İstanbul gibi büyük illere yakınlığıyla da dikkat çeken Kırklareli özellikle hafta sonlar doğa içerisinde zaman geçirmek isteyenleri ağırlıyor. Sevdiklerinizle birlikte keyifli zamanlar geçirmek ve huzur bulmak için yolculuk yapabileceğiniz Kırklareli ’ye yola çıkmadan önce şehre gidenlerin bize en çok sorduğu soruları cevaplamakla başlayalım.
Kırklareli hangi illere yakın?
Kırklareli Marmara bölgesinde yer alan, Tekirdağ ve Edirne ile komşu olan bir il. İstanbul'a oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Kırklareli neyi ile meşhur?
Kırklareli badem ezmesi, tahin helvası, peynir, hardaliye, pancar pekmezi, oğlak eti ve ahşap süs eşyaları ile ünlü.
Kırklareli'nden ne alınır?
Kırklareli'nden peynir, helva, el işi dokuma, kilim gibi ürünleri kendin ve sevdiklerin için hediye alabilirsin.
1. Kırklareli Müzesi
Kırklareli Müzesi, 1894 yılında belediye binası olarak inşa edilmiş ve restore edilerek hizmete açılmış bir müze olarak karşımıza çıkıyor. Müze, Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan müzede, tabiat salonu, etnografya salonu ve arkeoloji bölümü gibi pek çok bölüm yer alıyor. Yüzlerce canlı türü örneği, yöresel giysiler, takılar ve günlük eşyalar gibi birçok obje sergilenen müzeye Kırklareli seyahatin sırasında mutlaka uğramanı öneriyoruz.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.30-17.30
2. Kırklareli Atatürk Evi
Yayla Mahallesi'nde bulunan ve tarihi konaklarıyla kentsel sit alanı olarak koruma altına alınan Kırklareli Atatürk Evi, ziyaret listesinin en üst sırasında yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te dünyaya geldiği evin bir kopyası olan müze, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dönem mobilyaları, antikalar ve zengin koleksiyonlarıyla dikkat çeken Kırklareli Atatürk Evi, Atatürk'ün kişisel eşyalarından belgelere, üniformalardan madalyalara kadar birçok esere ev sahipliği yapıyor.
Giriş ücreti
- 20 TL
- Öğrenci 10 TL
Açık olduğu saatler
- Pazartesi günleri kapalı
- Diğer günler 09.30-17.30
3. Ali Rıza Efendi Kültür Evi
Kırklareli merkezindeki Laleli Sokak'ta yer alan Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Balkan ve Trakya kültürünü anlamak için mutlaka uğraman gereken yerler arasında. Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin adını taşıyan kültür evi, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ'dan getirilen eserleri barındırıyor. Balmumu heykeller, yöresel giysiler, antikalar ve el sanatı ürünleri gibi pek çok objeyi içeren müze, Balkan ve Trakya yemek kültüründen günlük yaşama kadar pek çok konuda bilgi edinme imkanı sunuyor.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Pazartesi günleri kapalı
- Diğer günler 09.30-17.30
4. Kırklareli Aşıklar Tepesi
Karadeniz'in en güzel manzaralarını sunan tepe günün her saati harika manzaralar sunarken gün doğumu ve gün batımı zamanlarında eşsiz manzaralara ev sahipliği yapıyor. Tepeden bakıldığı zaman Kıyıköy limanından, İğneada Longoz Ormanlarına kadar benzersiz manzaralar sunan Aşıklar Tepesinde yeşilin ve mavinin muhteşem uyumunu göreceksin.
5. Kofçaz
Kırklareli'nin doğal güzellikleri içinde yer alan Kofçaz, Balkan köylerini anımsatan atmosferiyle günübirlik geziler yapmak için çok tercih ediliyor. Doğa yürüyüşleri, kampçılık, fotoğraf safarileri ve kültür gezileri için çok tercih edilen Kofçaz, tarihi köyleri, tümülüsler ve Topçu Baba Türbesi gibi kutsal mekanları ile dikkat çekiyor. Yıldız Dağları eteklerindeki yaylaları ve yöresel lezzetleriyle de adını duyuran Kofçaz’da, her yıl düzenlenen Kofçaz Ceviz ve Bal Festivali ile de renkli sahnelere ev sahipliği yapıyor.
