sırayla, MÖ 3000 yılından geç Osmanlı dönemine uzanan çok sayıda eser sergileniyor.

Marmaris Kalesi ve Müzesi

MÖ 3000’li yıllarda inşa edildiği düşünülen Marmaris Kalesi ve Müzesi, korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş, birinci derece anıtsal yapı olarak sınıflandırılıyor. Marmaris Kalesi ve Müzesi içinde arkeoloji müzesi olarak düzenlenen mekân ve bahçe, 1991 yılından bu yana ziyarete açık. Dört ayrı teşhir salonu bulunan müzede Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden Cumhuriyet’e kadar uzanan geniş bir zaman diliminden, önemli eserler sergileniyor. 

Bodrum Deniz Müzesi

Türkiye’nin en önemli denizcilik ve tekne yapım merkezlerinden Bodrum’un bir deniz müzesi olmasa yazık olurdu. 2010 yılında temelleri atılan Bodrum Deniz Müzesi içinde Bodrum tipi teknelerden deniz kabuğu koleksiyonlarına, deniz meraklılarını cezbedecek unsurlar sergileniyor. 

Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi

Ruhu şad olsun, Türkiye’nin sanat güneşi Zeki Müren’in ömrünün son yıllarını Bodrum’da geçirdiğini bilirsiniz. Zeki Müren’in 1980’den 1996 yılına kadar yaşadığı ve müzeye dönüştürülen evinde, sanatçının hayatı ve eserleri ile ilgili belgeler, fotoğraflar, sahne kıyafetleri ve özel yaşamından eserler sergileniyor. Popüler kültüre meraklıysanız Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi, Muğla’da gezilecek yerler listenize muhakkak eklenmeli. 

Muğla’daki antik kentler

Jeopolitik konumu neticesinde Muğla antik kentler bakımından epey zengin bir şehir. Tarih boyu önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Muğla’daki antik kentlere yakından bakalım…

Letoon Antik Kenti

484 sıra numarasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Letoon Antik Kenti, Likya yürüyüş yolu rotasında bulunuyor. MÖ yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Letoon Antik Kenti’ni ziyaret etmek için Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’ne doğru yola koyulabilirsiniz. 

Euromos Antik Kenti

Muğla’nın tarihi yerleri arasında bulunan bir diğer antik kent, Milas’ta, Selimiye Mahallesi’nde bulunan Euromos. Euromos, Yunanca’da güzel ve güçlü anlamlarına geliyor. Euromos Antik Kenti içinde görebileceğiniz en önemli kalıntıları Zeus Lepsynos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Hamam, Kent Surları ve Şapel olarak sıralayabiliriz. 

Labraunda Antik Kenti

Karyalılar için oldukça önemli ve kutsal bir merkez olduğu bilinen Labraunda Antik Kenti, Milas’a 14 km mesafede bulunuyor. 

Kaunos Antik Kenti

Antik Çağ’da ticari açıdan önemli bir liman kenti olan Kaunos’un, zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybettiği biliniyor. Muğla Ortaca’daki Kaunos Antik Kenti, Türkiye’deki en önemli tarihi değerlerden, görkemli Dalyan Kral Mezarları’na da ev sahipliği yapıyor.

İdyma Antik Kenti

Gökova Körfezi’nden Kıran Dağı eteklerine kadar uzanan İdyma Antik Kenti kalıntıları, bugünün güzeller güzeli Akyaka’sının tarihin farklı dönemlerinde kaynakları, iklimi ve elverişli yaşam koşulları ile yaşama kucak açtığının kanıtı gibi. 

