Genel

Kişisel Gelişim Ne Zaman Başlamıştır?

Abone Ol

İnsan meta kavramını geliştirebilmiş bir türdür. Düşünce üzerine düşünce, hafıza üzerine hafıza gibi bilişsel becerilere sahiptir. Bir olgu üzerine aynı olguyla eyleme geçilmesine meta denir. Evrimsel açıdan bakıldığında insanlığın toplum içinde hayatta kalmak için birçok davranışı geliştirdiği varsayılırsa meta kavramı da bu bağlamda geliştirilmiş olabilir.

Kişisel gelişim kişinin kendisi üzerine düşünmesidir. Tam olarak meta tanımına uygun olmamakla beraber yakın bir durumdur. Bu konuda Pin Up platformu üzerinden de çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Diğer bir deyişle, kişisel gelişim kişinin kendi davranışlarını toplum içinde düzenlemek için ve toplumla uyum içinde yaşamak için kendi davranışları üzerine düşünmesidir.

Kişisel Gelişim Ne Anlatmaktadır?

Kişisel gelişim genel olarak kişinin iyilik halini yükseltecek mutluluk, başarı gibi her konuyu kapsamaktadır. Ama kapsadığı alandan ziyade ulaşılan bilgiler o konuyu oluşturur. Günümüzde kişisel gelişim hakkındaki bilgiler kitaplar ve verilen eğitimler aracılığıyla paylaşılmaktadır.

Eğitimlerin içeriği iletişim, jest ve mimiklerin anlamı ve nasıl kullanılması gerektiği, sözel anlatının güçlendirilmesi gibi iletişimi genel olarak ve bedensel ve sözel olarak kısımlarından oluşmaktadır.

İletişime ek olarak başarı temalı eğitimler mevcuttur. Başarı iletişimden daha fazla alt başlığı olan bir konudur. Bellek, hızlı okuma, sunum ve mülakat yöntemleri gibi konuları içermektedir. Ayrıca, stres, motivasyon ve özgüven gibi daha çok kişinin psikolojisiyle ilgili konular da anlatılmaktadır.

Dünyada Ne Zaman Başlamıştır?

Kişisel gelişimin kendisi çok eski bir ihtiyaca dayandığı için çok eskidir. Örneğin, kişinin saf bilince ulaşmasını hedefleyen yoga MS. 1. yüzyılda yazıya geçirilmiştir. Yani bu tarihten çok daha eskilere dayanmaktadır.

Kişinin saf bilince ulaşması için kendi davranışlarını ve düşünceleri üzerine çalışmalı ve daha iyi bir hale ulaşmak için çabalamalıydı. Bu ise günümüzde kişisel gelişimin hedefidir.

Bununla birlikte, sosyal medya aracılılığıyla sık karşılaşılan filozoflardan alıntı özlü sözler kişisel gelişimin tarihine ışık tutmaktadır. Antik Yunan filozofları, Konfüçyüs (M.Ö. 551 - M.Ö. 479) gibi filozoflar kişilerin kendi iç dünyalarıyla ilgili tespitte bulunarak diğer insanlara yol göstermişlerdir. Bir anlamda kişisel gelişim eğitimleri vermişlerdir.

Sonuç olarak, kişisel gelişim dünyada milattan önce başlamıştır denilebilir. Günümüzde ise bir konu başlığı almış ve bir alan haline gelmiştir. Özellikle 1980’lerde Amerika’da sosyal değişimlerin etkisiyle kişisel gelişime olan ilgi artmıştır. Dolayısıyla, 1980leri günümüzdeki kişisel gelişimin başlangıcı sayılabilir.

Türkiye’de Ne Zaman Başlamıştır?

Türkiye’de kişisel gelişimle ilgili bilinen ilk eser Nüvit Osmay’ın 1968 yılında yazdığı İnsan Mühendisliği kitabıdır. Dolayısıyla Türkiye’de kişisel gelişim 1968 yılında başlamıştır. Daha sonra psikoloji profesörü olan Doğan Cüceloğlu ve onun öğrencisi Üstün Dökmen kişisel gelişimle ilgili eserler ortaya koymuştur. Bu eserler 1980 sonrası döneme denk gelmektedir.

1980 darbesi dünyada etkili olan bireyselcilik akımını Türkiye’de yayılmasını hızlandırmıştır. Böylece kişisel gelişim Türkiye’de de alan olarak kendine yer bulmaya başlamıştır. 1990 sonrası ise zirveye ulaşmıştır. Günümüzde de yükselişini sürdürmektedir.