*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Kastamonu ilinin etrafı Çorum, Bartın, Sinop, Çankırı ve Karabük ile çevrilidir. Doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehir, yaklaşık olarak 380 bin civarında nüfusa sahip olup Osmanlı İmparatorluğu için de önem arz etmektedir. Bu sebeple Osmanlı mimarisi etkilerini taşıyan yapılara rastlamak mümkünken, farklı medeniyetlerin izlerini de görebilirsiniz.

Kastamonu, sahip olduğu kültürel değerler sayesinde 2018 senesinde Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Karadeniz’de uzun kumsallara sahip Kastamonu, yerel lezzetleri ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Kastamonu gezilecek yerler için yazımızı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Kastamonu geziniz için yaklaşık 2-3 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Bu süre şehrin doğal güzelliklerini detaylı bir şekilde gezmek isteyen için ayrılması gereken bir süredir. Eğer sadece şehir merkezindeki belli başlı noktaları gezmek isterseniz 1 günlük bir plan da sizin işinizi görür.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Yüksek rakımdaki il kışları soğuk ve karlı olduğu gibi yaz aylarında ise denize girebileceğiniz ağustos ayı gitmek için oldukça çok uygun. Ancak doğa tatili, tırmanış, trekking gibi etkinlikleri gerçekleştirmek istiyorsanız eylül, ekim aylarını öneririm. Sonbaharda ağaçların büründüğü rengarenk görüntüyle mest olacaksınız!

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kastamonu’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; 800’den fazla yemek çeşidine sahip şehirde; etli ekmek, banduma, patates paçası, ekşili pilav, püryan kuyu kebabı, simit tiridi, çekme helva ve çok daha fazlasını öğrenmek için Kastamonu’nun yöresel yemekleri yazımıza göz atabilirsiniz.

*En Popüler Yerler 

-Sembolik Yapılar

1- Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi 804X420

Kastamonu’daki en ikonik yapılardan biri olan Kastamonu Kalesi, şehri tepeden gören muhteşem bir konumda yer alıyor. Günümüzde tüm ihtişamıyla hala ayakta duran kale MS 12. yüzyılda Türklerin buraya yapmış olduklar akınlar sonucunda Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Orjinal yapısından bugüne yalnızca  iç kale bölümü ulaşabilmiştir. İlin batı noktasındaki kaya kütlesi üzerinde bulunan Kastamonu Kalesi’nin dış surları 18. yüzyıl sonlarında maalesef ki yok olmuştur.

Neden Gitmeliyiz? Gerek doğanın gerekse insanın etkisiyle tahrip olmuş kale, farklı zamanlarda pek çok kez restore edilmiş olup Orta Çağ Bizans kalesinden daha çok Osmanlı – Türk mimarisini yansıtmaktadır. İçerisinde; sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile “Bayraklı Sultan” olarak adlandırılan bir de türbe yer alıyor. Burası son olarak 2005 senesinde Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından onarılmıştır. Merkezden 120 metre yükseklikte bulunan kaleye ulaşım oldukça kolaydır. Belirli bir yere kadar arabayla çıktıktan sonra hafif meyilli bir yoldan yürüyerek kaleye gidebilirsiniz. Bu yol üzerinde çeşit çeşit hatıralık eşya satın alabileceğiniz dükkanlar yer alıyor.

  • Konum: Atabeygazi, Kale Yolu Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

2- Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi 804X420

1884-1885 yılları arasında  Kastamonu Valilerinden Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından yaptırılmış olan Kastamonu Saat Kulesi, görüntüsüyle göz kamaştıran bir yapıdadır. Kulenin üzerindeki saat yine vali tarafından Avrupa’dan getirilmiştir. 12 metre yükseklikteki saat kulesi, açık sarı ve açık yeşil renkteki kesme taşlar kullanılmış olup yuvarlık kemerli bir kapı ile giriş yapılıyor. İçten iki katlı yapıdaki kulenin, dört bir tarafından da yuvarlak ve geniş pencereler ile açılmış.

