Genel

Nesi meşhur: Aydın

Ünlü tarihçilerin, gezginlerin övgülerini toplayan bir şehir Aydın. Hatta bir zamanlar yaşamış en meşhur seyyahlardan olan Evliya Çelebi de şöyle demiş Seyahatname eserinde: “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar…”. Öyle bereketli ve coşkuludur Aydın’ın toprakları.

Abone Ol

Aydın tarihi yerler

Tralleis Antik Kenti

Aydın’ın nesi meşhur diye sorduğunuzda aklımıza ilk olarak şehrin tarihi yerleri geliyor. Zira Aydın tarihi yerler, gezmekle bitmeyecek kadar fazla. Pek çok antik kente ev sahipliği yapan şehir, Tralleis Antik Kenti’ni de sınırlarında barındırıyor. Aydın’ın kuzeyinde kalan Tralleis Antik Kenti, şehir merkezine yaklaşık 1 km uzaklıkta. Şehre yakınlığı ve köklü tarihi nedeniyle oldukça fazla ziyaretçi çeken antik kent, dünyanın en eski antik kentlerinden olma özelliğine sahip. Argoslular veTralleisliler tarafından inşa edildiği bilinen antik kentte günümüze kadar ulaşan tek yapı ise sanat, kültür ve eğitim merkezi olan “gymnasium”.

Aphrodisias Antik Kenti ve Müzesi

Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre Mahallesi’de bulunan Aphrodisias Antik Kenti, başta köy olarak kurulsa da MÖ 2.yüzyılda büyüyüp gelişerek bir şehir halini alıyor. Zamanla kent devleti anlamına gelen “polis” olarak anılan Aphrodisias Antik Kenti, Genç Helenistik Dönem başta olmak üzere Roma ve Bizans’tan da izler barındırması nedeniyle Aydın gezilecek tarihi yerler içinde baş sıralarda yer alıyor. 

Dönem halkının zenginliğini ortaya seren mermer ocakları, özgün heykeller ve birçok detayıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bu muhteşem antik kent, Aydın uçak bileti almak için başlı başına bir neden olabilir! 

Milet Antik Kenti

Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan Milet Antik Kenti, kurulduğu dönemde liman şehri olarak kullanılıyor. MÖ 38.yüzyılda metropol büyüklüğüne ulaşacak kadar gelişen şehir, Büyük Menderes’ten taşınan alüvyonların limanı doldurması nedeniyle zamanla denizden uzaklaşıyor. MS 3.yüzyılda ise liman bölgesinin bataklığa dönüşmesi nedeniyle salgın hastalıkların çoğaldığı şehirde, sıtma çok yaygınlaşıyor ve halk burayı terk ediyor. 

Aydın gezilecek tarihi yerler listesinde yerini alan Milet Antik Kenti’ndeki en dikkat çekici eserler ise antik tiyatro, agora, tapınak ve hamamlar!

Güvercinada Kalesi

Sıra, Aydın’da gezilecek tarihi yerler içinde sarsılmaz bir yere sahip olan Güvercinada Kalesi, Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası’nda ziyaretçilerini bekliyor. Hacifeyzullah Mahallesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi, Kuşadası Körfezi’nin ağzında limanı kucaklıyor. Osmanlı’nın ünlü denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan iç kalesi ve mimar İlyas Ağa tarafından yapılan surlarıyla masmavi denizin ortasında tüm görkemiyle duruyor. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde korsanlardan gelen tehditlere karşı korunma amaçlı kullanılan Güvercinada Kalesi, eskiden sadece sandalla ulaşılabilen bir yerken günümüzde kara bağlantısı da bulunuyor. 

Doğanbey Köyü

Aydın tarihi yerleri keşfetmeye devam ederken Doğanbey Köyü’nü ziyaret etmemek olmaz! Aydın’ın Söke ilçesine 30 km uzaklıkta yer alan Doğanbey Köyü, tarihin izlerini taşıyan muhteşem bir rota. Doğası, huzuru ve mimarisiyle dikkat çeken köy, Osmanlı döneminde ağırlıklı olarak Rum vatandaşların yaşadığı bir yer olarak biliniyor. Sonraki yıllarda Selanik’ten göç eden Türkleri de ağırlayan Doğanbey Köyü; yemyeşil bahçeleri, Arnavut kaldırımlı sevimli sokakları, Rum ve Osmanlı mimarisini harmanlayan evleriyle kesinlikle görülmeye değer bir adres!


Aydın’ın doğal güzellikleri

Kuşadası

Aydın gezilecek tarihi yerler listemize şöyle suya, yeşile ve temiz havaya doyacağınız birbirinden güzel adreslerle devam ediyoruz. İlk durağımızda tabii ki Kuşadası! “Aydın’ın nesi meşhur?” sorusuna da verilecek ilk cevaplardan olan Kuşadası ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 59 km uzaklıkta bulunuyor. 

Aydın şehir merkezinden Kuşadası’na ortalama 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Özellikle deniz tatilinden hoşlananlar için Kadınlar Plajı, Sevgi Plajı ve Güvercinada Plajı gibi birçok alternatife sahip olan Kuşadası, turistlerin uğrak noktası olan Efes Antik Kenti’ne de çok yakın!

