*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir hakkında; Marmara’nın Çatalca-Kocaeli kısmında yer alan İzmit’in ilçesinin merkezi Kocaeli’nin nüfusu yaklaşık olarak 1.601.720 kişidir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine kavuşturan güzargahta bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin sanayi bakımından en gelişmiş şehirlerinden biri olup, bunun dışında doğal gezilecek yerleri ve plajlarıyla ilgiyi üzerine çekmekte. Hazırlamış olduğum Kocaeli gezilecek yerler yazımın detayları için okumaya devam edin…
Kaç günde gezilir; Kocaeli’ni ortalama 3-4 günde gezebilirsiniz. Spesifik yerleri yüzeysel olarak gezmek isterseniz de 1 veya 2 günlük bir Kocaeli gezi planı yapabilirsiniz.
Ziyaret Edilecek En İyi Zaman; Hem Akdeniz hem de Karadeniz arasında bir iklime sahip olup, yaz ayları sıcak kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Gerek yaz olsun gerek kış olsun her mevsim turistik çekim gücü olan şehrin tadını çıkarmak istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar dönemlerini tercih edebilirsiniz.
Havalimanı/Merkez Ulaşım; Kocaeli Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için izlemeniz gereken adımları Ulaşım Rehberi yazımızdan bilgi edebilirsiniz.
Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kocaeli’nde yer alan Tarihi & müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Ne Yenir; Şehrin birbirinden farklı lezzete sahip; Cızlama, Ciğceli Kavurma, Değirmendere Fındığı, Mancar Yemeği, Mancarlı Pide, Dartı, Pişmaniye gibi damak çatlatan tatların çok daha fazlasını keşfetmek için Kocaeli’nin yöresel yemekleri yazımıza uğramayı ihmal etmeyin!
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yerler
1- İzmit Saat Kulesi
Bu kulenin Osmanlı padişahı tarafından yapıldığı düşünülse de bu bilgi yanlıştır. Kocaeli İzmit ilçesinde bulunan kule, 1902 yılında II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının 25. yılında, İzmit Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından inşa ettirilmiş olup, Hereke ve Tavşancıl’dan getirilen traverten taşların kullanımı ile yapılmıştır.
Mimarı ise Mihran Azaryan olan kule şehrin her noktasından görülüyor. Yapıldığı tarihten bu yana günümüze dek gelebilmiş üç yapıdan biridir. Yalnıza bu değil Osmanlı’ya ait tüm vilayetlerin önemli yerlerinde çeşmeler, binalar ve saat kuleleri yapılmıştır.
Mimari özellikleri; Neoklasik mimari çalışmayı görebileceğiniz zarif bir görüntüye sahip İzmit Saat Kulesi, 3.65 metre- 3.65 metrekarelik ölçülere sahiptir. Üç bir tarafı da çeşmeler bulunan yapı dört katlı olup, ilk katı seyir için kullanılırken üst kısımlara doğru çıkıldıkça kule daralmaktadır. Seyir balkonunun altında Osmanlı’ya ait desenler görülmektedir. Kulenin dört tarafında da 80 cm çapında saatler yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? İzmit’in sembolü haline gelen saat kulesi, 2010 yılında yenileme çalışmaları yapılmıştır. Etrafında bir çocuk parkı ve bir de manzaralı kafe mevcut. Akşam vakitlerinde halk tarafından yoğun ilgi görüyor olması da bu özelliğini kanıtlar nitelikte.
- Adres: Kemalpaşa, 41200 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >
2- Değirmendere Yalı Evleri
Eski Yalı Mahallesi’nde yer alan evler, mimarisi ile yüzyıllık geçmişi olduğu gibi yansıtmaya devam ediyor. Gölcük Belediyesi tarafınca koruma altına alınan tarihi evler, özüne uygun olarak restore edilmiştir. Toplamda 12 evin ve bir de camini vatandaşların hizmetine açılmıştır. Bu evler; Seramik Müzesi, Ahşap Heykel Müzesi, kütüphane, kafeterya, restoran ve butik otel olarak faaliyet göstermektedir. Böylelikle kültürel bir tesis haline getirilmiş olup, tarihi doku günümüzde değerini bulmuştur.
- Konum: Değirmendere Yalı, Faruk Demirer Cd. No:35, 41950 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
-Sahiller
3- Başiskele Sahili
2008 senesinde Bahçecik, Yeniköy, Karşıyaka, Yuvacık ve Kullar beldelerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir ilçedir. 2006 senesinde çalışmalar tamamlanarak faaliyete açılmıştır. Başiskele’de sahil boyu palmiye ağaçlarıyla süslenmiş, çocuk oyun yerleri, kafe ve plaj bulunuyor. İzmit Körfezi manzarasına sahip olup, Kocaeli’nin oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.