Tarihin izini sürmeye devam etmek isteyen okurlarımız için Muğla’daki antik kentler listemizin devamı şöyle: 

  • Hydas Antik Kenti,
  • Karyanda Antik Kenti,
  • Bybassos Antik Kenti,
  • Kedrai Antik Kenti,
  • Knidos Antik Kenti,
  • Amos Antik Kenti,
  • Stratonikeia Antik Kenti

Muğla’da gezilecek lokasyonlar

Bodrum Çarşisi

Muğla’nın doğal güzellikleri

Boğaziçi Bargilya Tuzla Sulak Alanı

Milas’ta, Balıkçılık ile geçinen Boğaziçi Köyü’ndeki Tuzla Sulak Alanı, 2001’de IBA tarafından dünyanın en önemli kuş alanlarından biri olarak belirlendi. 380 hektarlık alanda her yıl ziyaretçi (göçmen) kuşlarla birlikte 250’ye yakın kuş türü görülüyor. Tuzla Sulak Alanı’nı Muğla’da görülecek yerler listenize eklemenizi şiddetle öneririz.

Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı

Muğla’nın nesi meşhur sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri, “doğal güzellikleri” olurdu. Köyceğiz’de bulunan Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı da bu yanıtı mühürler nitelikte, adeta bir yeryüzü cenneti. Dört belde ve 13 koydan oluşan, 4 buçuk kilometrelik bir sahil şeridi bulunan Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı’ndaki İztuzu kumsal alanı, Akdeniz’deki deniz kaplumbağalarının ve Nil kaplumbağasının en önemli üreme alanlarından biri. Ayrıca bölge, bir su samuru türü olan lutra lutra’nın da üreme ve yaşama alanı. Bitmedi! Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı’nda 126 kuş türü, 282 denizel fauna ve flora türü olduğu biliniyor. Kısaca Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı Muğla’nın meşhur doğasının tüm güzelliklerini içinde barındırıyor.

Sultaniye Kaplıcaları

Su sıcaklığının 39 dereceyi bulduğu Köyceğiz Sultaniye Kaplıcaları, Ölemez Dağı eteklerinde binlerce yıldır şifa dağıtıyor. Türkiye’deki en yüksek radyoaktiviteye sahip kaplıca olan Sultaniye Kaplıcaları, radon değeri bakımından da dünyada ikinci sırada. 

Karia Yolu

Geldik Türkiye’nin en uzun mesafeli trekking rotasına, Karia Yolu’na. Karia Yolu 2021’de National Geographic tarafından “Dünyanın en iyi 6 macera rotasından biri” seçildi. Haliyle Muğla’nun nesi meşhur sorusunun bize göre en tatminkâr yanıtlarından biri “trekkingi, büyülü manzaralar eşliğinde macerası” olabilir. Bozburun ve Datça yarımadaları ile Gökova Körfezi’ni de içine alan Karia Yolu’na düşmek, hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelen, benzersiz bir deneyim olabilir, kim bilir?

Azmak Nehri

Akyaka’nın doğal bir akvaryum görünümündeki muazzam güzelliği Azmak nehri, Muğla’nın en meşhur unsurlarından biri. NASA’nın Nisan 2021’de yaptığı Instagram paylaşımını hatırlayın: “Azmak Nehri’nin güzelliğini yaşayın!”.


Meşhur Muğla yemekleri

Bodrum Çarşisi

Sözü çok da uzatmadan meşhur Muğla yemekleri arasından seçtiğimiz beş tanesini aşağıya iliştirdik, şimdiden afiyet olsun!

  • Çökertme kebabı
  • Bodrum mantısı
  • Deniz börülcesi
  • Milas köftesi
  • Şambali tatlısı

Muğla ulaşım rehberi

Muğla Ulaşim

Muğla havalimanı ulaşım

Muğla’da havalimanı ulaşım alternatifleri arasında düzenli olarak gerçekleşen MUTTAŞ ve HAVAŞ seferlerinin yanı sıra taksiler ve tahmin edebileceğiniz üzere yine araç kiralama bulunuyor.

Muğla’nın meşhur yerleri arasında gezinirken notlarımıza göz atmayı ve bol bol fotoğraf çektirmeyi aman unutmayın. Şimdiden iyi tatiller!

Kaynak: Haber Merkezi