Ekonomi

Koç Üniversitesi "Hemşirelik Haftası Sempozyumu" gerçekleştirildi

- VKV Sağlık Kuruluşları (Koç Healthcare) CEO’su Dr. Erhan Bulutcu: - "Bugün artık hastaneler, üniversiteler, endüstri, teknoloji şirketleri ve sigorta şirketleri yeni iş birlikleri geliştirecek. Hemşireler bu süreçte sağlık verilerini organize eden, paylaşan koordinatör konumuna yükselmiş durumda"

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, SANERC ve Koç Healthcare, Hemşirelik Haftası Sempozyumu'nda sağlık çalışanlarını, öğrencileri ve uzmanları bir araya getirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Koç Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği Hemşirelik Haftası Sempozyumu, bu yıl "Hemşirelerimiz, Geleceğimiz. Bakımın Ekonomik Gücü" ana temasıyla düzenlendi. 13 Mayıs Pazartesi günü dünyanın farklı şehirlerinden sağlık çalışanlarını, öğrencileri ve uzmanları Amerikan Hastanesi'nde bir araya getiren sempozyumda hemşirelik mesleğinin geleceği değerlendirildi.

Sempozyumun bu yılki teması, hemşirelik mesleğine dair yapılacak her yatırımın ekonomik ve toplumsal fayda olarak kamuoyuna döneceği inancıyla bakımın ekonomik gücü etrafında şekillendi. Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN) de vurguladığı gibi salgın hastalıklar, jeopolitik çatışmalar, iklim krizi ve finansal istikrarsızlık tüm dünyayı giderek daha da fazla tehdit ederken sağlık hizmetlerinin omurgasını oluşturan hemşireliğe dair algıların yeniden şekillendirilmesi gerekliliği sempozyumun temelini oluşturdu.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (SANERC) Kurucusu Semahat Arsel, sempozyumun açılışında katılımcılarla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ve herkesin Hemşirelik Haftası'nı kutladığını, başarılarının devamını dilediğini belirtti.

VKV Sağlık Kuruluşları (Koç Healthcare) Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Erhan Bulutcu da, hemşirelere ve daima onları destekleyen Semahat Arsel'e teşekkür ederek, "Bugün artık hastaneler, üniversiteler, endüstri, teknoloji şirketleri ve sigorta şirketleri yeni iş birlikleri geliştirecek. Hemşireler bu süreçte sağlık verilerini organize eden, paylaşan koordinatör konumuna yükselmiş durumda. Özetle, hemşirelik bu yeni sistemin omurgasını oluşturuyor diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Sağlık alanında yepyeni bir döneme girildiğini vurgulayan Bulutcu, yapay zekanın 2-3 yıl içerisinde patoloji ve radyoloji hizmetleri gibi her alanda doktorların en büyük yardımcısı konumuna yükseleceğini ve sağlık hizmetlerinde hem yatan hem ayakta hastaların tedavisinde hemşirenin elindeki en büyük güç olacağını aktardı.

Bulutcu, hemşirelik eğitimlerinde bilgi sistemleri ve teknolojilerine büyük yer ayrılması gerektiğine inandığını belirterek, "Gelecekte hemşirelerin koordinatörlük rolü daha da önem kazanacak. Çünkü artık bilinçli sağlık tüketicisi dediğimiz kendi sağlık verisini kontrol eden hastalar ön plana çıkıyor. Bu yeni tüketici artık sadece kendisine verilen hizmeti almayacak, hizmeti kendileri seçecekler.

Bunu seçerken de uygulamalarla, yapay zekayla hareket edecekler. Bu konuda ise ilk muhatap genellikle hemşireler olacak. Dünya değişiyor, 'Teletıp'ın tüm dünyada geliştiğini görebiliyoruz. Bu nedenle hemşirelerin koordinatör rollerinin evde sağlıktan dijital sağlık dünyasına kadar her alanda gözle görülür bir şekilde artacağını söyleyebiliriz." açıklamalarında bulundu.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ ise , sağlıklı ekonomiler için sağlıklı toplumların esas olduğuna dikkati çekerek Hemşirelik Haftası Sempozyumu'nun amacının sağlık çalışanlarını da kapsayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hemşirelerin daha fazla katkı sağlayabileceğini göstermek ve bu alana yatırım yapmayı teşvik etmek olduğunu aktardı.