Önceden yalnızca bir kafe bulunuyorken yapılan çalışmaların ardından, şuanda 20’ye yakın kafe ve restoran, 2 adet 5 yıldızlı otel, düğün salonları, iskeleler ve tekne limanları mevcut. Sahil Gölcük’ten başlayıp Yuvacık’ta son buluyor. Körfezin kıyı şeridi ile sahilini askeri yerleşim yeri ayırmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Yaz akşamları yoğun olarak tercih edilen bölgede pek çok aktivite imkanı bulunuyor. Bisiklet kiralayıp sahilde turlayabilir, basketbol sahasında basketbol oynayabilir, iskelede balık tutabilir, kafelerde oturup bir şeyler yudumlayarak soluklanabilirsiniz. Ayrıca sahildeki restoranlardan birinde lezzetli bir yemek yiyebilir, İzmit’in manzarasını seyre dalabilirsiniz.
Uyarı; 2019 senesinde alınan kararlardan sora; sahilde mangal,semaver ateşi yakma ve çadır kurmak yasaklanmıştır.
- Adres: Körfez, Liman Cd. No:110, 41245 Başiskele/Kocaeli
- Yol tarifi al >
4- Gölcük Kavaklı Sahili
Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Kavaklı Sahili popüler yürüyüş noktaları arasında yer alıyor. 81 dönümlük arazi üzerine bulunan Kavaklı Sahili’nde; amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, lunapark, iki futbol sahası, iki tenis kortu, basketbol, voleybol sahaları, 800 kişilik iki tane tribün, süs havuzları, koşu yolu, balıkçı barınakları bulunuyor. Bölgede yapılan tüm tören ve kutlamalar için burası kullanılmaktadır.
Neden Gitmeliyim? 17 Ağustos depreminde hasar almasıyla önceki ilgisini kaybetmiştir. Sonrasında yapılan düzenlemelerle birlikte eski popüleritesini yakalamaya başlamıştır. Yaklaşık olarak 1,5 kilometrelik uzunluğa sahip şeridi ile yaz aylarında denizin kenarında yürürüş yaparak tadını çıkarabilirsiniz. Bu sahil şeridi boyunca; dondurma standları, cafeler ve çeşitli hediyelik eşya standları da bulunuyor.
Kaçırmayın! Şeridin her noktası balık tutmanız için idealdir. Sahilde yer alan bisiklet yolunda kısa geziler yapabilir, çocuklarınız içinse eğlenebilecekleri oyun alanları da mevcuttur. Ayrıca Yarhisar Gemi Müzesi’nide ziyaret edebilirsiniz.
- Konum: Kavaklı, Sahil Cd. No:68, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
5- Derince Harikalar Sahili
30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Harikalar Sahili, çeşitli masal kahramanlarından esinlenerek yapılmış tesislerden oluşmaktadır. Çocuklarla birlikte gelinebilecek en ideal noktalar arasında. Hoş vakitler geçirebileceğiniz sahilde; mantar, nuhun gemisi, yel değirmeni ve korsan gemisi konseptinde yapılmış olan restoran ve kafeteryalarda yemekler yiyip bir şeyler içerken, deniz manzarasının tadını çıkartabilirsiniz. Bu sırada da çocuklar ise hayallerindeki masal kahramanları ve oyun alanlarında eğlenceli vakit geçirebilirler.
Neden Gitmeliyim? Yalnızca çocukların değil her yaştan insanın ilgisini çekip hitap eden bir yer olduğunu düşünüyorum. İçinde; büyük havuzlarda çarpışan botlar, uzaktan kumanda ile kontrol edilen yatların kullanılabileceği minik marina, şelaleler mevcuttur. Kocaman alanda karşılayacağınız çizgi kahramanları arasında kendinizi kaybedeceksiniz. Eski dönemde SEKA kağıt fabrikası olarak faaliyet göstermiş olup, bol alanı değerlendirmek istenmesi üzerine Kocaeli Belediyesi tarafından bu alan inşa edilmiş. İyi ki de edilmiş!
- Konum: Yavuz Sultan, Rıhtım Cd., 41900 Derince/Kocaeli
- Yol tarifi al >
6- Yarımca Sahili
Yarımca Sahili sonradan doldurulan bir alan üzerinde konumlanıyor. İzmit Körfezi’nin etrafı Kocaeli Belediyesi tarafınca düzenlemeler yapılarak bugünkü haline getirilmiştir. Demiryolunu alt geçitten geçerek çay bahçelerinin bulunduğu noktaya ulaşabilirsiniz. Burada balık tutmanın keyfi bambaşka, özellikle hafta sonları oltasını kapıp soluğu Yarımca Sahili’nde alıyorlar. Tabi bu sırada da çocuklarınız oyun parklarında oyun oynayabilirler.
- Konum: Körfez/Kocaeli
- Yol tarifi al >
7- Değirmendere Sahili
Gölcük’te bulunan Değirmendere Sahili, etkileyici deniz manzarasını seyretmek isteyenler için uğranması gereken noktalardan biridir. Şehir keşmekeşinden uzaklaşıp huzurlu bir sahil kasabası havasını hissetmek isteyenler için Değirmendere Sahili gerçekten Gölcük’ün önemli gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Doğası ve denizi ile muhteşem bir güzelliğe sahip olan bölge, deniz kenarında yürüyüş yapmaktan hoşlananlar için tercih edilebilecek keyifli rotalar arasında bulunmaktadır. Sahil boyunca bulunan kafeler ise gerçekten fiyat performans olarak sizi memnun edecek düzeyde.
- Adres: Yüzbaşılar, Yüzbaşılar Cd. No:64, 41950 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
-Anıtlar, Mezarlar
8- Hannibal Anıt Mezarı
Tübitak Marmara Araştırma Merkezi arazisi içinde 1981 yılında inşa edilen Hannibal Anıt Mezarı, ilginç yerlere meraklı kişilerin ilgisini çekebilecek bir anıttır. MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşayan Hannibal, tarihin en önemli komutanlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Hannibal’ın Roma İmparatorluğu’na teslim olmamak için yüzerek Gebze dolaylarına kadar geldiği ve burada yüzüğündeki zehri içerek hayatına son verdiği rivayet edilmektedir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk Hannibal’ın mezarının bulunmasını ve oraya bir anıt mezar dikilmesini istemiştir. Hannibal’ın gerçekte burada öldüğü kesinlik kazanmıamış olsa da anıt mezarının Kocaeli’deki görülmeye değer ilginç yerlerden biri olduğu kesin.
Neden gitmeliyim? Antik dönemin en önemli komutanlarından birine ait olan bu anıt mezar, bizce Kocaeli’ye gelenler için zaman ayrılıp incelenmesi gereken bir yerdir.
- Adres: Barış, 41400 Gebze/Kocaeli
- Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-15.00
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
9- Akçakoca Bey Anıt Mezarı
Osmanl Devleti’nin kuruluş zamanında yaşamış ve birçok fetihte önemli katkılarda bulunmuş olan Akçakoca Bey, Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Kendisi dönemin en büyük komutanlarından biri olup, Orhan Gazi, Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi’nin hem silah arkadaşı hem de yakın arkadaşı olmuştur.
Akçakoca Bey İzmit dolaylarında yine bir sefere çıkacağı esnada Kandıra dolaylarında vefat eder. Ölümünün ardından ona duyulan saygı ve vefadan ötürü bu bölgeye “Kocaeli” denmeye başlamıştır. Kendisi otağının bulunduğu yere gömülmesi için vasiyet bırakmıştır ve vasiyeti yerine getirilerek bu tepeye defnedilmiştir.
Neden gitmeliyim? Kocaeli’nin fethinde önemli rol oynaması nedeniyle Akçakoca Bey’in anıt mezarı, deniz seviyesinden 220 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Muhteşem bir panoramik manzara sunan anıt mezarın bulunduğu nokta hem manzarası hem de manevi atmosferi nedeniyle ziyaretçiler için Kocaeli’de görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Aklınızda bulunsun! Anıt mezarın bulunduğu tepede bir de tamamen ağaçtan yapılmış bir cami bulunmaktadır ve bu cami de buraya gelenle için kesinlikle görülmesi gereken bir yapıdır.
- Adres: Akdurak, 41600 Kandıra/Kocaeli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
10- Karamürsel Bey Anıt Mezarı
İlk Türk denizcisi ve Osmanlı’nın ilk amirali olan Karamürsel Bey, 14. yüzyılda yaşamış döneminin en önemli denizcilerinden biridir. Kendisi ilk Osmanlı tersanesini 1327’de burada kurarak gemi üretilmesini sağlamıştır. Vasiyet olarak sırtını dağlara dayadığı ve önünde denizin olduğu, her daim gemileri görebileceği bir yere gömülmek istemiştir. Dediği gibi de yapılmış, inşa etmiş olduğu tersanenin arka kısmında denize bakan bir yamaca defnedilmiştir.
Neden gitmeliyim? Bölgeye adını veren Karamürsel Bey’in anıt mezarını, Osmanlıya saygı mahiyetinde ziyaret edebilir ve döneminin en büyük denizcilerinden birine dua edebilirsiniz.
- Adres: Hacıömerağa, 2105. Sk. No:6, 41500 Karamürsel/Kocaeli
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
11- Sultan Baba Türbesi
Selvi ağaçlarıyla çevrelenmiş bir tepede bulunan Sultan Baba Türbesi, manevi atmsferi yüksek olan yerlerden biridir. Sultan Baba’ya ait bu türbe Osmanlı döneminden kalma tek türbe olma özelliğine sahiptir. Kendisi Halveti Tarikatı’nın kollarından biri olan Şemsi koluna üye bir eren olarak bilinmektedir.
Türbenin kendisi ve çevresi özen gössterilerek düzenlenmiştir. Piknik alanları ve lavabolar gibi ortak kullanım alanlarının temizliği dikkat çekmektedir. Mescit ise bay ve bayanlar için ayrı kısımlara bölünmüştür. Türbenin olduğu bölgede aynı zamanda ziyaret edebileceğiniz bir de müze bulunmaktadır. Müzede düzenli olarak ney dinletileri gerçekleştirilmekte ve bu da bölgenin manevi atmosferin olumlu katkı sunmaktadır.s
Neden gitmeliyim? Manevi noktaları ziyaret etmek isteyenlerin Kocaeli gezilecek yerler listesine mutlaka dahil etmesi gereken Sulta Baba Türbesi hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak rahatlamanızı sağlayacak.
- Adres: Örcün, Sultanbaba Cd. No:136, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Yol tarifi al >
-Müzeler
12- Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Kocaeli İzmit’in İstasyon Caddesi üzerinde yer alan 21 dönümlük bir alanı kapsayan Eski Gar Alanı’nda, müze planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiş olup 1873-1910 tarihleri arasında yapılar inşa edilmiştir. Eski Gar ve Ambar binaları birlikte kullanılarak yenileneme çalışmaları yapılmış ve sonucunda Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olarak hizmet vermektedir.
Neden Gitmeliyim? Tamir Atölyesi, Su Deposu ve Lojman Binası ise Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Müze içerisinde; Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler ziyaretçilerine sergileniyor. Bu eserler arasında, Mimar Faruk Ertunç’un koleksiyonundan müzeye bağışladığı birtakım kazıma aletleri yer alıyor. Roma Dönemi’nde mermerden yapılmış olan baş ve büst heykelleri, cam metaryeli kullanılarak koku şişeleri ve vazolar yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilerek müzede yerini almıştır.
Bunların yanı sıra Klasik ve Helenistik Dönemlere ait; kandiller, kap ve kaseler, çeşitli keramik parçaları eserler arasında bulunuyor. Farklı teknikler kullanılarak yapılan figürlere rastlayabileceğiniz gibi eski dönem kıyafetleri ve hamam giysilerini de inceleyebilirsiniz. Sadece içi değil dışı da bir o kadar ilgi çekici. Bunlar arasında Üç mevsim heykelleri Roma Dönemine ait olan heykeller; yazı, kışı ve sonbaharı temsil etmektedir. Çeşitli heykeller, sütunları lahitler ve Osmanlı Dönemi’nde kullanılan topları göreceksiniz.
- Konum: Kozluk, İstasyon Cd. No:5, 41200 İzmit/Kocaeli
- Telefon: (0262) 321 22 74
- Ziyaret saatleri: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
13- Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
1842-1910 seneleri arasında yaşayan Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti döneminin sonlarında yaşayan devlet adamı olmasının yanında mühim bir sanat uzmanı ve ressam olduğunu da söylemeliyim. Osman Hamdi Bey’in hatıralarının bulunduğu evi ve müzesini kendisi çizmiştir ve 1884 yılında da inşa edilmiştir. Fransız mimarisinden etkilenerek tasarlanan evin malzemelerinin büyük çoğunluğu yurt dışından getirtilmiş. Giriş katındaki ahşap kapıların üzerine resmettiği çiçek desenleri öylesine iyi ki, adeta her biri tablo niteliği taşıyor. Evin içinde resim atölyesi, kayıkhaneden oluşuyor olup, burada tam 26 yazını geçirmiştir.
Bu ev Kurtuluş Savaşı sırasında İsmet İnönü’ye birkaç gün kapılarını açarak konaklama imkanı sağlarken 1933 yılında ise Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir. 1966 senesinde tescil edilen Osman Hamdi Bey evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştır. Kendisine ve aile üyelerine ait fotoğraf ve eşyalar, Osman Hamdi Bey tarafından boyanan masalar sanat sevenlerin beğenisine sunulmuştur.
- Konum: Eskihisar, 41700 Gebze/Kocaeli
- Ziyaret Saatleri: 09:00-18:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Telefon: (0262) 655 63 49
- Yol tarifi al >
14- 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi
Müze, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan depremi hatırlatma ve depreme dair bilinçlendirme amacıyla açılmıştır. Müzenin inşası için 15 milyon civarında bir yatırım yapılmış ve 17 tematik alan oluşturulmuştur. Müzenin açılışı 2017 yılında gerçekleştirilmiştir.
Müze hem gençlere ve yetişkinlere depremle ilgili çeşitli eğitimler vermekte hem de yıkıcı depreme ait fotoğraflar sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda üç boyutlu sergilerden oluşan dijital gösterimlere de yer verilmektedir. Müzede aynı zamanda ziyaretçilerin deprem tecrübesi yaşaması için simülasyon çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.
