Türkiye, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile oldukça ünlü bir ülke. Bu yüzden hem yerli hem de yabancı turistlerin gezi listesinde Türkiye’nin pek çok farklı yeri bulunuyor. Fakat Türkiye’de bir başka güzel olan yerler var ki oraların da seveni ve merak edeni oldukça fazla. Buralar tabi ki de Türkiye’nin pek çok bölgesinde bulunan kaplıcalar. Hem şifalı olduğuna inanıldığı için hem de kaplıcalarda vakit geçirmek çok keyifli olduğu için hem yerli hem de yabancı turistler tatil için kaplıcaları tercih ediyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tatil için tercih edebileceğiniz pek çok kaplıca var. Siz de farklı bir tatil deneyimi yaşamak ya da şifalı sularda rahatlamak istiyorsanız mutlaka bir kaplıca tatili yapmanızı öneriyoruz.Türkiye’nin en güzel kaplıcalarından birkaçını sizler için derledik.
İşte mutlaka ziyaret etmeniz gereken Türkiye’nin en şifalı 10 kaplıcası:
1) Balıkesir – Gönen Kaplıcaları
Türkiye’nin en özel kaplıcalarından biri olan Gönen Kaplıcaları, buraya gelen kişilere bambaşka bir deneyim sunuyor. Balıkesir’de bulunan kaplıcalarda sıcaklığı 78 dereceye kadar yükselen termal suları ile kaplıca deneyimini en iyi şekilde yaşayabilirsiniz. Gönen Kaplıcaları’nı diğer kaplıcalardan ayıran bir özellik daha var. O da Gönen Kaplıcaları’nda bulunan hipertermal ve hipotonik maden suları. Gönen Kaplıcaları denince akla ilk olarak bu sular geliyor. Çünkü bu suların pek çok hastalığa şifa olduğu düşünülüyor. Böbrek hastalıkları, kadın hastalıkları ve romatizma gibi farklı hastalıklara faydası olacağına inanılan bu suların sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat açısından oldukça zengin olduğu da biliniyor. Üstelik Balıkesir’de bulunan bu kaplıcalara gitmek de oldukça kolay. Balıkesir’e sadece bir buçuk saat uzaklıkta konumlanmış olan pek çok otelde konaklayabilir ve kaplıcaların tadını çıkarabilirsiniz.
2) Yalova – Termal Kaplıcaları
Oldukça eski bir tarihe sahip olan Yalova Termal Kaplıcaları da oldukça sık tercih edilen kaplıcalar arasında. 62 dereceyi bulan termal sularının romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca bölgenin yeşil bir alanda bulunması gibi nedenlerden dolayı da oldukça misafir alan Yalova Kaplıcaları, İstanbul gibi çevre illerden günübirlik geziler için de sıklıkla ziyaret ediliyor. Yalova merkeze sadece 12 km uzaklıkta bulunan kaplıcalara ulaşımın çok kolay olması da buranın başka bir artısı. Özellikle İstanbul, İzmit ve Bursa illerinde oturan ve kaplıca keyfi yapmak isteyen kişiler için oldukça uygun bir lokasyon.
3) Ankara – Kızılcahamam
Türkiye’nin en ünlü ve en çok ziyaret edilen kaplıcalarından biri de Kızılcahamam. Ankara’ya sadece 1 saat uzaklıkta bulunan Kızılcahamam, doğal maden suları ve kaplıcaları ile pek çok kişinin beğenisini de topluyor. Kızılcahamam’ın şifalı suları bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıkların yanı sıra romatizma gibi hastalıklara da oldukça iyi geliyor. Ayrıca Kızılcahamam’ın maden sularının tamamı da içilebiliyor. Kaplıcanın bulunduğu bölgede oldukça güzel. Etrafı neredeyse tamamen yeşillikler ile bezenmiş olan Kızılcahamam’ın hem havası hem de suları sizlere çok iyi gelecek.
4) Bursa – Oylat Kaplıcaları
Bursa’da bulunan Oylat Kaplıcaları özellikle İstanbul’da yaşayan kişiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Doğal sularının şifalı ve rahatlatıcı özelliğinden faydalanmak isteyen kişiler Bursa’nın yakın olması sebebiyle Oylat Kaplıcaları’nı sıklıkla tercih ediyorlar. Hem kaplıca keyfi yapmak hem de doğa ile içe içe olmak isteyen kişiler için de oldukça uygun bir seçenek olan Oylat Kaplıcaları’nın termal ve doğal sularının keyfini çıkardıktan sonra doğa yürüyüşleri yaparak şehrin yoğunluğundan tamamen arınabilirler. Birkaç günlük bir kaplıca tatili yaparak dinlenmek için harika bir yer olan Oylat Kaplıcaları aynı zamanda romatizma gibi ayrılara da iyi gelerek buraya gelen kişilerin rahatlamasını sağlıyor.