Neden Gitmeliyim? Hükümet Konağı’nın arkasındaki Sarayüstü Tepesi’nde bulunan Saat Kulesi, şehirdeki simgesel yapılardan biridir. Saatin halk arasında bir sürgün efsanesi bulunuyor. Anlatılana göre; İstanbul Sarayburnu’nda ki saatin zamansız olarak çalan çanı, padişahın hamile olan cariyelerinden bir tanesinin çocuğunu düşürmesine sebep olmuştur. Bunun üzerine saat kulesi Kastamonu’ya sürgün edilmiştir. Şehrin manzarasını izleyebileceğiniz kulenin gölgesinde içinizi serinletecek bir şeyler yudumlayabilirsiniz.

3- Kastamonu Memleket Kütüphanesi

Burası Neresi? Kastamonu merkez ilçede yer alan kütüphane binasının yapımı çeşitli nedenlerle aksamış olsa da 1924 senesinde inşası tamamlanmıştır. Yapımının ardından kütüphane olarak kullanılan bu kütüphane, sonraları vilayet ve jandarma gibi farklı amaçlar için kullanılan bu yer, Vali Fatin Bey tarafından açılışının gerçekleştirilmesi üzerine Kastamonu Memleket Kütüphanesi hizmete açılmıştır. 1925 senesinde Atatürk’ün zamanın parasıyla 500 lira katkıda bulunmasıyla ilk Memleket Kütüphanesi faaliyete girmiştir. İki katlı olarak planlanan kargir bina, 1916 senesinde Milli Kütüphane niteliğini almasının ardından 2002 senesinde  onarım ve restorasyonu yapılarak resim ve fotoğraf galerisi olarak hizmete açılmıştır.

  • Konum: Akmescit, Yukarı Pazar Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

4- Kerempe Feneri

Kerempe Feneri 768X401

Osmanlı zamanında Fransızlar tarafından yapılan bu fener Fransızlar tarafından yapılmış olduğundan Osmanlı izlerini görmek olası değildir. 82 metre uzunluğa sahip olan deniz feneri, kare planlı olup 1934 senesinde Almanların, gemileri bilgilendirmek amacıyla ses sireni eklemişlerdir. Karadeniz Bölgesi’nde Kurtuluş Savaşı’nın simgesi haline gelen tarihi Kerempe Feneri, Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı adlı şiirinde de kendisinden bahsedilmiştir.

  • Konum: Bartın İnebolu Yolu, 37600 Aydıncık/Cide/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

5- İnebolu Evleri

Inebolu Evleri 804X420

Genellikle üç katlı olan bordo beyaz renkli bu evler, bahçelerinde erik, fındık, dut, elma, ceviz gibi meyve ağaçları, su kuyusu ve çardak barındıran oluşan talı mı tatlı evlerden meydana geliyor. Evlerin bordu rengi, Aşı Köyü’ndeki topraktan elde dilen Aşı boyasından yapılıyor olup, ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabilmektedir. Dört tarafa da eğimli olan çatılar, Marla Taşı olarak adlandırılan ve denizden çıkartılan ince geniş taşlarla yapılmıştır. Çatı yapımında taş kullanılmasındaki amaç, Karadeniz’in sert rüzgarlarına karşı dayanıklı oluşudur. Marla taşının ısı yalıtımı sağlaması da tercih sebeplerindendir.

Evlerin bodrum katları ise hem rutubeti önlemek hem de soğuktan korunmak amacıyla taşlar ile örülmüştür. İnebolu merkez ilçede bodrum katlar iş yeri veya kiler olarak kullanılırken kır kesimlerinde daha çok ahır olarak kullanılmaktadır. Katların hepsi yüksek tavanlı olup, pencereler ile donatılmış ve bağımsız bir daire şeklinde tasarlanarak ana salona açılmaktadır. Evin giriş noktaları dışarıdan merdivene yada kapı girişlerinden ayrılmaktadır. Nedeni ise aile genişledikçe evin kullanımını rahatlatılmasıdır. Her bir katında tuvalet ve banyonu bulunuyor olup, çoğu evde iki odadan meydana gelen çatı katı yer alıyor. Günümüzde onarım çalışmalarının devam ettiği evler, Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası tarafından Yaşatma Projesi adı altında koruma altına alınmıştır.

