Genel

Kırşehir Nerede, Kırşehir’e Nasıl Gidilir?

Kırşehir, 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik alanında dahil olmuş. Abdallık ve bozlak geleneğinin şehre bıraktığı kültürel miras sayesinde bu ünvanı kazanan Kırşehir, Türkiye’den müzik alanında bu ağa dahil olan ilk ve tek şehir olma özelliğini taşıyor.

Abone Ol

İç Anadolu Bölgesi’nin turistik açıdan önemli şehirlerinden birisi olan Kırşehir, Türkiye’nin tek yerli sermayeli lastik fabrikası Petlas’ın üretim yaptığı şehir olarak karşımıza çıkıyor. Kırşehir tarihi yapıları, kaplıcaları ve kültürel değerleri ile ilgi çekiyor. 

Milli mücadelede öne çıkan kentler arasında yer alan Kırşehir’de Ahi Evran Üniversitesi bulunuyor. 2006 yılında açılan üniversitede 8 fakülte, 3 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul ve 11 araştırma ve uygulama merkezi bulunuyor.

Hazırlamış olduğumuz Kırşehir Ulaşım Rehberi’nin sizler için faydalı olması dileğiyle.

Kırşehir Hangi Bölgede?

Kırşehir İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer almaktadır. İl topraklarını güney ve güneybatıda Kızılırmak, batıda ve kuzeybatıda Kılıçözü Deresi, kuzey ve kuzeydoğuda Deliceırmak sınırlıyor. 

Kırşehir’in topraklarının genişliği ülkemizin topraklarının binde sekizini, İç Anadolu Bölgesi’nin topraklarının ise yaklaşık yüzde üçünü oluşturuyor. İlin yüzölçümü 6 bin 570 kilometrekare olarak kayıtlara geçmiş. 

Şehrin rakımı ise 900 ile 1200 metre arasında değişiklik gösteriyor. Kırşehir’in merkezinde rakım düşük iken mahallelerindeki rakım yüksek.

Kırşehir’in Kaç İlçesi Vardır?

Kırşehir’de il merkezi dahil olmak üzere yedi ilçe bulunuyor. Kırşehir ilçelerinin isimleri; Kırşehir (il merkezi), Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur.

Kırşehir Nerede?

Kırşehir İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak havzasında konumlanıyor. Şehir 34 derece 10 dakika doğu boylamında ve 39 derece 08 dakika kuzey enleminde bulunuyor. 

Kırşehir doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde Aksaray, kuzeybatıda Kırıkkale, kuzeydoğu ve doğuda Yozgat, batıda Ankara ile komşu. 

Kırşehir’e Nasıl Gidilir?

Ülkemizin coğrafi olarak ortasında konumlanan Kırşehir’e kara yolu ve hava yolu ulaşım araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Kırşehir’e nasıl gidebileceğinizi aşağıda detaylı olarak anlattık:

Kırşehir’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Ankara ile Kırşehir arasında 186 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Ankara’dan Kırşehir’e araba ile yolculuk yaklaşık olarak 2 buçuk saat sürüyor. Ankara il merkezinden Bala ilçesine doğru başlanan araba yolculuğu, Kırıkkale’nin Keskin ilçesinden devam ediyor. Buradan yapılan 83 kilometrelik seyahat sonrası Kırşehir il merkezine ulaşılıyor.

İstanbul, Kırşehir’e 636 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İstanbul’dan Kırşehir’e gitmek için Sakarya, Düzce, Ankara, Kırıkkale ve Kırşehir yol güzergahının takip edilmesi gerekiyor. Özel aracınız ile Kırşehir’e yapacağınız yolculuk yaklaşık olarak 7 saat sürüyor. 

Antalya il merkezi ile Kırşehir arasında 551 kilometre bulunuyor. Özel araçları ile Antalya’dan Kırşehir’e gitmek isteyenlerin yolculuğu 7 saat sürüyor. Antalya’dan yola çıkanların öncelikler Konya ve Aksaray güzergahlarını takip etmesi gerekiyor. Yolun devamında Aksaray’dan 96 kilometrelik bir yolculuk ile Kırşehir’e ulaşılıyor.

İzmir – Kırşehir arasındaki mesafe 737 kilometre. Yaklaşık 9 saat süren bir araba yolculuğu ile İzmir’den Kırşehir’e ulaşılıyor. İzmir yönünden Kırıkkale’ye gitmek için Polatlı, Kaman güzergahı kullanılıyor.

Kırşehir’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Kırşehir’e ülkemizin her yerinden otobüs seferleri bulunuyor. Bulunduğunuz yere göre şehre aktarma ile veya aktarmasız bir biçimde ulaşabilirsiniz. Kırşehir Otobüs Terminali, il merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Ankara’dan Kırşehir’e yapılan otobüs yolculuğu ortalama 2 buçuk saat sürüyor. 

