Genel

Manisa Nerede, Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Manisa şehrinin tarihi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Manisa’nın kurucularının bugünkü Yunanistan’ın Teselya Bölgesi’ndeki Pelion Dağı civarında yaşayan Magnetler olduğu düşünülüyor.

Abone Ol

Magnetler, Batı Anadolu’ya geldiklerinde ilk başta Menderes Nehri kıyısındaki Magnesia’yı, daha sonra da kuzeye giden Sipylos (Spil) Dağı eteğindeki Magnesia’yı kurmuşlar. 

Roma İmparatorluğu döneminde Magnesia şehrini Menderes’te bulunan Magnesia’dan ayırt etmek için “Magnesia ad Sipylum” ismi kullanılmış. Dünya dillerinde bulunan mıknatıs ve magnezyum kelimelerinin kökeni Manisa şehrinden geliyor.

Ünlü tarihçi Strabon yazılarında Manisa’yı Yanık Ülke anlamına gelen “Katakekaumene” olarak anmış. Bunun sebebinin Kula yakınlarında 1,1 milyon yıl ile 12 bin yılları arasında gerçekleşen volkanik patlamalar nedeniyle oluşmuş olan geniş arazinin varlığı olduğu düşünülüyor. Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda bölgede Yontma Taş Devri’nden kalan ve 15 ile 25 bin yıl öncesine ait ayak izleri bulunmuş. 

Tarihi çok eskilere dayanan kadim şehir Manisa’da yaşamış olan medeniyetler arasında Hititler, Frigler, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlılar bulunuyor.

Manisa’da gezilecek çok fazla sayıda tarihi ve doğal güzellik bulunuyor. Manisa Gezi Rehberi yazımızı okuyarak şehre ulaştığınızda nereleri gezeceğinizi belirleyebilirsiniz. 

Manisa Hangi Bölgede?

Spil Dağı’nın eteklerinde kurulan Manisa; Batı Anadolu’da, Ege Bölgesi’nin ortasında konumlanıyor.

Manisa, Ege Bölgesi’nde 27°08’ ve 29°05’ doğu boylamları ile 38°04’ ve 39°58’ kuzey enlemleri arasında yer alır.

Gediz Nehri’nin büyük bir kısmı Manisa sınırları içerisinden geçiyor.

Manisa’nın Kaç İlçesi Vardır?

Manisa’nın 17 ilçesi bulunuyor. Şehirdeki merkez ilçeler Şehzadeler ve Yunusemre olarak adlandırılıyor.

Diğer Manisa ilçelerinin isimleri ise Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu.

Manisa Nerede?

Manisa’nın doğusunda Uşak ve Kütahya, güneyinde Aydın ve Denizli, kuzeyinde Balıkesir ve batısında İzmir ile komşu.

Manisa’nın deniz seviyesinden yüksekliği sadece 71 metre.

Manisa’nın Nüfusu Kaçtır?

Manisa ülkemizin en kalabalık on dördüncü şehri. Bulunduğu Ege Bölgesi’nin ise nüfus bakımından İzmir’den sonra ikinci en büyük ili. 

2021 yılı TÜİK verilerine göre, Manisa nüfusu 1 milyon 456 bin 626 kişi olarak açıklanmış. Manisa’nın yüzölçümü 13 bin 339 kilometrekare olduğu için ilde kilometrekareye 109 insan düşüyor.

Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa’ya kara yolu, hava yolu ve demir yolu aracığı ile ulaşabilirsiniz. Detaylı yol tarifi için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Manisa’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Ankara ile Manisa arasında ortalama 560 kilometre mesafe bulunuyor. Ankara’dan özel araç ile yola çıkanların D300 ve E96 karayollarını takip etmesi gerekiyor. Afyonkarahisar üzerinden geçilerek yapılan bu yolculuk yaklaşık olarak 6 buçuk saatte tamamlanıyor.

İstanbul, Manisa’ya 436 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İstanbul – Manisa özel araba yolculuğu için Gebze ve Bursa’dan geçiliyor. Özel araç ile İstanbul ile Manisa arası yolculuk 5 saat sürüyor.

Komşu il İzmir ile Manisa arasında sadece 38 kilometre bulunuyor. Bu kısa yolculuk D565 kara yolu üzerinden yapılıyor ve 25 dakika sürüyor.

Manisa’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her noktasından Manisa’ya giden otobüs firmaları hizmet veriyor. En uygun fiyatlı Manisa otobüs bileti için obilet.com internet adresini ziyaret edebilir veya cep telefonunuza Obilet mobil uygulamasını indirebilirsiniz. 

Ankara’dan Manisa’ya Sahil, Kamil Koç ve Metro Turizm firmalarının otobüsleri gidiyor. Ankara – Manisa otobüs yolculuğu ortalama olarak 8 buçuk saatte tamamlanıyor. 

İstanbul ile Manisa arasında Balıkesir Uludağ Turizm, Metro, İstanbul Kalesi ve Kamil Koç firmaları otobüs seferleri düzenliyor. İstanbul – Manisa yolculuğu otobüs ile yaklaşık olarak 7 saat sürüyor. 