6- İstiklal Yolu

Istiklal Yolu 804X420

İlkbaharın şehre gelmesiyle birlikte açan meyve ağaçları ve çiçek bahçeleri ile donanan İstiklal Yolu, bölgede görüp görebileceğiniz en hoş manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi atmosferi sonuna kadar hissedebileceğiniz bu yürüyüş yolu Kurtuluş Savaşı yönünden önem arz etmektedir. Ondandır ki; takalar ile  İnebolu’ya ulaştırılan cephaneler, bu yol üzerinden Anadolu’nun her yanına dağıtılırmış. 1800’lü senelerde mahkumların kazma ve kürekle yapmış oldukları bu İstiklal Yolu, İnebolu’dan başlayarak Kastamonu’dan Çankırı’ya dek uzanıyor ve Ankara’da son bulmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde yalnızca İnebolu – Kastamonu güzergahı arasından meydana gelen yolun bir kısmı önceleri kağnı yolu olarak kullanılırken 2007 yılında kırmızı-beyaz işaretler yerleştirilerek, trekking rotası haline dönüştürülmüş. Bu rotanın ilk bölümü İnebolu’dan Çuhadaroğlu’na tırmanan dağ köylerinden oluşurken Karacehhennem Boğazı’nı gözler önüne seren bir yayladan geçerek, Küre ilçesine ulaşmış oluyorsunuz. Buradan devam ettiğinizde ise Ödemiş ormanlarından geçip, Seydiler ilçesine ulaşabilirsiniz. Yolun üzerindeki en dikkat çeken nokta ise havadaki vagonlar kuşkusuz. Bu vagonlar,  Küre’de bulunan madenleri İnebolu Limanı’na taşımakta kullanılan eski bir teleferik hattından kalmıştır.

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

7- Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydani Kastamonu 768X401

Ülkemizdeki en güzel meydanlardan biri olarak kabul edilen Cumhuriyet Meydanı, Kastamonu’nun görülmesi gereken önemli yerlerinden biridir. Meydanın orta kısmında ise Türk kadının ne kadar güçlü olduğunu temsil eden Şehit Şerife Bacı anıtıyla birlikte Kurtuluş mücadelesini temsil eden çeşitli heykeller kesinlikle görülmeye değerdir. Meydan, şehirdeki önemli kutlamalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kastamonu Valili başta olmak üzere Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Lisesi, Kastamonu Hapishanesi gibi birçok önemli ve tarihi yapıya ev sahipliği yapan Cumhuriyet Meydanı, Kastamonu gezilecek yerler listesi için başlangıç rotası oluşturabileceğiniz bir noktadır.

  • Adres: Cebrail, Hükümet Cd. 2-1, 37200 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

-Hanlar, Bedestenler

8- Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)

Cumhuriyet Meydani Kastamonu 768X401

Attarlar Çarşısı civarında bulunan Kurşunlu Han, Kastamonu’nun önemli tarihi yapılarından biridir. Yıllar boyunca hizmet veren hanın geçmişi 1460 yılına dayanmaktadır. Giriş kısmı ahır olarak kullanılmış olan han içinde 29 adet oda bulunmaktadır ve günümüzde otel olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Konaklamak için burayı tercih etmek isterseniz, konumundan dolayı serbest zamanlarınızda yürüyerek şehri turlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Ortası havuzlu bir bahçeye de sahip olan Kurşunlu Han, keyifli zaman geçirmek için uğrayabileceğiniz ve dilerseniz akşam yemeği eşliğinde arkadaşlarınızla güzel bir şekilde sohbet edebileceğiniz bir yerdir. Eğer konaklamak için bir yer arıyorsanız rezervasyon yapabilir ve tarihi bir yapıda geceleme şansına da sahip olabilirsiniz. Sunulan menünün gayet lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Hepkebirler, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Telefon: (0366) 214 27 37
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9- Aşir Efendi (Urgan) Hanı

Urgan Han 768X401

Yapı, Osmanlı Devleti zamanında Şeyhülislamlık görevi de olmak üzere çeşitli görevleri yerine getiren Aşir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapının inşasına ise Aşif Efendi’nin babası olan ve dışişleri bakanı olarak görev yapmış olan Hacı Mustafa Efendi tarafından başlanmıştır. Handa geçmişte urgan ticareti gerçekleştirildiği için halk arasında Urgan Hanı olarak isimlendirilmektedir.