Aydın kaplıcaları

Aydın, tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olduğu kadar yer altı suları açısından da hayli cömert bir rota. Dolayısıyla farklı farklı birçok kaplıca tesisine sahip. Muhteşem termal tesislere ev sahipliği yapan Aydın’ın şifalı sularında vakit geçirmek istiyorsanız özellikle; Buharkent, Germencik, Söke, Ortakçı ve İmamköy bölgelerine göz atabilirsiniz!

Didim

Aydın’ın bir diğer turistik ilçesi olan Didim de Aydın gezilecek yerler içinde mutlaka görülmesi gerekenlerden. Didim’deki uğrak noktalarından olan Altınkum Plajı ise suyunun berraklığı ve kumunun yumuşacık yapısı nedeniyle oldukça popüler bir nokta. Aydın şehir merkezine ortalama 100 km uzaklıkta bulunan Didim’de ziyaret edebileceğiniz birçok tarihi mekân da bulunuyor. Roma Dönemi’nden kalan Faustina Hamamı, Apollon Tapınağı ve Saplı Ada bunlardan birkaçı. 


Aydın yemekleri

Yuvarlama

Gelelim, seyahatin en leziz kısmına, meşhur Aydın yemeklerine…  Bu iştah açan kısma Aydın evlerinde en çok pişen yemeklerden olan yuvarlamayla başlıyoruz. Kendine özellikle düğün sofralarında yer bulan bu yöresel lezzet; kıyma, soğan, yumurta ve mis kokulu baharatların bir araya gelip yuvarlanması ve kızartılmasıyla hazırlanıyor. Piştikten sonra üzerine eklenen yoğurt ve biberli sosla servis edilen yuvarlama, yapılan son eklemelerle gerçek bir lezzet şölenine dönüşüyor. Bu muhteşem lezzeti Aydın’daki birçok restoranda bulabilirsiniz. 

Çine köftesi

Türkiye’de hemen hemen her şehrin kendi usulüyle yaptığı meşhur bir köfte çeşidi var, kabul. Fakat Aydın’ın Çine köftesi tadı damakta kalan cinsten, nefis. Aydın yemekleri söz konusu olduğunda lezzetiyle öne çıkan Çine köftesinin reçetesi çok az kişi tarafından biliniyor. Dolayısıyla bu köftenin hasını sadece Aydın ziyaretinizde yiyebilirsiniz. Unutmadan, yanına yayık ayranı istemeyi de unutmayın!

Paşa böreği

En güzel Aydın yemeklerinden olan paşa böreği, öyle bildiğiniz klasik böreklere benzemiyor. Çünkü çok daha bütün, çok daha zengin bir lezzet sunuyor. Özenle elde açılan yufkalar et suyuyla ıslatılıyor ve nefis bir kıymalı harçla zenginleştiriliyor. Üstüne yoğurt dökülerek servis edilen paşa böreğini Aydın seyahatiniz sırasında ne yapıp ne edin tadın. Zira hiç pişman olmayacaksınız!

Koruk ekşili bamya

Aydın mutfağında ekşili ve zeytinyağlı yemeklerin yeri başka. Ekşi tadı yakalamak için limondan farklı olarak olgunlaşmamış üzümlerin suyunun kullanıldığı bu yemek, aynı zamanda bu yöntemle adını Türk mutfağına da kalıcı bir şekilde yazdırıyor. Bamyaya karşı önyargılı olanları bile kendine hayran bırakan bu yemek; hafifliği ve özgün tadıyla Aydın seyahatinizin unutulmazlarından olacak. 

Kabak tatlısı

Evet, kabak tatlısı Türkiye’nin pek çok noktasında yapılıyor ve severek yeniliyor. Ama şundan emin olun ki Aydın’da bir başka! Aydın’ın en meşhur tatlısı diyebileceğimiz kabak tatlısı, diğer yörelerden farklı olarak çok ince bir şekilde kesilerek uzun uzun pişiriliyor. Üstüne bol ceviz içi serpilerek de servis ediliyor. Dememiz o ki Aydın’a geldiğinizde bu muhteşem tatlıyı denemeden dönmeyin!


Aydın ulaşım rehberi

Aydın şehir içi ulaşımı, halk otobüsleri, minibüsler ve taksilerle sağlanıyor. Belediye otobüslerinde Aykart isimli ulaşım kartı çok daha kolay seyahat edilmesine yardım ediliyor. Aydın’da toplu ulaşım kullanacaksanız bu karttan almanızı tavsiye ederiz. Bunun dışında özel araç ya da araç kiralama seçeneklerini de gözden geçirebilirsiniz. 

Aydın’a hava yoluyla ulaşım

Aydın’da havalimanı bulunmadığı için kente hava yoluyla en rahat ulaşım İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden sağlanıyor. Aydın şehir merkezine ortalama 95 km mesafede yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Aydın’a gitmek için HAVAŞ servislerini ya da taksileri kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak da havalimanından kalkan otobüslerle otogara gidip Aydın otobüslerine binmeniz mümkün. 

Muhteşem bir seyahat diliyoruz!