Mersin, aynı zamanda doğal güzellikleriyle ünlü. Eşsiz sahil şeridi, altın kumlu plajlar ve berrak denizleriyle yeşilin ve mavinin buluştuğu bu cennet şehirde, dinlendirici bir tatil geçirmek ve stresten uzaklaşmak mümkün. Mersin’in kalbi, modern yaşamın ve geleneksel kültürün buluşma noktası olan şehir merkezinde atıyor. Burada canlı pazarlar, alışveriş merkezleri, lezzetli yöresel yemekler sunan restoranlar ve tarihi mekanlar bir arada bulunuyor.
1. Mersin Marina
Mersin Marina, şehrin merkez ilçelerinden biri olan Yenişehir’de yer alırken, Türkiye’nin en büyük marinası olmasıyla da adını duyuruyor. Mersin Marinaya Adnan Menderes Bulvarı üzerinden yürüyerek kolayca ulaşabilirsin. Marina modern tesisleri, restoranları, kafeleri, yürüyüş yollarıyla şehrin en popüler gezi alanlarından biri. 2011 yılında hizmete başlayan ve 500 karada, 500 denizde toplam 1000 yat bağlama kapasitesine sahip marinada birçok etkinlik imkanı bulunuyor. Mersin Marina’da yat turlarına katılıp koyları gezebilirsin, dalış, sörf ve yelken yapabilirsin. Mersin Marina, geceleri de son derece hareketli, marinadaki restoranlarda akşam yemeği yiyebilir, ardından barlar ve gece kulüplerinde canlı müziğin tadını çıkarabilirsin.
Marina çevresindeki mağazalar alışveriş yapmak ve hediyelik eşya bakmak için son derece uygun. Marinada yeme-içme açısından çok zengin olanaklar var, özellikle günlük taze balıklarla hazırlanan balık çorbaları ve balık yemekleri oldukça popüler.
Açık olduğu saatler
-
Her gün 10.00-23.00
2. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Anıtı
Mersin şehir merkezinin en büyük meydanlarından olan Cumhuriyet Meydanı, sahilde Atatürk Parkı’nın yanında bulunuyor. Mersin’deki hemen hemen bütün tören, kutlama ve bayram gösterileri merkezdeki Cumhuriyet Meydanı’nda yapıyor. Cumhuriyet Meydanı’nda ve şehrin birçok önemli noktasında Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtı yer alıyor. Cumhuriyet Meydanı ve meydandaki Atatürk Anıtı, Mersin’deki buluşma noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Buradan limana, marinaya, Atatürk Parkı’na, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, Mersin Kültür Merkezi’ne ve şehrin daha birçok önemli noktasına kolaylıkla ulaşabilirsin.
3. Atatürk Parkı
Atatürk Parkı, Mersin merkezde liman boyunca uzanan bir park. Mersin merkezdeki en büyük yeşil alanlardan biri olan Mersin Atatürk Parkı’nda deniz manzaraları eşliğinde yürüyüş yapabilirsin. Atatürk Parkı şehrin en merkezi alanlarından biri, buraya İsmet İnönü Bulvarı üzerinde yürüyerek ulaşabilirsin. Parkın yan tarafı Mersin Limanı. Atatürk Parkı, Mersin Marina 2011 yılında yapılmadan önce daha gözde bir mekânken, marina yapıldıktan sonra yoğunluğu azalmış. Atatürk Parkı, sahilde yürüyüş yapmak, çimlerde piknik yapmak ve sahilde balık tutmak için elverişli bir alan. Atatürk Parkı’nda anıtlar ve heykeller de yer alıyor. Özellikle Refah Şehitleri Anıtı ve 4 buçuk metrelik atlı Atatürk heykeli dikkat çekiyor. Ayrıca Atatürk Parkı’nın içerisinde ufak bir çocuk parkı ve balıkçı barınağı da yer alıyor.
4. Refah Şehitleri Anıtı
Refah Şehitleri Anıtı, Mersin’in merkezindeki en önemli yeşil alanlardan biri olan Mersin Atatürk Parkı içerisinde yer alıyor. Refah Şehitleri Anıtı, her yıl Mersin’e gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bir simgesel yapı. II. Dünya Savaşı döneminde Birleşik Krallık’a sipariş edilmiş denizaltıları ve uçak filosunu almak üzere Mersin’den hareket eden Refah gemisi, Karpat Burnu yakınlarında torpillenmiş ve batırılmış. Yaşanan bu facianın ardından, şehit olan denizcilerimiz için 1972 yılında Atatürk Parkı’na Refah Şehitleri Anıtı dikilmiştir.