6. Dupnisa Mağarası
Türkiye'nin en uzun 2. mağarası olan Dupnisa Mağarası, Trakya Bölgesi'nin ilk turizme açılan mağarası olarak karşımıza çıkıyor. Mağara içeresinde hayran kalacağın devasa sarkıtlar, dikitler, yer altı gölleri ve nehirleri yer alıyor. Mağara Kuru ve Sulu Mağara olarak ikiye ayrılıyor. Mağara içerisinde bulunan Instagramı süsleyen Damlataş Havuzlarında da harika fotoğraflar çekebilirsin.
Giriş ücreti
- 30 TL
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.30-17.30
7. Mert Gölü
Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının iç içe olduğu alanda bir yanın göl iken diğer yanın Longoz Ormanları. İğneada’da bulunan Longoz Ormanları Milli Parkı içerisinde 266 hektarlık bir alana yayıan Mert Gölü her yıl binlerce doğa ve fotoğraf tutkununa ev sahipliği yapıyor.
Parkta bulunan yedi gölden en büyüğü ve en güzeli olan Mert Gölü, yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Gölün çevresinde yer alan mesire alanlarında piknik yapabilir, yaz aylarında kano ve sandal gezilerine katılarak, gölün güzelliğini keşfe çıkabilirsin. Mert Gölü, doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için de çok tercih edilen göl, sessiz bir atmosferde onlarca su kuşunu izleyerek ruhunu dinlendireceğin yerlerden.
8. İğneada Limanköy
Istranca Dağları olarak bilinen Yıldız Dağları, Kuzey Trakya'da Karadeniz'e paralel olarak boylu boyunca uzanıyor. Kırklareli'nin en popüler doğa sporu merkezlerinden olan bölge, şehir merkezine yakın bir konumda yer alırken, yılın her dönemi dağcılık, kaya tırmanma, trekking, fotoğraf safarileri ve kampçılık gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Yıldız Dağları'nda 1000 metreyi aşan zirvelere tırmanabilir, doğa içerisinde kamp yaparak unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsin.
9. Beğendik Köyü
Kırklareli'ndeki tarihi ve otantik köyler arasında yer alan Beğendik Köyü, günübirlik gezilerin popüler rotalarından. Köy, Türkiye'nin en batı ucunda, Bulgaristan sınırında yer alırken, yaz aylarında tertemiz plajı ile yaz aylarında birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapar. Köyde, Akdeniz sahillerini aratmayan plajda denizin ve güneşin tadını çıkararak Karadeniz'in hırçın sularında serinleyebilir, birbirinden şirin ve lezzetli küçük restoranlarda zeytinyağlıların ve taze balıkların tadına bakabilirsin.
10.Aşağı Pınar Höyüğü
3000 metrekarelik bir alana yayılan höyük, Kırklareli’nde bulunan arkeolojik alanlar içinde en geniş alana sahip. Aşağı Pınar Höyüğü aynı zamanda Anadolu'daki höyüklerden farklı olarak yatay tabakalanma ve tarih öncesinde ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Şehrin geçmişi hakkında da büyük ipuçları barındıran bu höyük mutlaka ziyaret etmen gereken yerlerden.
11. Cehennem Şelaleleri
Kırklareli’nde nerede kamp yapılır sorusuna verilecek ilk cevaplardan olan Cehennem Plajı, Vize ilçesine bağlı Kızılağaç Köyü sınırlarında yer alıyor. Adını sarp kayalar arasından dökülen beyaz suları ve devasa kaya göletleriyle duyuran şelale fotoğrafseverlerin ve doğa tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden. Rehberli trekking turları ve fotoğraf safarileri için ideal olan Cehennem Şelaleleri, çevresindeki ağaçlarla birlikte muhteşem bir doğal manzara sunuyor. Mesire alanlarında piknik yapabileceğin, yürüyüş yollarında ve seyir teraslarında fotoğraf çekebileceğin şelale tam bir görsel şölen sunuyor.