Neden gitmeliyim? Marmara Depremi’nin insanı ürküten ve üzen sonuçlarını çok net ve etkileyici bir şekilde görebileceğiniz bu müzeyi, mutlaka Kocaeli’de görülecek yerler listenize dahil etmelisiniz.
- Adres: 28 Haziran, Cephanelik Mesire Alanı, Bahriye Sk. No:28, İzmit
- Telefon: (0262) 329 29 00
- Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30
- Yol tarifi al >
15- Gayret Gemi Müzesi
1972 senesinde Türk Deniz Kuvvetleri’nde yer alan Gayret Gemisi, yapmış olduğu hizmetlerinden sonra 1997 yılında Gölcük Tersanesi’nde onarım görerek müze olarak faaliyetine devam etmektedir. Bu gemi Kore ve Vietnam savaşlarında önemli bir rolleri üstlenmiş, pek çok tatbikatta görev almıştır. Gemi; mutfak, çamaşırhane, savaş harekatı merkezi, komutan kamarası bölümlerinden oluşuyor.
Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin ilk gemi müzesi olarak hizmete giren Gayret Gemi Müzesi, kültürel açıdan kazandırılmak üzere İzmit Yelken Kulübü’nün yanında konumlandırılmıştır. Müze içerisindeki asker tarafından yönetiliyor olup, gezi sırasında sizlere eşlik ediyorlar. Eğer bir fotoğraf çekmek isterseniz belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Tüm orjinalliğini olduğu gibi yansıtılırken, cansız mankenler yerleştirilerek o dönemin durumunu canlandırmayı amaçlamaktadır.
- Konum: Kozluk, Alim, No:56, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd., 41200 İzmit/Kocaeli
- Telefon: (0262) 323 33 83
- Ziyaret saatleri:09:00-17:30
- Yol tarifi al >
16- Yarhisar Gemi Müzesi
Gölcük Sahili’nde bulunan ve karaya oturtulmuş ilk ve tek savaş gemisi olan Yarhisar Gemi Müzesi, Kocaeli’deki önemli müzeler arasında bulunmaktadır. Gemi, 1964 senesinde Amerika’da Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullanımı için inşa edilerek 1965 yılında göreve başlamış ve 2005 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
Geminin müzeye dönüştürülmesi esnasında orijinal halinin bozulmamasına özen gösterilmiştir. Gemi içindeki yaşam alanları, mutfağı, yatakhaneleri ve cephanelikleri ilk günkü halini yansıtacak şekilde görülebilmektedir. Gemide üniforma giydirilmiş cansız mankenlerle Osmanlı ve Türk denizcilik tarihini yansıtan resimler ve çeşitli objeler de görülebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Deniz ve donanma konusunda ülkemizin en önemli noktalarından biri olan Gölcük’te bu konuda görülmesi gereken önemli noktalardan biri olması nedeniyle Yarhisar Gemi Müzesi’ni Kocali gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
- Adres: Kavaklı, Sahil Cd. No:68, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Pazartesi-Salı kapalı
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
17- Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi
Kasr-ı Hümayun – Saray Müzesi bir diğer adıyla Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü, İzmit Saat Kulesi’nin yanında konumlanıyor. Merkez ilçede, müştemilatı da dahil büyük bir alanı kapsıyor. İlk olarak IV. Murat döneminde ahşap temelleri üzerine yapılmıştır. Fakat malesef çıkan yangın ve meydana gelen deprem sonucu yıkılmıştır. Günümüzde ziyaret ettiğimiz 1861-1876 Sultan Abdülaziz döneminde yapılmış olan saraydır.
Neo klasik özelliklerde yapılmış olup, Avrupa-Barok stilinden esinlenerek inşa edilmiştir. Sarayın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason’a aittir. Süslemeler arasında; Osmanlı arması, Abdülaziz’in tuğrası, bayrak, mızrak, balta ve kılıçtan oluşan grup motifleri, çiçek ve meyve motifleri yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Buranın en önemli özelliği İstanbul dışında yapılan tek saray olma özeliğini taşımasıdır. 1967 senesine dek Vilayet ve Ziraat odaları olarak faaliyet gösteren saray, bu yıldan itibaren İzmit müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1992 yılında onarılarak hizmete girmiş ancak 1999 depremi ile ağır hasar görmüştür. 2004 yılında tekrardan bir restorasyon çalışması yapılmış ve teftişler, tamamlandıktan sonra saray müze olarak 2007 tarihinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
- Konum: Kemalpaşa, Saray Ykş. Sk., 41200 İzmit/Kocaeli
- Ziyaret Saatleri: 09:00-17:00
- Telefon: (0262) 322 75 54
- Yol tarifi al >
18- Kocaeli Bilim Merkezi
Bilim ve teknolojiyi her yaştaki bireylerle buluşturmayı hedefleyen bilim merkezi, deneysel ve uygulamalı olarak etkinlikler düzenler ve teşvik eder. Burada her şeye dokunabilir, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile meydana çıkmış bir proje olan Kocaeli Bilim Merkezi, 8 bin 500 metrekarelik Seka Kağıt Fabrikası içerisine inşa edilmiştir. Hem kağıt fabrikası hem de müze olarak faaliyetini sürdürmektedir. Merkezin içerisinde; 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanında bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve konuşmaların yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, ofisler, kafe yer almaktadır.
- Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:77, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Giriş Saati: 09:00-18:00
- Telefon: (0262) 325 75 59
- Yol tarifi al >
19- Gölcük Deniz Müzesi
1964 senesinde Amerika‘da Türk Deniz Kuvvetleri için Portland-Dragon’da inşa edilmiştir. 1965 yılında Türk sancağı çekilmiş olup, Türk Deniz Kuvvetleri için tam kırk sene Keşif-Karakol gemisi olarak görev almıştır. 2005 yılında görevinden ayrılarak Gölcük Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı’nın ortak kararıyla, donanma kenti olarak adlandırılan Gölcük’e uygun müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.
Neden Gitmeliyim? Gölcük Belediyesi tarafından işletilen müze, Kavaklı sahilinde konumlanmaktadır. Aşcıhane, yatakhane, salonlar ve cephanelikleri orjinalliğini bozmadan olduğu gibi yansıtılıyor. Geçmişten bu yana Türk denizcilik tarihinin gelişimini anlatan resim, fotoğraf ve objeler sergilenmektedir.
- Konum: Donanma, 41650 Gölcük/Kocaeli
- Telefon:+90 262 323 33 83
- Yol tarifi al >
20- Selim Sırrı Paşa Konağı
Osmanlı’nın ilk yol ve köprü gezici mühendisi olarak bilinen Selim Sırrı Paşa,1888-1894 yıllarında İzmit’te valilik görevi yapmıştır. Bizzat kendisinin yaptığı konak 1892 yılında inşa edilmiştir. 19 yüzyılda sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, iki katlı ahşaptan yapılmıştır.
Neden Gitmeliyim? Konağın içi antik heykel ve mimari parçaları ile süslenmiştir. Bu süslemelerin Dolmabahçe Sarayı’nın restorasyonunu yapan ressamlar tarafından yapıldığı iddia edilmektedir. Müştemilat kısmı ise Fransa‘dan getirtilen tuğlalarla örülmüştür. Vali Sırrı Paşa tarafından yaptırılan Kocaeli’nin en görkemlisi olup, zarif işçiliği ve zengin süslemeleriyle tüm ilgiyi üzerine çekmektedir.
- Konum: Hacıhasan, Sırrı Paşa Cd. No:18, 41000 İzmit/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 09:00- 17:00
- Telefon: (0262) 322 65 03
- Yol tarifi al >
21- Brisa Müzesi
Tekerleğin icadından bu yana meydana gelen değişim ve geleceğe ayna tutan sürdürebilir çalışmalarıyla ilgiyi üzerine çeken Brisa Müzesi, lastik kullanımına dair tüm deneyimleri yaşamak isteyenler için çeşitli imkanları hem kendi ailesi olsun hem ortakları hem de İzmit halkına bir şeyler kazandırmak amacıyla kurulmuştur.
Brisa’nın sürdürebilirlik ilkesine uygun olarak tasarlanan müze, yenilikçi dizaynı ile geleceğe ışık tutar cinsten. Etkileşimli tasarımlarıyla teknoloji ile karşılıklı iletişim kavramlarını bir noktada buluşturuyor olup, alanında bir ilke imza atmıştır. Müze binası; elektiriğin %20 – %25’lik kısmını kendi üretirken, yağmur suları ile de araç yıkamada değerlendiriyor. Müze dünyadaki çevre dostu yapılara sertifika veren kuruluşlar arasındaki LEED tarafından Gold sertifikaya layık görülmüştür.
- Konum: Alikahya Fatih, Sanayi Cd., 41310 İzmit/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 08:00-17:30
- Telefon: (0262) 316 40 00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
22- Seka Kağıt Müzesi
Seka Kağıt Fabrikası, Türkiye’nin kağıt üretimindeki en zirve kurumudur. Seka kurulana dek kağıtlar ithal ediliyorken, Atatürk’ün yerli kağıt üretimi istemesi üzerine fabrika açma çalışmaları başlamış oldu. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk sanayi kuruluşlarından olan Seka Fabrikası kurularak 1936 senesinde üretimlere başlamıştır. 1997 yılında özelleştirme yapılmış olan müze sonrasında kapılarını kapatmıştır. Müzeye dönüştürüldüğü dönemde Türk kimyager ve kağıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı’nın ismi buraya verilerek tam adıyla SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi adını almıştır.