Han, Osmanlı dönemindan kalma hanlarda sıklıkla karşılaşılan plana göre ortada geniş bir avlu ve etrafında sıralanmış odalardan oluşmaktadır. Handa toplamda 29 oda bulunmaktadır. Günümüzde biraz ihmal edildiği görülse de birçok dükkan hizmet vermektedir. Giriş kısmında çay ocağı bulunan hanın avlusunda oturup çay içilebilmektedir. üst katta ise genellikle terzi gibi küçük işletmeler hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Otantik bir ortamı bulunan Urgan Hanı, Kastamonu geziniz esnasında ziyaret ederek dinlenebileceğiniz, çay ve kahve içerek sohbet edebileceğiniz keyifli ve huzurlu yerlerden biridir.

  • Adres: Hepkebirler, Mutaflar Çarşısı Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

10- Penbe (Balkapanı) Han

Burası neresi? Osmanlı padişahlarından 2. Bayezit tarafından 15. yüzyılın sonlarında yaptırılan yapı, geçmişte bal ticareti yapılan bir yer olmasından dolayı Balkapanı Han olarak adlandırılmıştır. Bir dönem pamuk ticareti için bir merkez olarak kullanılmasından ötürü de Farsça’da pamuk anlamına gelen Penbe ismiyle de anılmıştır.

Geçmişte geçirdiği yangın felaketinin ardından hanın sadece kuzey kısmı ayakta kalabilmiş ve han bu haliyle uzun yıllar virane bir şekilde kalmıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün girişimleriyle 2006 yılında restorasyon çalışması başlatılmış ve han çarşı olarak yeniden halkın hizmetine sunulmuştur.

Neden gitmeliyim? Günümüzde içinde bulunan mekanlar sayesinde Penbe Han, insanların nostaljik bir ortamda keyifli zaman geçirmesi için hizmet vermeye devam etmektedir.

  • Adres: Hepkebirler, İplikçiler Çarşısı, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Yol tarifi al >

11- Cem Sultan Bedesteni

Burası neresi? Kurşunlu Han’ın hemen yanında bulunan Cem Sultan Bedesteni, Terziler Çarşısı olarak da bilinmektedir. Cem Sultan tarafından 1469 senesinde yaptırılan bedesten, geçmişte büyük bir yangında büyük zarar görmüş ve bu nedenle Karanlık Bedesten olarak da anılmaktadır. Cem Sultan’ın bedestenin inşasının ardından burada 5 yıl kaldığı rivayet edilmektedir.

Bedesten 1950 yılındaki restorasyonun ardından sebze ve meyve hali olarak hizmet etmiştir. 1970 yılında yeniden bir yangında zarar gören bedestenin tadilatı gerçekleştirildikten sonra tekrar hizmet vermeye başlamıştır ve günümüzde de restoran olarak hizmet etmeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle güzel bir ambiyans sunması nedeniyle tercih edebileceğiniz Cem Sultan Bedesteni’nde dilerseniz kahvaltı yapabilir dilerseniz de öğle ya da akşam yemeği için buraya gelebilirsiniz.

  • Adres: Hepkebirler, Nalburlar Sokak No:4, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Telefon: (0366) 222 25 35
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-22.30
  • Yol tarifi al >

12- Deve Hanı

Deve Hani 768X401

İsmail Bey Külliyesi’nin hemen arka kısmında bulunan Deve Hanı, Ortadoğu ülkelerinden ticaret yapmak için develeriyle seyahat eden tüccarların bu handa çok defa konaklamış olmasıdır. İsmail Bey’in vakfiyesi okunduğunda hanın külliye ile birlikte inşa edildiği anlaşılmaktadır. Hanın inşası sırasında ön tarafında kesme taş kullanılırken, yan taraflarında ise moloz taş tercih edilmiştir.

