Bölgesel

"Lojistik liman, Kafkas ve Ortadoğu ülkeleri arasında kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi işlevini üstlenecek

KEİPA Başkan Yardımcısı Fatih Dönmez, Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu'nda konuştu: "Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan açılan Kafkasya koridoru için Karadeniz Bölgemiz çok önemli bir noktada yer alıyor. Lojistik liman, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasında kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi işlevini üstlenecektir" dedi.

Abone Ol

RİZE (AA) - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Başkan Yardımcısı, KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez, Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan açılan Kafkasya koridoru için Karadeniz Bölgesi'nin çok önemli bir noktada yer aldığını belirterek, "Lojistik liman, Kafkas ve Ortadoğu ülkeleri arasında kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi işlevini üstlenecektir." dedi.

Dönmez, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu'nda, Türkiye'nin üç kıtanın buluştuğu stratejik coğrafi konumuyla dünyanın önde gelen ulaşım ve lojistik merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kıtalar ve bölgeler arası konumu çerçevesinde bölgesel ulaştırma koridorlarının geliştirilmesine yönelik birçok girişime destek verdiğini ve vermeye de devam ettiğini vurgulayan Dönmez, şunları belirtti:

"Türkiye'den başlayarak Kafkaslar Bölgesi'ni, buradan Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Tarihi İpek Yolu'nun Canlandırılması Projesi'nin en önemli bileşenlerinden birisini oluşturmaktadır. Orta Koridor, Avrupa ile Asya arasında bir ticaret yolu olarak Kuzey Koridoruna oranla daha hızlı, şüphesiz daha ekonomik, 2 bin kilometre daha kısa, iklim koşulları bakımından daha elverişli olup, deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini de yine 3'te 1 oranında daha kısaltmaktadır."

Dönmez, KEİ ülkeleri arasında hava yolu seferlerinin artırılarak ticari, ekonomik, kültürel ve turizm sektörünün canlanmasının bölge ülkelerine büyük fayda sağlayacağının altını çizerek, "Lojistik anlamında bölge ülkeleri arasında özellikle yeni hizmete alınan Rize-Artvin ve Ordu-Giresun, Trabzon havalimanlarının daha etkin bir şekilde kullanılması da büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

İyidere Lojistik Limanı'na da değinen Dönmez, "Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan açılan Kafkasya koridoru için Karadeniz Bölgemiz çok önemli bir noktada yer alıyor. Lojistik liman, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasında kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi işlevini üstlenecektir. Limana gelen yükler Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki kara yolu bağlantısı ile kalkınma yoluna bağlanacak, bu sayede uluslararası ticaret yollarına bağlantısıyla Türkiye'nin, dolayısıyla da geniş Karadeniz Bölgesi'nin stratejik konumunu güçlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.