Sağlık

Medicana Kadıköy Hastanesi'nden "tiroid nodülleri" uyarısı

- Medicana Kadıköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı: - "Özellikle hızla büyüyen nodüller, kanser olasılığını artırabilir"

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Medicana Kadıköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, 1 santimetreden büyük olan tiroid nodüllerine dikkati çekti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı, tiroid nodüllerinin boyutunun önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Genellikle 1 cm'den küçük olan nodüller benigndir (iyi huylu) ancak 1 santimetreden büyük olanlar daha fazla endişe yaratır. Özellikle hızla büyüyen nodüller, kanser olasılığını artırabilir. Tiroid nodüllerinin ultrasonografik incelemesinde, kontur düzensizliği, içerisinde kalsifikasyonların olması, damarlanmasında artışlar olması gibi belirtiler kanser riskine işaret edebilir." ifadelerini kullandı.

Tiroid kanserine dikkati çeken Sabancı, belirtileri "Kanser riski taşıyan tiroid nodülleri genellikle semptomlara yol açmaz ancak bazı durumlarda yutma güçlüğü, boğazda basınç hissi, ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu semptomlar nodülün büyümesi veya çevre dokulara baskı yapması sonucu oluşabilir. Ailesinde tiroid kanseri öyküsü olan bireylerde, tiroid nodüllerinin kanser olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, aile öyküsü dikkate alınmalı ve risk faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır." diyerek sıraladı.

Sabancı, ultrasonografinin tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinde kullanılan temel görüntüleme yöntemi olduğunu bilgisini paylaşarak, kesin tanının iğne biyopsisiyle konacağını kaydetti.

Şüpheli nodüllere görüntüleme eşliğinde yapılan İİAB (İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi) ile kesin tanı konacağını aktaran Sabancı, "Tedavi planlaması biyopsi sonucuna göre yapılır. Sonuçlar kanser belirteçleri içeriyorsa, nodülün çıkarılması veya tüm tiroid bezinin çıkarılması önerilebilir. Bunun yanı sıra, radyoaktif iyot tedavisi ve tiroid hormon replasmanı gibi tedaviler de uygulanabilir." açıklamasını yaptı.

Sabancı, büyüyen tiroid nodüllerinin kanser belirtileri içermese bile boğazda basınç hissi, yutma güçlüğü, ses kısıklığı veya nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabileceğini belirterek, "Bu semptomlar yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor, estetik kaygıya yol açıyorsa veya semptomlar sürekli hale geliyorsa, nodülün cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Ayrıca tiroid bezinin aşırı aktif veya az aktif olması durumlarında, nodülün cerrahi olarak çıkarılması hormonal dengeyi sağlamak için de gerekebilir." değerlendirmesini yaptı.