Datça, Ula, Balan Dağı ve Günlük Tepeleri ile çevrilmiş olan bu özel tatil bölgesi, Muğla merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Koy ve plajların dışında antik kentleri, çam ormanları, mavi turları, balıkçı köyleri, gece hayatı ve sürprizlerle dolu doğal trekking rotaları ile Marmaris, tatilcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Marmaris’in en sevilen tatil beldelerini senin için listeledik.
1. İçmeler
Marmaris’teki birçok belde gibi geçmişte önemli bir balıkçı köyü olan İçmeler, Marmaris’te turizmin merkez noktaları arasında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta olan İçmeler, özellikle meşhur plajı ve konforlu konaklama seçenekleri sayesinde tatilciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Kano, deniz paraşütü başta olmak üzere pek çok su sporuna elverişli bir yer olan İçmeler, yerli ve yabancı turistleri yaz dönemi boyunca kendine çekmeyi başarıyor. Öte taraftan olta balıkçılığı ve doğa yürüyüşleri için de tercih edilen beldede gün boyunca tekne turları düzenleniyor. Bu turlar sayesinde çevrede yer alan çeşitli koyları keşfetmek de mümkün.
İçmeler’de denize girdiğinde muhteşem bir doğa manzarası ve ufak adacıklarla karşılaşabilirsin. Ormanlık alanlara yakın olmasından dolayı doğanın içerisinde de özel dinlenme alanları bulabilirsin. Okaliptüs ağaçlarının gölgesinde yer alan İçmeler Plajı, buraya bambaşka bir hava kazandırıyor. Kumu son derece ince ve yumuşak olan İçmeler Plajı, aynı zamanda Keçi Adası manzarasına bakıyor. Dilersen kıyıdan dilersen de iskeleden tertemiz denize girebilirsin. Bu arada İçmeler tatilinde İçmeler plajının haricinde bir diğer doğa güzelliği olan İçmeler Kanyonu’nda da vakit geçirebilirsin.
2. Turunç
Marmaris’in bir diğer turistik beldesi olan Turunç, ilçe merkezine yaklaşık 18 km uzaklıkta. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp huzurlu bir ortam içerisinde tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Turunç, tertemiz plajları, havası ve yeme içme kültürüyle Akdeniz ve Ege’nin ruhunu yansıtmayı başarıyor. Görünümüyle bir akvaryumu anımsatan Turunç, kış aylarında sadece 2 bin civarında bir nüfusa sahip oluyor. Yerel yaşamın dokusunu koruyabilen beldede ufak bir antik kent yer alıyor. Turunç’ta tatil yapılacak yerlerin başında Turunç Plajı ve Koyu geliyor. Nitekim pek çok otel ve pansiyon da bu çevrede toplanıyor.
Her yaş grubuna hitap eden plajda hemen hemen hiç taş yok. Bu nedenle denize girerken hiçbir zorluk yaşamazsın. Buraya adını veren turunçların dışında dut, erik ve nar ağaçları her tarafa yayılıyor. Ayrıca begonvil ve sardunyaların görünümü, beldeye apayrı bir görsellik katıyor. Mavi bayraklı bir plaj olan Turunç Plajı, teknelerin de uğrak durakları arasında bulunuyor. Akşam saatlerinde buraya demirlenen onlarca tekne, kartpostallık bir görüntü oluşturuyor.
3. Amos
Marmaris sınırları içerisinde bulunan Amos, hem koyu hem de meşhur antik kentiyle öne çıkıyor. Hem plaj tatili yapma hem de tarihi ve kültürel mekanları keşfetme şansı sunan Amos, Kumlubük ve Turunç’a da yakın bir konumda. İlçe merkezine 23 km uzaklıkta olan Amos Koyuna günlük tekne turlarıyla da ulaşılıyor. Sahili taşlık olmasına rağmen akvaryum düzeyinde bir berraklığa sahip olan denizi, buranın tercih edilmesinde en önemli faktör.
Adeta cam gibi olan denizin çok hızlı bir şekilde derinleştiğini belirtelim. Plajda makul fiyatlarla hizmet veren bir tesis bulunuyor. Bu arada tarihi 2 bini yıldan eski olan Amos Antik Kenti de harika bir deniz manzarasına sahip. Plaj tatiline ara verdiğinde tepeye çıkıp Roma döneminden miras kalan bu etkileyici antik kenti de ziyaret edebilirsin. Ayrıca belde içerisinde ufak bir tiyatro ve henüz çalışmaların devam ettiği bir tapınak yer alıyor. Antik kent ve koy çevresinde bütçenle örtüşecek birçok konaklama seçeneği ile karşılaşabilirsin.