İstanbul – Kırşehir arasındaki yolculuk otobüs ile ortalama 10 saatte tamamlanıyor. 

Antalya’dan Kırşehir’e otobüs yolculuğu yapmak isteyenler ortalama 10 saat yol gidiyor. 

İzmir – Kırşehir arası otobüs yolculuğu ortalama 12 saat sürüyor. 

Sizler de bulunduğunuz şehirden Kırşehir’e sefer yapan otobüs firmalarını ve otobüs hareket saatlerini görmek için obilet.com internet adresimizi kullanabilir veya Obilet mobil uygulamamızı telefonunuza indirebilirsiniz. 

Kırşehir’e Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kırşehir’de havalimanı bulunmadığı için şehre hava yolu kullanarak gelmek isteyenler Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na iniş yapıyor. Kapadokya Havalimanı’nın Kırşehir il merkezine uzaklığı ise 72 kilometre. Nevşehir Kapadokya Havalimanı ile Kırşehir arasında hizmet veren servis araçlarını kullanarak Kırşehir’e ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na Türk Hava Yolları’nın aktarmalı uçak seferleri bulunuyor. Bu uçaklar İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarma yaparak Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na iniş yapıyor. 

İstanbul’dan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na hem Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hem de İstanbul Havalimanı’ndan aktarmasız uçuşlar bulunuyor. İstanbul – Nevşehir arası uçuşlar 1 saat 10 dakika sürüyor.

Antalya Havalimanı’ndan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na uçmak isteyenlerin İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor. Bu aktarma uçuşu satın alacağınız uçak biletine göre Sabiha Gökçen Havalimanı veya İstanbul Havalimanı’nda yapılıyor. Uçuş süresi yapacağınız aktarmanın zamanına göre değişiklik gösteriyor.

İzmir’den Kapadokya Havalimanı’na direkt uçuş bulunmuyor. İzmir’den hava yolu ile Kırşehir’e gelmek isteyenler İstanbul’da aktarma yapıyor. Anadolu Jet Hava Yolu’ndan uçak bileti satın alanlar Sabiha Gökçen Havalimanı’nda aktarma uçuşuna biniyor. Türk Hava Yolları’ndan bilet alanlar ise İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapıyor.

Kırşehir’de Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kırşehir’deki toplu taşıma araçları hakkında detaylı bilgi almak için telefonunuza “Kırşehir Akıllı Ulaşım” uygulamasını indirebilirsiniz. Mobil uygulamayı kullanarak istediğiniz durağa ait otobüs güzergahı bilgilerine ve varış saatlerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca uygulamada kullanmak istediğiniz otobüse ait konumu anlık olarak cep telefonunuzdan takip edebilirsiniz.

Kırşehir’de şehir içi ulaşım için minibüs, özel araç, taksi ve bisiklet kullanılıyor. Şehir merkezinde bulunan bisiklet kiralama yerleri Kırşehir’i sportif bir şekilde gezmek isteyenler için güzel bir seçenek olabilir. Kırşehir’de gezilecek yerlere Google Maps’ten yol tarifi alarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Kırşehir’e Ne Zaman Gidilir?

Kırşehir’de tüm İç Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi karasal iklim yaşanıyor. Bu sebeple şehirde kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçiyor. Kırşehir ilkbaharda yağmurlu iken sonbaharda daha az yağmur alıyor. 

Yazın aşırı sıcağı ve kışın dondurucu soğuğundan etkilenmemek adına Kırşehir’i gezmek için tercihinizi bahar aylarından yana kullanabilirsiniz. Şehirde doğanın uyanışını görmek isteyenler ilkbaharı, şehri sonbaharın sarı ve kızıl tonları eşliğinde gezmek isteyenler ise eylül ve ekim aylarını tercih edebilirler.

Kırşehir’de Ne Yenir?

Anadolu mutfağının enfes lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz Kırşehir’de et ve bakliyat ağırlıklı bir mutfak anlayışı mevcut.

Kırşehir mutfağı denilince akla gelen yemekler arasında çullama, yoğurt çorbası, Kırşehir köftesi, hamur köftesi, et yahnisi, tandırda çömlek paça, çömlekte kuru fasulye ve keşkek bulunuyor. 

Kırşehir’in yöresel lezzetlerini nerelerde tadabileceğinizi öğrenmek için Kırşehir’de Ne Yenir ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kırşehir’de Nerede Kalınır?

Kırşehir’e kültürel gezi yapmak amacıyla gidenlerin şehirdeki turistik yerlerin yakınında konaklamasını tavsiye ederiz. Şehirde kent otelleri, 3-4-5 yıldızlı oteller, apart oteller ve butik oteller bulunuyor. 

Termal bir tatil yapmak için Kırşehir’i tercih edenler ise Armas Termal Resort ve Grand Terme Otel’de konaklayabilirler. Bu otellerdeki spa hizmetini kullanarak bedeninizi dinlendirebilirsiniz.