Toplamda 60.000 metrekarelik bir alana kurulan bir açık hava müzesi olan Miniatürk, bu özelliği ile Türkiye’nin vitrini olarak da nitelendiriliyor. Dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkı olarak da biliniyor. Miniatürk’te Antik Çağdan Roma’ya ve Bizans’a, Selçuklu’ya Osmanlı’ya kadar Anadolu topraklarında hüküm sürmüş her medeniyetin kültürlerinden izler görebilirsiniz. Biz de sizler için tüm merak edilenlere cevap olması niteliğinde Miniatürk gezi rehberini hazırladık.
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın İstanbul ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Miniatürk’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Miniatürk Nerede? Miniatürk’e Nasıl Gidilir?
Miniatürk’e İstanbul’un her yerinden kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul’un Avrupa yakasında Beyoğlu ilçesinin Sütlüce semtinde yer alan Miniatürk’e gitmek için; 47, 47Ç, 47E, 47N, 54HŞ, 36T, 41ST, TB1 ve Seyrantepe-Topkapı minibüslerini kullanabilirsiniz. Toplu ulaşım seçenekleri dışında özel araçlarınız ile de buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Yolcu360 araç kiralama seçeneğinden faydalanarak da yolculuk yapabilirsiniz. Kağıthane Tüneli’nden geçtikten sonra tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır. İstanbul’un yoğun trafiğine yakalanmadan en kolay ulaşım alternatifi bu güzergah diyebiliriz. İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atabilir ve gezi planınızı yapabilirsiniz.
Miniatürk’ün Yapılması Ne Kadar Zaman Aldı?
2 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılan Miniatürk’ün yapımı 22 ay kadar sürüyor. Bu kadar kısa sürede dünyanın en büyük maket alanı tamamlanıyor. Türkiye’nin hepimizin bildiği tarihi eserlerinin kurulduğu 15.000 metrekarelik alanın dışında, Panorama Zafer Müzesi ve Kristal İstanbul Müzeleri de gezilecek yerler arasında. Bu alanların haricinde; restoran, kafeterya, sergi salonu, hediyelik eşya satan dükkanlar, açık hava gösteri alanı, oyun parkı, masal ağacı, feribot, kumandalı tekne, gezi treni, mini stadyum ve 4 büyükler, satranç ve labirent alanları da var. Miniatürk’te ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmesi için her şey mevcut.
Miniatürk’te Gezilecek Yerler
Hem çocukların hem de büyüklerin ilgisini çekebilecek birçok alana sahip olan Miniatürk’te vaktin nasıl geçtiğini anlamıyor insan. Dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkı olan Miniatürk, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. 136 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür modellerine burada yer veriliyor. Eserlerin yarında farklı dillerde erişebileceğiniz sesli rehberlik sistemi de bulunuyor. Böylece eserlerin tarihi yabancı turistler tarafından da daha anlaşılır hale geliyor.
Meşhur Miniatürk’te gezilecek yerler Türkiye’nin bütün önemli tarihi eserlerini kapsıyor aslında. İstanbul’da yer alan ve görülmeye değer eserlerin hepsi mevcut bu projede. Tümünü bir çırpıda, 15.000 metrekarenin içinde görmüş ve incelemiş oluyorsunuz ama tabi oldukça küçültülmüş hallerini. Aslında tüm Miniatürk farklı bölümlerden oluşuyor.
Miniatürk Anadolu bölümü; Anıtkabir, Mevlana Türbesi, Selimiye Camii, İzmir Saat Kulesi, Çanakkale Şehitler Anıtı, Safranbolu Evleri, Malabadi Köprüsü, Halil-ül Rahman Camii ve Balıklı Göl, Adana Taş Köprü, Bursa Yeşil Türbe, Erzurum Çifte Minareli Medrese, Amasya Yalı Boyu Evleri, Trabzon Sümela Manastırı, Efes Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Peri Bacaları, Pamukkale, Aspendos, Nemrut Dağı Kalıntıları gibi eserleri barındırıyor.
Miniatürk İstanbul bölümü ise; Atatürk Olimpiyat Stadyumu, Süleymaniye Camii, Kız Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya, Boğaziçi Köprüsü, Haydarpaşa Tren Garı, Atatürk Havalimanı, Küçüksu Kasrı, Rumeli Hisarı, Taksim Meydanı ve Galata Kulesi, Yedikule Zindanları, İstanbul Surları, Galatasaray Lisesi, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı gibi önemli ve tarihi yapılardan oluşuyor.
Miniatürk’te bazı önemli yurt dışı eserlerine yer veriliyor. Bunlar; Atatürk’ün Evi, Romanya Gazi Ali Paşa Türbesi, Kosova Sultan Murad Türbesi, Budapeşte Gül Baba Türbesi, Mescid-i Aksa, Kudüs Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı, Hamidiye Saat Kulesi, Şam İstasyonu, Mehmed Ali Paşa Camii, Ecyad Kalesi, Mostar Köprüsü, Kubbetü’s-Sahra şeklinde listelenebilir.
Bu üç bölümde de maket eserlerin önünde bulunan barkoda biletinizi okutabilirsiniz. Böylece eserler hakkında sesli olarak kısa bilgiler edinebilirsiniz. Bu bilgilere ek olarak şunu da söylemeden geçmeyelim. Dünyanın ilk Kristal Müzesi de burada bulunuyor. İstanbul eserlerinin bazıları kristal cam içine lazerle işaretleniyor. Cam, ışık ve lazer teknolojisi tarihi eserler ile buluşuyor. Buna da Kristal İstanbul deniyor.
Miniatürk bunlarla da bitmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli sözleri ve fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergisi de burada yer alıyor. Burayı da ziyaret etmenizi öneririz. Aynı şekilde Panorama Zafer Müzesi de buraya yer alıyor. Zafer Müzesi Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 80. Yılı anısına açılıyor. Burada milli mücadele dönemine ait maketler ses ve ışık efektleri ile sergileniyor.
Miniatürk Eğlence Alanları
Miniatürk’te ziyaretçilerin eğlenceli vakit geçirmesini sağlayan bazı eğlence alanları da bulunuyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için bu alanlar değerlendirilebilir.
Mini Stadyum
Bu mini stadyumun önünde Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bayrağıyla kaplanmış dört para atma noktası bulunuyor. Gelen ziyaretçiler buraya para attığında belirli bir süre için stadın ışıkları yanıyor, hangi kısma para atıldıysa o takımın marşı çalıyor. Takımın bayrağı ekranda dalgalanıyor. Futbolcu maketleri sahaya çıkıyor. Takımın marşı sona erdiğinde ise futbolcular soyunma odalarına dönüyor.
Miniatürk Gezi Tren
Miniatürk alanı dahilinde belirli bir rotada dolaşan yirmi kişilik bir tren bulunuyor. Genellikle çocuklar tarafından tercih ediliyor.
Kumandalı Tekne
Miniatürk içerisinde küçük de bir havuz bulunuyor. Ziyaretçiler bu havuzdaki teknelerin dümenini çevirerek dolaştırabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirler.
Feribot
Büyük havuzda bir uçtan bir uca yolculuk eden Topkapı Feribotu hareketli modellerden biri olarak ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
Masal Ağacı
Çocukların en sevdiği kısımlardan birisi de Masal Ağacı. Altı farklı masal anlatan hareketli bir eğlence aracı olarak biliniyor. Oldukça ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu söylemek mümkün.
Labirent Park ve Satranç Alanı
Çocuklar için tasarlanmış bir labirent ve satranç alanı bulunuyor. Burada hem satranç oynayabilir hem de labirent park içinde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Flyride Helikopter Turu Simülasyonu
Türkiye ve İstanbul turu seçeneklerine sahip; rüzgâr, yağmur, kar, dokunma gibi realistik efektlerle zenginleştirilmiş üç boyutlu helikopter ve kara çekimlerinden oluşan bir simülasyon sistemi. Oldukça gerçekçi ve keyifli bir deneyim olduğunu söylemek mümkün. Helikopter ile gerçekten İstanbul üzerinde dolaşıyor gibi hissedebilirsiniz.
Miniatürk 2024 Fiyatları
Masallar diyarı Miniatürk haftanın 7 günü sabah 09:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Miniatürk 2024 giriş ücretleri ise aşağıdaki gibi:
-
- Tam bilet ücreti: 190 TL
- İndirimli: Öğrenci, Öğretmen, Polis ve Askeri Personel giriş bilet ücreti: 70 TL
- Yabancı (turist) ziyaretçi giriş bilet ücreti : 620 TL
Miniatürk’te MüzeKart Geçerli mi?
MüzeKart; Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan müze ve örenyerlerine ücretsiz girebilmenizi sağlayan bir kart olarak biliniyor. “Miniatürk’te MüzeKart geçerli mi?” sorusu sıkça soruluyor. Miniatürk Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için buraya MüzeKart ile giriş yapılamıyor.