İzmir’den Manisa’ya Ayar Aydın Seyahat ve Balıkesir Uludağ Turizm otobüs firmalarının seferleri bulunuyor. İzmir – Manisa otobüs yolculuğu sadece 45 dakika sürüyor.

Manisa’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Manisa’da havalimanı bulunmuyor. Bu sebeple şehre hava yolu ile gelmek isteyenlerin en yakın havalimanını olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inmeleri gerekiyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı; İzmir şehir merkezine 18 kilometre, Manisa il merkezine ise 58 kilometre mesafede konumlanıyor. 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indiğinizde,  204 numaralı ESHOT Havalimanı – Otogar Otobüsü ile İzmir Otogarı’na gidebilirsiniz. İzmir otogardan yukarıda anlatmış olduğumuz Manisa – İzmir arası hizmet veren otobüsler ile Manisa merkeze ulaşabilirsiniz.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Anadolu Jet ve Pegasus Havayolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. Ankara – İzmir uçuşu 1 saat 20 dakika sürüyor.

İstanbul’dan İzmir’e direkt uçuşu olan firmalar arasında Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava Yolları bulunuyor. Anadolu Jet ve Pegasus firmaları uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden gerçekleştiriyor. Türk Hava Yolları ise İzmir’e uçuşlar için İstanbul Havalimanı’nı kullanıyor. İstanbul – İzmir uçuşu 1 saat 10 dakikada tamamlanıyor. 

Manisa’ya Tren ile Nasıl Gidilir?

Manisa tren biletinizi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) internet sitesinden alabilirsiniz.

Ankara’dan Manisa’ya tren ile aktarmasız gitmek isteyenler İzmir Mavi hattını kullanabilirler. Ankara – Manisa tren yolculuğu 11 saat 6 dakikada tamamlanıyor.

Eskişehir’den Manisa’ya giden Ege Ekspresi ve İzmir Mavi tren hatları bulunuyor. Eskişehir – Manisa tren yolculuğu İzmir Mavi ile 8 saat 26 dakika sürüyor. Aynı tren yolculuğu Ege Ekspresi ile 8 saat 55 dakika sürüyor.

İzmir ile Manisa arasında Ege Ekspresi, 17 Eylül Ekspresi, İzmir Mavi ve Konya Mavi tren hatları hizmet veriyor. Trenler, İzmir Basmane Tren Garı’ndan hareket ediyor. Ege ve 17 Eylül Ekspresi ile tren yolculuğu ortalama 1 saat 25 dakika sürüyor. İzmir Mavi ve Konya Mavi trenleri ile yolculuk 1 saat 33 dakika sürüyor.

Manisa’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Manisa’da toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatça gezebilirsiniz. Şehirde toplu ulaşımda Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Manisa Kart kullanılıyor. Bu akıllı şehir kartı hakkında detaylı bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Manisa Belediye Otobüslerinin hareket saati ve güzergâh bilgilerine Manisa Belediyesi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Manisa’da şehir içi ulaşım için taksileri kullanabileceğiniz gibi araç kiralama hizmeti alabilirsiniz. 

Manisa’ya Ne Zaman Gidilir?

Manisa’nın batısında ve Gediz Nehri havzası boyunca karasal nitelikli Akdeniz iklimi yaşanıyor. Şehrin doğu ve dağlık bölgelerinde ise İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklim etkisi görülüyor.

Manisa en fazla yağışı Aralık, Ocak ve Şubat aylarında alıyor. Bu sebeple Manisa’yı ilkbahar veya sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.

Manisa’ya yolculuk zamanınızı seçerken şehirdeki festivallerin tarihlerine de bakabilirsiniz. Örneğin şehirde gerçekleştirilen “Geleneksel Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali” her yıl Eylül ayında gerçekleştiriliyor.

Manisa’da Ne Yenir?

Mesir macunu ve sultaniye üzümü ile meşhur olan Manisa’da çok fazla yöresel lezzet bulunuyor. Bu leziz yemekler arasında Manisa Kebabı, Alaşehir Kapaması, Nohutlu Mantı, Simit Ekmeği, Odun Köftesi, Kula Güveci, Mantar Tatlısı, Yaprak Sarması, Şevket-i Bostan, Börülce Tarator, Ekmek Dolması, Kula Şekerli Pidesi, Kabaklı Pide ve Sinkonta başta geliyor. 

Yemekler midenizi yeterince doyurmadıysa tatlılara geçebiliriz. “Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa’da Şehzade Tatlısı yememek olmaz. Şehirde tadabileceğiniz diğer tatlılar arasında Şekerli Pide, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek ve Höşmerim bulunuyor. 

Yöresel lezzetleri yerinde yemek de çok önemli. Sizler için hazırladığımız Manisa Yemek Rehberi‘ne göz atarak muhteşem Manisa lezzetlerini nerelerde yiyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.