4. Kumlubük
Marmaris ilçe merkezine 20 km uzaklıkta olan Kumlubük, temiz denizi ve ormanlık alanlarıyla gördüğü ilgiyi hak ediyor. Turunç beldesine yakın bir konumda olan Kumlubük, kamp konusunda da ideal bir yer. Beldenin en önemli koyu olan Kumlubük Koyu için ücret ödemene gerek yok. İçmeler üzerinden kalkan tekne turlarıyla da buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsin. Özel araçlarıyla buraya gelenler ise Turunç’a uğramak durumunda.
Son zamanlarda burayı keşfeden insan sayısının artmasıyla restoran ve konaklama seçeneklerinin de artmaya başladığını söylemek mümkün. Marmaris’in güneybatısında kalan belde, özellikle balık restoranlarıyla biliniyor. Ekolojik turizm konusunda popüler bir yer olan Kumlubük, mağarası ve doğa yürüyüşü için elverişli alanlarıyla görülmeye fazlasıyla değer. Buradaki mağaranın 5 bin yıl önce bir yerleşim alanına sahip olduğu düşünülüyor. Bu arada Kumlubük denizinin genel olarak taşlık olduğunu belirtelim. Ayrıca deniz şnorkelle yüzmek için de oldukça elverişli.
5. Günnücek Marmaris Milli Parkı
Ege ve Akdeniz bölgeleri, bilindiği üzere milli parklar konusunda çok yoğun bölgeler. Her iki bölgeye de yakın konumda olan Marmaris, Türkiye’nin en güzel milli parklarından birine ev sahipliği yapıyor. 1996 senesinde resmi olarak milli park edilen Günnücek Marmaris Milli Parkı, her yaştan ziyaretçiyi sene boyunca ağırlıyor. Toplamda 24 bin hektarlık bir alana yayılmış olan milli parkın 4379 hektarlık kısmını deniz alanı oluşturuyor. Bu durum, milli parkı deniz tatilinde özel bir yere koyuyor.
Günnücek Marmaris Milli Parkı; Aksaz, Kumlubük, Turunç, İçmeler, Armutalan gibi önemli bölgeleri içine alıyor. Bu arada milli parkta İncirli Dere, Muslu Dere, Kırzeytin Deresi ve Sinekli Dere gibi tabiat güzellikleri de yer alıyor. Alandaki en yüksek yer ise 990 metre ile Balan Dağı. Nimara Adası olarak da bilinen Cennet Adası ve Nimara Mağarası da buranın sevilen destinasyonları arasında. Hem orman hem de deniz alanı ile cazibe merkezi olan milli parkta en sık rastlanan ağaç türü kızılçam. Park içerisinde karakulak, ayı, kartal, kınalı keklik, vaşak gibi hayvan türleri ile karşılaşmak mümkün. Ayrıca Günnücek Marmaris Milli Parkı’na tatil için geldiğinde balık avlama turlarından dağ aşma yarışmalarına, paintball’dan kaya tırmanışına pek çok aktivite ile ilgilenebilirsin.
6. Çiftlik Koyu
Marmaris’te tatil yapılacak ve denize girilecek en keyifli yerlerden biri olan Çiftlik Koyu’nun tek olumsuz yanı ilçe merkezine bir nebze uzak olması. Harika bir denize sahip olan Çiftlik Koyu’nun popülerliği her sene biraz daha artıyor. Merkeze 34 km uzaklıkta olan bu şirin tatil yeri, oldukça uzun bir plaja sahip. Koyun hemen karşısında aynı adı taşıyan bir ada da bulunuyor. Bu durum fotoğraf meraklıları için de etkileyici bir manzara yaratıyor.
Marmaris merkezden hareket eden birçok tekne turunda Çiftlik Koyunun uğranan bir durak olduğunu görebilirsin. Koyun sıcaklığı genel olarak iyi ve 5-6 metreden sonra hemen derinleşemeye başlıyor. Şnorkel getirmen durumunda dalış için uygun bir yer olan Çiftlik Koyu’nda farklı bir deneyimi yaşayabileceğini unutma. Bu arada hem koy yakınlarında hem de daha içeri alanlarda çok sayıda pansiyon ve otel seçeneği bulunuyor.
7. Orhaniye
Marmaris tatillerinin olmazsa olmaz yerlerinden biri olan Orhaniye; plajları, kanyon ve antik kentleri ile yoğun bir program sunuyor. İlçe merkezine 26 km uzaklıkta olan tatil yeri için merkezden kalkan minibüsleri değerlendirebilirsin. Körfez alanı, özellikle yatçılar tarafından çok yoğun şekilde kullanılıyor. Doğa, güneş ve denizin bir araya geldiği ayrıcalıklı beldelerden olan Orhaniye’nin en sevilen plajları arasında Kızkumu’nu söyleyebiliriz. Plajın bulunduğu yerdeki ufak adaya genellikle bot kiralayarak ulaşılıyor.