Refah Şehitleri Anıtı’nın bir diğer özelliği de 1890 yılında Japonya’dan dönerken batan Ertuğrul Fırkateyn’i için 1937 yılında Kuşimoto’da dikilen anıt ile kardeş anıt olması. Kuşimoto’daki anıt ile Mersin’deki Refah Şehitleri Anıtı oldukça benzer bir görünüme sahip. Refah Şehitleri Anıtı’nın hem Refah Gemisi hem de Ertuğrul Fırkateyn’inde yaşanan iki deniz faciasının da izlerini taşıdığı belirtiliyor.
5. Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi, Mersin merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor. İki katlı taş bir bina olan yapı, 1887 yılında inşa edilmiş ve o dönemde Krizman Konağı olarak biliniyormuş. Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım, 20 Ocak-2 Şubat 1925 tarihleri arasında Mersin ziyaretleri sırasında on bir gün boyunca bu evde kalmışlar. Bina 1982 yılında Kültür Bakanlığı’nın mülkiyetine geçmiş ve 1992 yılından itibaren kamulaştırılarak Atatürk Evi Müzesi adıyla resmen açılmış.
Atatürk Evi Müzesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin ziyareti sırasında çekilen fotoğrafları ve Anıtkabir Müzesi’nden getirilen yirmi iki adet kişisel eşyası sergileniyor. Müzede sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları arasında bornoz, gömlek, çatal, bıçak, kaşık ve Atatürk’ün kahve içtiği fincan sayılabilir. Müze girişinde bir de çeşitli fotoğrafların sergilendiği Kuva-yı Milliye köşesi de bulunuyor.
Giriş ücreti
-
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
08.00-19.00
6. Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin’deki en büyük müze. Müze binası Mersin merkezindeki Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alır, batısında Deniz Müzesi ve kuzeyinde Muğdat Camii bulunuyor. Müze, arkeoloji müzesi olarak kurulmuş olmakla birlikte içerisinde etnografya bölümü de bulunuyor. Daha önce Arkeoloji Müzesi, Mersin Halkevi binası içinde yer alıyormuş ancak yetersiz kalan salonları nedeniyle yeni bir müzenin hizmete girmesi gerekli olmuş.
2017 yılında açılan Mersin Arkeoloji Müzesi, bazı taş eserlerin de sergilendiği bahçesiyle birlikte yedi dekardan daha geniş bir alana sahip. Müze geniş koleksiyonu ile oldukça ilgi çekici. Ziyaretçiler müze içerisine uzun bir zaman tünelinden geçerek giriyor. Tünelde Bakır çağı, Tunç çağı, Demir çağı, Roma-Bizans çağları, Selçuklu çağı, Osmanlı çağı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ait özet metinler ve resimler kronolojik bir sırayla veriliyor.
Arkeoloji Müzesi’nin alt katında Cilalı Taş devrine ait konut (diorama) maketi, antik zeytin atölyesi, amfora havuzu tanıtılıyor. Üst katta ise Yumuktepe, Soli, Elaiussa Sebaste, Öküzlü gibi Mersin yöresinde bulunan antik kentlerden getirilen eserler sergileniyor. Müzedeki en ilginç eserlerden biri Bozyazı’dan getirilmiş olan Helenistik Nagidos yazıtı. Müzede çeşitli heykel ve sütun başlıklarının yanı sıra, bir de Yörük yaşantısına ait etnografya bölümü bulunuyor. Müzenin bu bölümünde Yumuktepe civarından getirilen ve hug adı verilen kulübenin replikası da teşhir ediliyor.
Giriş ücreti
-
MüzeKart geçerli
Açık olduğu saatler
-
Her gün 08.30-21.00
7. Mersin Deniz Müzesi
Mersin Deniz Müzesi, Mersin merkezde Yenişehir ilçesinde Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alıyor. 14 Temmuz 2011’de resmen açılan Mersin Deniz Müzesi, İstanbul, Çanakkale, İskenderun’un ardından Türkiye’nin dördüncü deniz müzesi olarak ziyarete açılmış. Türk denizcilik tarihi üzerine binlerce eserlik devasa kütüphanesi ile de ilgi çeken müzenin sergi salonlarında tarih boyunca kullanılan gemilerin modelleri, deniz topları ve ateşli silahlar sergileniyor. Osmanlı’dan günümüze deniz temalı yağlı boya tablolar da müzede yer alıyor.
Müzenin ana sergi salonu ismini efsanevi Türk denizci Barbaros Hayrettin Paşa’dan alıyor. Türk denizcilik tarihinin farklı dönemlerinden denizci kıyafetleri, gemi modelleri, çeşitli arma, silah ve sancaklar, denizcilik ekipmanları, büstler, gemi modelleri, amforalar, Atatürk’e ait eşyalar bu salonda sergileniyor. Bunların yanında Kıbrıs Harekâtı, Kocatepe Olayı bölümleri ve Kayıtbay’ın zırhı da bu salonda yer alıyor.