5) Uşak – Hamamboğazı Kaplıcaları
Türkiye’nin neredeyse her yerinde muhteşem kaplıcalar var. Bu muhteşem kaplıcalardan bir tanesi ise Uşak’ta bulunan Hamamboğazı Kaplıcaları. Uşak’ın Banaz ilçesine yalnızca 7 km uzaklıkta olan kaplıcalar Ege bölgesi için oldukça önemli. Hamamboğazı Kaplıcaları’nda 3 farklı su çeşidi bulunuyor. Bu sular Sarı Kız, Gazoz Suları ve Kara Kız suları olarak ayrılıyor. Sarı Kız sularının özelliği sıcaklığından geliyor. Ilık su olma özelliği taşıyan bu sular çok sıcak su sevmeyen kişiler için oldukça ideal. Kara Kız suları ise Sarı Kız sularına göre çok daha sıcak. Eğer sıcacık şifalı sulara girmek istiyorsanız kesinlikle bu suları tercih etmenizi öneriyoruz. Fakat sizin için asıl önemli olan suyun içeriği ise tercih etmeniz gerek su kesinlikle Gazoz suyu. Çünkü özellikle halk arasında Gazoz suyu olarak bilinen bu şifalı suyun içeriği bol bol kükürt ve demir içeriyor.
6) Afyonkarahisar – Sandıklı Kaplıcaları
Termal su ve kaplıca denilince akla ilk gelen yer olan Afyonkarahisar’dan bahsetmeden geçmek olmak. Tarih boyunca şifalı suları ile insanların akımına uğramış olan Afyonkarahisar hala aynı şekilde talep görüyor. Pek çok kaplıcaya ev sahipliği yapan şehir özellikle Sandıklı Kaplıcaları ile biliniyor. Afyonkarahisar-Antalya karayolunun 65.kilometresinde yer alan Sandıklı Kaplıcaları ulaşım açısından da misafirlerinin kolaylıkla ulaşabileceği bir bölgede bulunuyor. Sandıklı Kaplıcaları’nın suyunun en çok öne çıkan özelliği ise kükürt oranı oldukça yüksek olması. Kükürt oranının yüksekliğinden dolayı romatizma ve cilt sorunlarına oldukça iyi geliyor. Suların sıcaklığı ise 42-53 derece aralığında değişiklik gösteriyor. Bu sıcaklık özellikle böbrek taşı ve kireçlenme gibi şikayetleri olan kişilere iyi geliyor. Sandıklı Kaplıcaları’nda yapabileceğiniz bir diğer etkinlik ise çamur banyosu. Çamur banyosu yaparak ve sıcak termal sulara girerek tam bir dinlenme tatili yapmak istiyorsanız bu bölgede bulunan otel ve tesisleri araştırmaya başlayabilirsiniz.
7) Ağrı – Diyadin Kaplıcaları
Diyadin Kaplıcaları her ne kadar Ağrı’da bulunsa da sıcacık suları ile dışarıdaki soğuk havanın farkına bile varmayabilirsiniz. Diyadin Kaplıcaları’nda yüksek mineral içeren şifalı sulara girerek kas ve sinirlerini rahatlatabilirsiniz. Hem psikolojik hem de bedensel bir dinlenme sağlayan bu sulara yılın tüm zamanlarında girilebiliyor. Bunun yanı sıra Diyadin Kaplıcaları’nın bulunduğu bölge o kadar güzel ki kaplıcada harika bir keyif yaptıktan sonra dışarı çıkarak tarihi mekanları gezebilir ve Ağrı’yı keşfedebilirsiniz.
8) Bolu – Karacasu Kaplıcaları
Bolu Karacasu Kaplıcaları da oldukça meşhur. Bulunduğu konumdan dolayı da sıklıkla tercih edilen kaplıcalarda Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi de bulunuyor. Şifalı suları ile hem cilt lekeleri gibi hem de romatizma gibi sorunlara oldukça iyi geliyor. Buraya hem şifa bulmak için hem de dinlenmek için gelen pek çok insan bulunuyor. Aynı zamanda Karadeniz’e oldukça yakın bir konumda bulunmasından dolayı da kişiler sıklıkla bu bölgede bulunan otelleri ve tesisleri tercih ediyor. Böylece hem Karadeniz gezilerini yapıyor hem de konaklama sırasında termal sularda keyifli vakit geçiriyorlar.
9) İstanbul – Tuzla Kaplıcaları
İstanbul’da yaşıyorsanız ve İstanbul’dan uzaklaşmadan kaplıca keyfi yapmak istiyorsanız bunun için en uygun yer Tuzla Kaplıcaları olabilir. Tuzla Kaplıcaları’nın sodyum oranı yüksek suları ile rahatlayabilir keyifli bir gün ya da birkaç gün geçirebilirsiniz.Tuzla Kaplıcaları’nın suyun nefes darlığı gibi hastalıklara iyi geldiği de söyleniyor. Ayrıca burada birkaç gün konaklamak isteyen kişiler için oldukça güzel ve uygun fiyatlı seçenekler de bulunuyor. Kısa bir kaplıca tatil yapmak istiyorsanız kesinlikle Tuzla Kaplıcalarını değerlendirebilirsiniz.
10) Denizli – Karahayıt Kaplıcaları
Termal suları ile meşhur olmuş bir şehir ise Denizli. Denizli’nin Pamukkale ilçesine sadece 5 km uzaklıkta bulunan Karahayıt Kaplıcaları ise oldukça meşhur. Karahayıt Kaplıcaları’nın en büyük özelliği ise suyunda bulunan yüksek demir oranı. Bu yüksek demir oranı sayesinde travertenlerde bulunan sular kırmızı bir renk alıyor. Hem görsel olarak olarak kişilere bir görsel şölen sunan kaplıcalar hem de kişilere fiziksel bir rahatlık veriyor. Bu şifalı suların kalp ve sinir hastalıklarının yanı sıra romatizma gibi hastalıklara da iyi geldiği söyleniyor.