Kızkumu Plajı adını Bybassos Kralı’nın kızının meşhur hikayesinden alıyor. Denizde epey ilerlersen de su boyunu geçmiyor. Bu nedenle çocuklu aileler için gayet uygun bir yer. Kızkumu Plajı aynı zamanda muz ya da jet ski gibi su sporları için de elverişli. Etrafı çam ağaçları ile dolu olan Orhaniye, tarihi kaynaklarda Kirvasil adıyla anılıyor. Harika plajı ile birlikte Bybassos Krallığı’na ait kale kalıntıları, Orhaniye’yi ön plana çıkaran ana unsurlar. Konaklama konusunda Kızkumu Plajı ve çevresinde yer alan seçeneklere öncelik tanıyabilirsin.
8. Turgut
Marmaris’in tatil beldeleri kadar köyleri de plaj tatilinde önemli bir ağırlığa sahip. İlçenin en turistik köylerinden olan Turgut, hem tertemiz doğası ve koyları hem de şelalesiyle meşhur. Modern bir köy formunda olan Turgut, son zamanlarda daha çok jeep safari etkinlikleriyle öne çıkıyor. İlçe merkezine yaklaşık 38 km uzaklıkta olan köyde halıcılık sanatı son derece gelişmiş. Bu nedenle köyün içerisinde çok fazla hali dükkanı ya da atölyesi yer alıyor. Bu alanda konaklayarak tatil yapmak isteyenler ağırlıklı olarak Turgut Şelalesi ve çevresinde zaman geçiriyor.
Harika bir manzara sunan şelale, çok fazla turist ağırlıyor. Turgut’ta toplamda 5 adet şelale bulunuyor. Şelalelerin aktığı göl alanı, yüzmeye elverişli. Bu arada şelalenin 1. Sit Alanı olarak kabul edildiğini de belirtelim. Turgut’un kendi plajını ücretsiz olarak kullanabilirsin. Çevredeki diğer köy ve beldelere kıyasla burası en yüksek sezonda bile sakin bir atmosfere sahip. Plaj, Orhaniye ve Hisarönü gibi yerlere yakın bir konumda yer alıyor.
9. Hisarönü
Marmaris’in bir diğer köyü olan Hisarönü, Marmaris’in güneydoğu tarafında bulunuyor. Orhaniye’ye 8 km yakın olan köy, aynı isme sahip olan plajıyla biliniyor. Burası çocuklu aileler için elverişli bir ortama sahip. Kiremit rengi bir kumsala sahip olan Hisarönü Plajı, genel olarak sığ bir yer. Temiz havası sayesinde köyün, astım gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülüyor. Plaj içerisinde deniz sörfü, çevresinde ise safari gibi etkinlikler dikkat çekiyor.
Mavi bayraklı olan plajın hemen arkasında az da olsa butik otel ve pansiyon seçenekleri bulunuyor. Bu arada Hisarönü’de tatil yaptığın dönemde dilersen “Hemithea” adı verilen tapınağa da uğrayabilirsin. Ayrıca doğa içerisinde sevdiklerinle keyifli bir tatil deneyimi için yine Hisarönü içerisinde yer alan Çubucak Tabiat Parkını değerlendirebilirsin.
10. Bozburun
Marmaris sınırları içerisinde bulunan Bozburun, ilçe merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta. Huzurlu ve sakin bir atmosfer arayanların uğrak mekanı olan belde, bakir koyları ve bakir kalabilen doğası ile dikkat çekiyor. Aynı zamanda Marmaris’in en eski yerleşim bölgelerinden olan Bozburun, tarihte “Larymna” adıyla anılıyormuş. Bozburun Yarımadası içerisinde toplamda 10 tane antik kent yer alıyor. Bunların ciddi bir bölümü günümüze gelmeyi başaramasa da arkeolojik kalıntılara tanıklık etmek mümkün.
Bu arada Bozburun Yarımadası üzerinden Simi Adası’na yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla ulaşılıyor. İsmini coğrafi yapısından alan Bozburun, ilçenin güneybatı ucunda bulunuyor. Aynı zamanda doğal bir trekking alanı olan Bozburun Yarımadası’nda keşfedilmeyi bekleyen onlarca irili ufaklı koy yer alıyor. Bu koyların dışında Bayır Köyü, Söğüt Köyü, Bozukkale gibi popüler yerler de bu koylara son derece yakın.