Neden Gitmeliyim? Kapanması üzerine müzeye dönüştürülen Seka Kağıt Fabrikası, Türkiye’deki ilk kağıt müzesi olmuştur. Toplamda 12 bin metrekarelik alanı kaplıyor olup, 4 katlı, 16 farklı salonda siz ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu zamana kadar kullanılan tüm üretim makineleri, kağıdın yapım aşamaları, kağıttan ve gezi dönüşüm malzemelerinden üretilmiş heykeller sunuluyor. Kağıdın tüm geçmiş serüvenini anlatan müze, aynı zamanda Avrupa‘nın da en büyük kağıt müzesi olma özelliğine sahiptir.
- Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:77, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Giriş Saatleri: 09:00-18:00
- Telefon: (0262) 332 53 47
- Yol tarifi al >
23- Atatürk ve Redif Müzesi
Abdülaziz Dönemi’nde İzmit valisi Hasan Paşa tarafından yaptırılan Atatürk ve Redif Müzesi, ikinci ampir üslubu kullanılarak yapılmıştır. Osmanlı’da Redif subayları için yapılmış askeri yapılardandır. 1999 depremine kadar Redif dairesi Askeri mahkeme olarak kullanılmıştır. Daha sonra onarım işlemlerinden geçirilerek müzeye çevrilmiştir. Bir süre özel müze olarak faaliyetine devam etmesinin ardından Kültür Bakanlığı Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bağlı birimi olarak hizmetine devam etmektedir.
- Konum: Kemalpaşa, İnönü Cd. 80-1, 41200 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Giriş Saatleri: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
24- Kaiser 2. Wilhelm Köşkü
Hereke halı meşhur olduğu kadar tarihi yapılarıyla da bilinen ve hatta dünyada tanınan eserlere sahip bir ilçedir. Bunlardan bir tanesi de Hereke kıyısında, halı fabrikasının sınırları içinde bulunan ve eskiden Sümerbank’a ait olan dokuma Kaiser 2. Wilhelm Köşkü’dür kuşkusuz.
Şöyle değişik bir hikayesi var; halıları görmeye gelen yabancı misafirlerin derme çatma barakalarda konaklamalarının uygun olmadığı düşünülerek fabrikaya yaraşır uygun bir köşk yapılmasını düşünülmüş. İzmit’i ziyaret eden Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm gelmedne kısa bir süre önce Sultan 2. Abdülhamit’in emriyle yapılmıştır. Net olmasa da İtalyan mimar Raimondo d’Aronco tarafından yapıldığı düşünülen köşk, tekne yapım tekniği kullanarak yapılmış ve metal herhangi bir çivi çakılmamıştır.
Yıldız Sarayı’nda üç haftada yapılan köşkün parçaları, deniz yolu üzerinden parça parça getirilerek bir günde monte edilmiştir. Sultanı ziyarete gelen; Alman imparatoru 2. Wilhelm, imparatoriçe Augusta Victoria, Bulgaristan Prensi ve Alman Sefiri Baron Marshal, İngiliz Sefiri İbn Reşit gibi çeşitli ağır misafirler burada konaklamışlardır. Gelen bu misafirlere Hereke’nin ünlü ipek seccade, halı, elbiselik kumaş, boyun atkısı, maşlah ve mendil vb. yerel ürünler hediye edilmiş. İmparator ise köşk için bulunmaz bir böcek koleksiyonu hediye etmiş.
- Konum:Hacı Akif, Hereke Cumhuriyet Cd. No:10, 41800 Körfez/Kocaeli
- Yol tarifi al >
25- Saatçi Ali Efendi Kocağı Etnografya Müzesi
1774 senesinde I. Abdülhamit zamanında inşa edilen Saatçi Ali Efendi Konağı Etnografya Müzesi, Kocaeli’nin Veli Ahmet Mahallesi’nde bulunuyor. Gümüşoğlu ailesi tarafından yaptırılıp kullanıldıktan sonra İzmit’te yaşayan saatçi ali efendiye satılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından kamusallaştırılmış ve 1987 yılında etnografya müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 18. yüzyılın sivil mimari örneği olma özelliği taşıyan konak, ağaç işleri, kalem işleri ve mimari yapısı ile döneminin örneklerinden bir tanesidir.
- Konum: Veliahmet, Akif Terzioğlu Sk. No:26, 41200 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >
26- Hereke Halı Ve İpekli Dokuma Fabrikası
Burası Neresi? 1843 senesinde kurulan Hereke Fabrikası, 1845 senesinde yeni yapılan sarayların döşemelik ve perdelik ihtiyaçlarını karşılamak için Hereke Fabrika-i Hümâyûnu adıyla üretim yapmaya başlamıştır. Osmanlı’nın o zamanki ipek dokuma alanında kurmuş olduğu en detayı fabrika olan Hereke Fabrikası için Fransa’dan jakar tezgahları ve tasarımcılar getirilerek üretime başlatılmıştır.
Kültürel Osmanı halıcılığında bir patlama noktası denilebilecek, 1891 yılında Hereke Fabrika-i Hümayunu’n kurulmasından yaklaşık yarım asır sonra yüz adet yeni tezgahla halı üretimine başlanmıştır. Sultan Abdülhamid’in himayesi altında, Sivas, Ladik ve Manisa‘dan gelen ustalara öncelik olarak saraydan verilen desen örnekleri yaptırılmış ardından daha da geliştirilerek özgün çalışmalar yapılmasına olanak sağlanmıştır. Böyle böyle gelişen ve dünyaya nam salan Hereke halıcılığının temelleri atılmıştır.
- Konum: Hacı Akif, 41800 Körfez/Kocaeli
- Giriş Saatleri: 09:00-17:00
- Telefon: 0 (262) 511 24 57
- Yol tarifi al >
27- Hızırreis Denizaltı Müzesi
1950 senesinde İngiltere‘de yapılıp USS Gudgeon adı verilen denizaltı, ilk olarak ABD için görev yapmıştır. 1983 yılından bu yana da Türk Deniz Kuvvetleri’nde görevine devam etmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri’ne geçmesiyle birlikte TCG Hızırreis adını alan denizaltı, bu ismi lakabı Hızır Reis olan ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa‘dan almaktadır. 21 sene görev yaptıktan sonra 2004 yılında Donanma Komutanlığı tarafından Müze Gemi değişikliği yapılarak İzmit sahilinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Neden Gitmeliyim? Denizaltını ziyaret etmek istiyorsanız, buranın biraz basık ve dar olduğunu belirtmeliyim. Gezi sırasında savaş dönemi şartları hakkında bilgiler alarak yakından inceleme fırsatı bulacaksınız. 95 metre uzunluğundaki denizaltı, 80 mürettebatı ile aylarını burada geçirmeleri akı alır gibi gelmiyor insana. Askerlerin yattıkları alanların darlığı sizleri epey bir şaşırtacak.
- Konum: Körfez, D130 Karayolu Cd (İzmit Yalova Yolu), 41245 Başiskele/Kocaeli
- Giriş Saati: 09:00-17:00
- Yol tarifi al >
28- İzmit Elektronik Kent Müzesi
Burası Neresi? Sanayi kimliğinin yanında her zaman kültür kimliğine adım adım yaklaşan İzmit, mühim projeler ile karşımıza çıkmaktadır. İzmit’in tarihinde yer alan kültür medeniyetlerinin herkes tarafından rahat anlaşılması adına dijital kent müzesi kurulmuştur. Gelen misafirlerine, kentin tarihini en ince detayına kadar aktaran bilgi ve donanıma sahip olup 5 bin yıllık tarihe yakın tanıklık eden İzmit’i tüm yönleriyle tanıtmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Dijital görüntülemeler ile altı farklı ekrandan yayınlar yapılıyor, tüm bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak aktarılıyor. Herhangi bir rehberin eşlik etmesine ihtiyaç duymadan tüm bilgilere kendiniz sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca şehirdeki; Saat Kulesi, Fevziye Cami, Eski Tren Garı, Av Köşkü, Kapanca Sokak gibi tarihi yapılarla, İzmit’in tersane geçmişini yansıtan gemi maketlerini de görmeniz mümkün.
- Konum: Körfez, Berk Sk. No:1, 41040 İzmit/Kocaeli
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Giriş Saatleri: 08:30-17:30
- Yol tarifi al >
29- Mevlevi Evi
Sekapark alanının içerisinde yer alan Seka Lojmanları adıyla bilinen yapılardan bir tanesi restore edilerek Mevlevi Evine dönüştürülmüştür. Ev iki bölümden oluşuyor olup, ilk bölümde güzel sanatlardan ebru ve hat çalışmalarının canlandırıldığı ve ikinci bölümde daha çok bilim, sanat sohbet toplantılarının yapılabileceği, şiir, edebiyat ve anma gecelerinin düzenlenebileceği bir salon olarak düzenlenmiştir.
- Konum: Sekapark Alanı/Kocaeli
30- Pembe Köşk
Burası Neresi? 20. yüzyılın başlarında yapılan Pembe Köşk, İzmit Yukarı Pazar mevkiinde konumlanıyor olup üç katlı, kagir giyotin pencereli yappı valilik tarafından restore edilmiştir. Yapılan restore esnasında içinde veya dışındaki hiç bir ahşaba dokunulmamış, tüm orjinalliği ile olduğu gibi korunarak düzenlenmiştir. Günümüzde restoran olarak faaliyet vermektedir.
- Konum: Hacıhasan, Tezer Sk. No:1, 41200 İzmit/Kocaeli
- Yol tarifi al >