Genel

Modern Tarım Uygulamaları ve Akıllı Teknolojiler

Verimli çiftçilik tüketiciler için önemli bir üretim kaynağıdır. Akıllı teknolojiler sayesinde tarımda sağlanan gelişmelerden detaylı bir şekilde söz edeceğiz.

Abone Ol

Tarım Teknolojileri ve Akıllı Tarım Uygulamaları

Yapay zeka, blockchain ve ChatGPT gibi teknolojiler her endüstriyi etkisi altına alarak yeni bir dönüşüm etkisi yarattı. Örneğin, popüler casino sitelerinden BasariBet kripto para ödeme yöntemleri ve adil kanıtlanabilirlik gibi oyun teknolojileri kullanmaya başlamış durumda. Bu teknolojik gelişmelerin belki de en önemli etkisi ise tarım sektöründe yaşanıyor. Tarımsal verimliliği artırmak için klasik üretim artık yeterli gelmemeye başladı. Toprak ve ürün yönetimi kaynakların daha ekonomik kullanılmasının önünü fazlasıyla açıyor. Nitekim çevreye verilen zararın azaltılmasını da unutmamak gerekiyor.

Tarımsal teknoloji gerçekten de bu kadar önemli mi? Bugün bu soru ve etrafında şekillenen tüm bilinmeyenlere cevap vereceğiz. Özellikle Türkiye’de son yıllarda çiftçiliğin azalması ile birlikte akıllı tarım uygulamaları daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Yeni girişimciler ve teknolojinin tarıma etkisini merak edenler için gelin makalemizin detaylarına hızlıca bir göz atalım.

Tarımda Teknoloji Neden Önemlidir?

Türkiye'de geleneksel çiftçilik maalesef hala oldukça yaygın durumda. Maalesef diyoruz çünkü bu yöntem dönümlük arazilerde genel ön görü ve çalışmalara dayanmaktadır. Doğal olarak bu durum gübre, sulama ve hasat yapmaya dair birçok ihtimalin sonucunu da etkilemektedir. Son yıllarda akıllı ve hassas tarımcılığın ortaya çıkması ile birlikte yeni girişimciler maksimum getiri üzerine odaklanmaya başladı. Amiyane tabir ile verimi maksimuma çıkarmak ve toprağa dair iç görüyü arttırmak artık daha ön plandadır. Muhtemelen bu noktada okuyucularımız yeni nesil çiftçilerin neden bu teknolojileri kullandığını merak etmiştir. İsterseniz gelin nedenlerine listeler halinde bir bakalım.

  • Artırılmış üretim hedefi ile birlikte hasattan maksimum verim almak ana amaçtır.
  • Akıllı izleme ve sensör verileri ile birlikte daha düşük üretim maliyetleri ortaya çıkar. Misal sulama, gübreleme ve ilaçlama maliyetleri oldukça azalabilir.
  • Üretim hedefi ile birlikte teknolojik cihazlar, ürün kalitesinde ciddi bir artışın yaşanmasına sebep olur.
  • Teknoloji son yıllarda özellikle yeşil tarım konusunda fazla ilerledi. Gereksiz atıklar ortadan kaldırılarak daha çevreci tarım yapmak mümkün hale gelir.
  • Sensörler, veri analizleri ve yapay zeka ile birlikte son derece gerçekçi hesaplamalar yapılır. Bu da çiftçiye yansıyan maliyeti net olarak gösterir.
  • Tarım, dönemsel olarak yapıldığı için hasadın korunması açısından özel veri kayıtları oluşturulur.
  • Topraksız tarım gibi üst düzey yenilikçi fikirler verimsiz toprakların faydalı hale getirilmesini sağlar.

Aslında buradan bakıldığında tarımda teknoloji neredeyse hayat kurtarıcı olmuş durumda. Çiftçilerin para kazanması için artık bu araçların elzem olduğu bir gerçek. Verim artmazsa ve hasat kalitesiz olursa o çiftçinin aylarca yaptığı emek çöpe gitmiş demektir. Bu tarz sorunlarla başa çıkabilmek için de teknoloji ile içe olup Türkiye’de tarımın hak ettiği değeri elde etmesini umuyoruz.

Akıllı Tarım Teknolojisi Örnekleri

Tarımda teknolojinin neden önemli olduğunu aslında çok güzel bir şekilde anlattığımızı düşünüyoruz. Günümüz çiftçiliğinin artık vazgeçilmezi olmuş durumda. Peki an itibariyle Türkiye ve Dünyada uygulanan akıllı tarım örnekleri nelerdir? İşte popüler olmuş bazı örnekler:

  • Yeni Zelanda'daki bir süt çiftliğinde robotik ve yapay zeka odaklı araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar ineklerin istedikleri zaman sağılmasına olanak tanıyan bir teknolojiye sahiptir. Özellikle bu araçlar işgücüne olan ihtiyacı azaltırken ineklerin verdiği süt verimini de ciddi oranda artırmaktadır.
  • Yapay zekalı veri analitiği tarım için hayati öneme sahiptir. Örneğin, Brezilya'daki soya fasulyesi üreticileri hastalıkla birlikte salgınları tahmin etmek için veri analitiğinden faydalanmaktadır. Yapay zekayla elde edilen bu veriler analiz edilerek hastalığı artıracak koşulları ön görebilmektedir. Bu koşullara göre önlem alan çiftçiler gereksiz ürün kayıplarını azaltabilmektedir.
  • Her ortamda ürün yetiştirmek isteyen Hollanda’lı bir üretici seralarında hidroponik ve LED aydınlatmalar kullanmaktadır. Bu aydınlatmalar istenilen ışığı dikey tarım teknolojisi kullanarak sağlar ve verimi ciddi anlamda artırır. Ayrıca arazinin ihtiyaç duyduğu su miktarı da azaldığı için maliyeti düşürür.
  • Gözlem ve analiz için Amerika’daki çoğu çiftlikte droneların kullanıldığını duymuşsunuzdur. Örneğin bir pamuk üreticisi olan çiftçi tarlasını sürekli olarak gözlemlemek için onlarca farklı drone kullanmaktadır. Drone ile birlikte haritalama yapan çiftçi pamuklar arasından düşük canlılığa sahip alanları keşfedebilir. Ardından bu alanlar için özel çalışma yaparak verimliliği tekrardan artırabilir.

Görüldüğü üzere gerçek yaşamdan örnekler durumun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Ülkemizde maalesef bu kadar yaygın bir teknolojik kullanım bulunmuyor. Ancak yavaş yavaş Anadolu’nun içlerine doğru yaygınlaştığını söyleyebiliriz.

Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Makalemizin buraya kadarki kısmında akıllı tarıma dair merak edilen her şeyi cevapladık. Şimdi ise direkt olarak kullanabileceğiniz akıllı tarım uygulamalarından bahsetmek istiyoruz. Bazıları mobil uygulamalar şeklinde kullanılırken bazıları için ciddi çalışmalar yapmak gerekmektedir.

  • Sensörler ile mobil uygulama üzerinden gerçekçi hava tahminleri yapılması. Ayrıca bu sensörler toprağın durumu hakkında da net bilgiler vermektedir. Bu sayede sulama ve ilaçlama zamanları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
  • Toprak nemi izleme araçları iletkenlik ve pH değerlerini gösterir.
  • Uydu teknolojileri ile araziler fotoğraflanır ve analizi yapılır. Verimli ve verimsiz alanları bu sayede net olarak görülür.
  • Güneş radyasyonu ölçüm cihazları bitkilerin sağlığını korumanıza olanak tanır.
  • Dronelar sayesinde ekim, ilaçlama, gübreleme ve verimsiz alan görüntüleme işlemleri kolaylaşır.
  • Ürünlere ve tarla konumuna göre özel sulama teknolojileri.
  • Kazançlarınız için gerçek zamanlı gelir gider analizi yapılan araçlar.
  • Hava olayları için erken uyarı sistemleri.

Akıllı tarım uygulamaları saymakla bitmez. Ancak günümüz çiftçileri en çok bu listelediğimiz teknolojileri aktif şekilde kullanmaktadır. Girişimcilik gibi bir düşünceniz varsa toprak tarım gibi teknolojilere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Verimsiz topraklar bu tarz çalışmalar ve aydınlatma teknolojisi ile üretim yapılabilen alanlara dönüştürülmektedir.