Geçmişte hana gelen kervanların develeri ön kapıdaki yüksek kısımdan içeri alınırmış. Eğer deve buradan yüklü haliyle geçemezse, deve sahibine deveye fazla yük bindirdiği için ceza kesilirmiş. Kapıdan geçen develerin yükleri burada boşaltılır ve güzel bir şekilde dinlenmeleri sağlanırmış.

Neden gitmeliyim? Zaman içinde kervansaray görevini bırakan bina, gaz deposu olarak halka hizmet etmeye devam etmiştir. Sonrasında metruk kalan yapı, 1992 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tadil edilmiş ve 2009 yılında el sanatlarının da sergilendiği bir kafe olarak değerlendirilmeye başlamıştır. Uygun fiyatlarıyla dikkat çeken mekan, sevdiklerinizle tarihi bir yapı içinde keyifli bir şekilde zaman geçirmek için Kastamano’da uğrayabileceğiniz yerlerden biridir.

  • Adres: İsmailbey, Aşağı İmaret Sk. 48/c, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Telefon: 0533 723 34 37
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-21.00
  • Yol tarifi al >

-Seyir Noktaları

13- Çatak Kanyonu Seyir Terası

Catak Kanyonu Seyir Terasi 804X420

Çatak Kanyonu Seyir Terası, çay yatağından yaklaşık 450 metre yükseklikte bulunup cam teras toplamda 250 kişi kapasitelidir. Cam terastan görünen 7 kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş olan doğada yanınıza alacağınız dürbünle kanyon boşluğundaki yaban hayvanları dahi izleyebilirsiniz. Kuşkusuz en çok ziyaret edilen yerler arasındaki seyir terası ve aynı zamanda dünyanın en büyük dördüncü kanyonudur. 2017 senesinde yapımına başlanan terasa Kastamonu otobüs terminalinden Azdavay ilçesine giden otobüsler il Seyir Terasa ulaşabilirsiniz.

14- İnebolu Geriş Tepesi

Kastamonu Inebolu Geris Tepesi 811X420

Bu tepe Cumhuriyet dönemi öncesi bölgede yaşayan Rum halkı için ayrı bir yere sahiptir. Öyle ki her sene 15 ağustos ayında büyük bir panayır kurulurmuş. Çevre yörede yaşayan Rumların da katılımlarıyla Şenlikler ve ayinler düzenleniyormuş. Bir söylentiye göre; İnebolu’dan ayrılmadan önce manastırın yer aldığı İnebolu Geriş Tepesi’ne hac şeklinde olacak şekilde ağaçlar dikmişler. Bahar mevsiminde ağaçların renklenmesiyle oluşan görüntü hac şeklini oluşturuyormuş.

Neden Gitmeliyim? Kastamonu‘nun İnebolu ilçesinde 495 metre yükseklikte bulunan İnebolu Geriş Tepesi, üç önemli kale kalıntısından biri ve düzlüklerinde ise yapıldığı tarihin kesin olarak bilinmediği büyük bir manastır kalıntısına ev sahipliği yapmaktadır. Manastırın içerisinde sarnıçlar, sütun ve kitabeler bulunuyor. Sütunların üzerindeki monogramdan  Bizans özelliklerini yansıttığını anlamak zor değil. Çevresindeki kalıntılara bakıldığında pek çok sayıda misafirhane ve dükkanın yer aldığını söylemek mümkün.

Kaçırmayın! Bol oksijenli tepede, mavi ve yeşilin kucaklaşmasını görebilir ve trekking için burayı tercih edebilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız esnada kuşların cıvıltısı, çiçeklerin kokusu ve orman manzarası sizlere eşlik ediyor olacak. Ayrıca fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buradan daha idea bir yer düşünemiyorum.

Kaynak: Haber Merkezi