12. Vize
Türkiye'de Cittaslow unvanına sahip 18 yerden biri olan Vize ilçesi, sakin ve huzurlu atmosferiyle popüler bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Roma dönemine dayanan devasa Vize Kalesi, 6. yüzyıldan kalma Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Plajı ve Aşıklar Tepesi görülmeye değer yerler arasında. Endemik bitki türleri ve çeşitli doğal yaşam formlarıyla ünlü Pabuçdere'ye ise mutlaka uğramalısın. Selvez, Poliçe ve Panayır iskelesi koyları, sakin bir deniz tatili için harika bir seçim olabilir.
13.Vize Küçük Ayasofya
6. yüzyılda Jüstinyen Döneminde kilise olarak kullanılan yapı 15. yüzyılın ikinci yarısında cami olarak düzenlenmiş olup günümüzde cami olarak kullanılmaya devam ediyor. Caminin yapısı Ayasofya ve Aya İrini’ye benzetilmekle birlikte cami 2007 yılında bir restorasyona giriyor. Kubbesi bulunmadığı için bugün halen ilk bakışta kiliseye benzetilen bu tarihi yapı görmen gereken yelerden.
14. Poyralı Köyü
Poyralı Köyü, Kırklareli’nde yer alan tarihi bir Rumeli köyü olarak biliniyor. Yakın konumu ve lezzetli pancar pekmezleriyle ünlü olan köyü her sene binlerce insan ziyaret ediyor. Yöresel lezzetleri tadabileceğin küçük restoranları, mesire alanları ve kır bahçeleriyle ziyaretçilerine huzurlu bir gün geçirme imkanı sunan köy aynı zamanda gastronomi meraklılarının da ilgi alanında.
15. Sokullu Mehmet Paşa Camii
1569-1570 yıllarında yapılan Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin en etkileyici yapısı olan Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kırklareli'nin tarih ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. İbadet, ticaret ve eğitim amacıyla tasarlanan külliyenin içerisinde yer alan camii, Osmanlı döneminin ünlü sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa edildi. Dokuz sivri kemer üzerine oturan sekiz kubbesi, taş mimarisi ve iç mekan dekorasyonlarıyla ünlü olan cami mutlaka görmen gereken yerlerden.
16.Kastros Plajı
Katros Plajı Kıyıköy’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Plajın uzunluğu 500, genişliği 200 metre. Masmavi ve berrak denizi, ince kumlu sahil şeridi, plajın kuzey ve güney bölümünün ormanlarla kaplı olması ziyaretçilere tam bir görsel şölen sunuyor.
Ağustos ayında ise 26 dereceye kadar çıkan deniz suyu sayesinde özellikle yaz aylarında çok seviliyor. Plaj alanında tüm istek ve ihtiyaçlarını karşılayabileceğin çadırlı kamp, lokanta, büfe, WC ve çay bahçesi bulunuyor.
17. Aya Nikola Manastırı
Dünyanın en eski kaya oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı Kırklareli seyahatinde mutlaka uğraman gereken yerler arasında. Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde yer alan manastır, M.S. 6. yüzyılda inşa edildiği ve zaman içerisinde farklı eklemeler yapıldığı biliniyor. Dev kayaların içinde yer alan kilise, dinlenme alanları ve keşiş hücreleri, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekiyor. Aya Nikola Manastırı, özellikle tarih, inanç ve kültür turları ile ziyaret ediliyor.
18. Zafer Çeşmesi
1917 yılında inşa edilen çeşme Lüleburgaz'ın İstanbul Caddesi üzerinde yer alan bir anıtsal yapı olarak karşımıza çıkıyor. I. Dünya Savaşı sırasında Yunan işgalinden zarar gören çeşme son yıllarda aslına uygun olarak restore edildi. Kare planlı kubbesi ve etkileyici taş işçiliği ile dikkat çeken Zafer Çeşmesi, Kırklareli’nin tarihi anıtlarından biri.