Bölgesel

KTÜ’de Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Organik Gübre Üretilecek

KTÜ'den Çevreye Katkı: Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Gübre Üretimi

Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), çevre dostu bir adım atarak kampüs içerisindeki yemekhaneden toplanan organik atıkları kompostlama yöntemiyle organik gübreye dönüştürmeye başladı. Hayrat Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında üniversiteye devredilen Kompost Ünitesi, kurulum ve tadilat süreçlerinin ardından faaliyete geçti.

KTÜ Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Beyazlı, yapılan bu çalışmalarla üniversitenin gübre ihtiyacının karşılandığını ve hatta fazlasının üretildiğini belirtti. Prof. Dr. Beyazlı, “Üniversitemizin yıllık gübre ihtiyacı 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planlıyoruz,” dedi. Fazla miktarda üretilen gübrenin ise şehirdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabileceğini ve satışa sunulabileceğini ifade etti.

Üniversite bünyesinde haftalık olarak 250-300 kilogram organik atık toplandığını dile getiren Prof. Dr. Beyazlı, bu atıkların yüzde 10 oranında talaş ile karıştırılarak kompostlama sürecinin başlatıldığını belirtti. Sürecin yaklaşık 14 gün sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Beyazlı, "Bu geri dönüşüm süreci hem kente, hem doğaya, hem de topluma fayda sağlıyor," dedi.

KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Pulatkan ise kompost gübrenin bitkilerin beslenme ihtiyacını karşılamada çok önemli olduğunu ifade etti. Üniversitenin fidanlık ve sera alanlarında kullanılmaya başlanan organik gübrenin sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirten Doç. Dr. Pulatkan, “Bu sayede dışarıdan gübre satın almanın da önüne geçmiş olacağız,” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, bu çevre dostu projeyle hem kampüs içerisindeki yeşil alanların sürdürülebilirliğini artırmayı hem de kent genelinde atıkların verimli bir şekilde değerlendirilmesini amaçlıyor.