Mersin Deniz Müzesi’nde interaktif sergi alanları da yer alıyor, Nusret İnteraktif Salonu’nda Preveze Deniz Muharebesi ve Hamidiye, Mahmudiye ve Nusret gemileriyle ilgili bilgilerin yer aldığı ekranlar, Piri Reis’in haritasının Akdeniz kısmının büyük bir kopyası da yer alıyor. Müze binasının sol kısmındaki açık alanda da uçaklar, torpidolar, mayınlar ve su bombaları, toplar, pervaneler ve Gözneli Gök Mehmet Anıtı sergileniyor.
Giriş ücreti
-
MüzeKart geçerli değil
-
Yetişkin 90 TL
-
18 yaş altı ve asker-polis ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
09.00-17.00 (Pazartesi kapalı)
8. Soli Antik Kenti
Mersin’in merkezinde Mezitli ilçesi sınırlarında yer alan ve deniz kıyısına oldukça yakın bir konumda inşa edilen Soli (Pompeiopolis) Antik Kenti, sit alanı olarak koruma altına alınmış bir bölge. Yazılı kaynaklarda Soli (Pompeiopolis) Antik Kenti’nin MÖ 8. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulduğu belirtiliyor. 3500 yıllık tarihe sahip antik kent, önemli bir filozof ve astronomi biliminin kurucusu olan Aratos’un anıt mezarını da içinde barındırıyor.
Soli (Pompeiopolis) Antik Kenti’nin 33 sütunlu caddesi görülmeye değer. Bu sütunlu caddenin aslında 450 metre uzunluğunda ve 14,5 metre genişliğinde olduğu, limana kadar uzandığı düşünüyor. Tarihte yaklaşık 200 sütun olarak inşa edildiği düşünülen caddenin 33 sütunu ayakta kalmış. Soli (Pompeiopolis) Antik Kenti’nin kazılarından çıkarılan seramik, sikke ve heykel başları ise Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Antik kentin biraz ilerisinde Soli (Pompeiopolis) Antik Limanı yer alıyor. Arkeolojik kazıları henüz tamamlanmamış bu alanlar görülmeye ve cazibe merkezi olmaya aday yerler olarak dikkat çekiyor. Antik kentin etrafında dolaşıp fotoğraf çektirmek, antik liman kalıntılarının arasında sahilde çay içip denizi izlemek oldukça keyifli.
Giriş ücreti
-
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
24 saat açık
9. Mezitli Aquapark
Mezitli Aquapark, Mersin şehir merkezinde Mezitli Belediyesi tarafından işletiliyor. Burası çocuklu ailelerin yaz aylarında şehir merkezindeki gidebileceği en eğlenceli ve popüler yerler arasında ilk sıralarda geliyor. Aquaparkta her yaş grubuna uygun 6 farklı büyüklükte su kaydırağı, eğlence havuzları, 50 cm derinlikteki çocuk havuzları, oyun alanları bulunuyor. Tüm gün çocuklarla eğlenceli vakit geçirmek için ideal bir alan olan Mezitli Aquapark’a, toplu taşıma araçlarıyla Mersin’in her yerinden kısa sürede ulaşım sağlamak mümkün.
Aquapark içerisinde ziyaretçilerin rahat bir şekilde güneşlenebilecekleri ayrı bir bölüm de yer alıyor. Aquaparkta giriş ücreti ve içerideki yeme-içme ücretleri dışında bir ücret ödenmiyor. Ziyaretçilerin kullanma hakkına sahip oldukları özel dolaplar, duş alanları, soyunma kabinleri ve emanet dolapları ücretsiz. Yeri gelmişken,
Giriş ücreti
-
Yetişkin 125 TL
-
0-6 yaş ücretsiz
Açık olduğu saatler
-
10.00-18.00 (Pazartesi kapalı)
10. Mersin Eski Camii
Mersin Eski Camii, Sultan Abdülmecid’in annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan adına 1870 yılında yaptırılmış bir cami. Eski Camii, Mersin şehir merkezinde çarşı içerisinde Uray Caddesi üzerinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin doğusunda yer alıyor. Dikdörtgen planlı, ahşap beşik çatılı ve tek minareli olan Eski Camii, Mersin’deki tarihi ibadethanelerin başında geliyor. Eski Camii, 1901 yılında onarım görmüş olsa da tipik Osmanlı mimarisini yansıtan bir cami olarak karşımıza çıkıyor. Mersin Eski Camii günümüzde de ibadete açık, aynı turistik ziyaretler için ilgi çekici bir mekân olarak hizmet veriyor.