Genel

Karşıyaka’da Gezilecek Yerler | En Güzel 5 Yer (2024 Güncel)

İzmir’in merkezi ve turistik ilçelerinden olan Karşıyaka, her adımda güzellikler sunuyor. Büyüleyici sahilinin yanı sıra tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ünlü Karşıyaka, İzmir’i keşfetmeye başlamak için de ideal bir yer. İlçe canlı sosyal hayatı, kafeleri, şık restoranları ve otelleriyle ön plana çıkıyor.

Abone Ol

İzmir Körfezi'nin kuzeyinde yer alan Karşıyaka’da birbirinden güzel anıtları görebilir, müzeleri gezebilir ve seyir alanlarından büyüleyici gün batımı manzaraları izleyebilirsin. Karşıyaka’da mutlaka görmeni önerdiğim en özel yerleri ve merak edilenleri bu yazıda bulabilirsin.

Karşıyaka nerede?

İzmir’in bir ilçesi olan Karşıyaka Bayraklı, Bornova, Menemen ve Çiğli ilçeleri ile komşu.

Karşıyaka’nın adı nereden geliyor?

Adını Aslan Yürekli Richard'ın adı olan Cordelion’dan alan ilçe zamanla Cordelieu, Cordelion ve Kordelya ve Karşıyaka isimlerine sahip oluyor.

Karşıyaka’ya nasıl gidilir?

İzmir şehir içi otobüsleri, vapur ya da İzdeniz ile Karşıyaka’ya ulaşım mümkün.

1. Karşıyaka Çarşısı

Karşıyaka ilçesinde ilk uğraman gereken yer, ilçenin en hareketli noktalarından olan Karşıyaka Çarşısı. 19. yüzyılda kurulan çarşı, Ege Bölgesi'nin en eski ve en büyük çarşılarından biri olarak keşfedilmeye değer. Yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar alabileceğin birçok dükkanın hizmet verdiği Karşıyaka Çarşısı, günün her saati çok canlı. İlk kurulduğunda küçük bir pazar yeri olan Karşıyaka Çarşısı, zamanla büyüyerek İzmir'in en önemli çarşılarından biri haline geldi.

Karşıyaka Çarşısı, İzmir'in tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası da olarak görülmeye değer yerler arasında. Geleneksel Osmanlı mimarisi tarzını yansıtacak şekilde tasarlanan Karşıyaka Çarşısı’nın dar ve Arnavut kaldırımlı sokaklarında keyifli bir yürüyüş yaparak harika fotoğraflar çekebilirsin. Yöresel hediyelik eşyalar, el sanatı ürünleri, antikalar, giyim, ev eşyası, yiyecek ve içecek gibi birçok ürünü çarşıdaki dükkanlarda bulabilirsin.

Karşıyaka Çarşısı'nın çevresinde de İzmir’in yöresel lezzetlerini tadabileceğin birçok restoran hizmet veriyor. Yol üstü kafelerinde ise dinlendirici bir mola vererek hareketli atmosferin tadını çıkarabilirsin. Karşıyaka Çarşısı'nda ayrıca canlı müzik dinleyebileceğin birçok eğlence mekanı, sinema ve tiyatroda da güzel zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

2. Karşıyaka Sahili

Karşıyaka sahili, muhteşem Ege Denizi manzaraları eşliğinde keyifli bir gezi sunuyor. 2019 yılında yenilenerek modern bir hale gelen sahil, sadece Karşıyaka’nın değil İzmir’in de en güzel gezi alanlarından biri. Geniş yürüyüş ve bisiklet yollarında keşfe çıkabileceğin Karşıyaka sahilinin seyir alanlarında özellikle gün batımlarında harika fotoğraflar çekebilirsin. Sahilin hemen yanı başında ise Ege ve Dünya mutfaklarından yemekler tadabileceğin restoranlar, kafeler ve eğlenceli mekanları hizmet veriyor.

Yaz aylarında turistler tarafından da çok ilgi gören Karşıyaka sahilinde bisiklet kiralayarak unutulmaz bir gezi yapabilir veya serin deniz havası eşliğinde akşam yürüyüşlerine çıkabilirsin. Geniş çimenlik alanlarda mola vererek dinlenebileceğin Karşıyaka sahilinin kafelerinde ise kahveni yudumlayarak gezinin yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki

3. Atatürk Anıtı

Karşıyaka’nın en bilinen önemli simgelerinden biri olan devasa Atatürk Anıtı, 41.7 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en büyük Atatürk anıtlarından. 1973 yılında yapılan ve 2018 yılında yenilenen etkileyici anıt, görülmeye değer çarpıcı bir tasarıma sahip.

Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyeti simgeleyen öğelerle süslenen anıt, Atatürk’ü ve ona ait önemli ilkeleri çarpıcı bir şekilde yansıtıyor. Cumhuriyet döneminde yetiştirilen mühendis, hukukçu, öğretmen kadınlar gibi birçok kabartmayla süslü olan anıtta Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım da dikkat çekiyor. Atatürk’ün çok önem verdiği kadın haklarıyla ilgili kabartmaların da bulunduğu anıtı Karşıyaka gezinde mutlaka yakından görmeni öneririm.

Cumhuriyetin 50. yıl dönümü anısına yaptırılan Karşıyaka Atatürk Anıtı, Türkiye'nin en önemli Atatürk anıtlarından biri olarak her yıl milyonlarca insanı kendine çekiyor. Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına olan bağlılığın simgesi haline gelen anıtın etrafında ise yemyeşil parklar ve dinlenme alanları da bulabilirsin.

Konum Linki

4. Kadına Saygı Müzesi

Türkiye’nin de en kendine özgü müzelerinden biri olan Kadına Saygı Müzesi’ne Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nı ziyaret ettikten sonra uğrayabilirsin. Anıtın hemen altında hizmet veren Kadına Saygı Müzesi, 2022 yılında açıldığından beri çok ilgi görüyor. Cumhuriyet tarihine yön veren ve tarihte iz bırakan yaklaşık 100 kadının hikayelerini, müzenin etkileyici koleksiyonlarında inceleyebilirsin.

Müzede Cumhuriyet kadınlarının başarıları, fotoğraflar, videolar ve objeler aracılığıyla ziyaretçilere anlatılıyor. Sergide yer alan kadınlar arasında ise Cumhuriyet döneminin ilk kadın milletvekilleri, ilk kadın doktorlar, ilk kadın avukatlar, ilk kadın pilotlar, kadın sanatçılar ve sporcular bulunuyor.

Kadınların toplumdaki rolünü ve önemini vurgulamasının yanı sıra kız çocuklarına ilham vermek de Kadına Saygı Müzesi’nin önde gelen amaçları arasında. Türkiye'nin ilk kadın temalı müzelerinden biri olmasıyla özel bir öneme sahip olan Kadına Saygı Müzesi’ni rehberlerle gezerek ilginç bilgiler de alabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında açık.

5. Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan etkileyici köşk, 2005 yılında kamulaştırıldıktan sonra 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilerek halka açıldı. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı yer olmasıyla da özel bir öneme sahip olan köşk, Karşıyaka’nın en çok ziyaret edilen tarihi hazineleri arasında.

30 Ekim 2020 depreminde hasar görmesi nedeniyle kapatılan ve restore edildikten sonra tekrar açılacak olan Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi’nde tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabilirsin. Tarih kokan odalarında gezebileceğin köşkün antikalar, dönem mobilyaları ve sanat eserleriyle süslü bölümlerini de inceleyebilirsin. Karşıyaka İstasyonu’nun yanında yer alan köşke kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki