Genel

Karadeniz’in yayla cenneti: Rize

Köklü tarihi, tertemiz havası, eşsiz, doğası, lezzetli yemekleri… Rize’ye gitmek için sayılabilecek daha birçok sebep bulabiliriz. İşte gezginlerin sıklıkla gittiği kentin en gözde lokasyonları…

Abone Ol

Rize, doğaseverlerin gezmekten en fazla keyif aldığı şehirlerden biri. Kent özellikle sahip olduğu yaylalarla adından söz ettirmeyi başarıyor. Rize’de gezilecek yerler konusu incelediğimiz haberimizde, sizin için hazırladığımız 10 gezi rotasını bulabilirsiniz.

Rize’de gezilecek 10 muhteşem bölge

Karadeniz’in büyüleyici doğası Rize’nin hemen hemen her noktasında kendini belli ediyor. Yayları, mutfağı, çayı, yöreye özgü kıyafetleri ve daha nice sahip olduğu unsurla adından söz ettiren kentte, görülmeye değer onlarca yer bulunuyor. İçlerden en ünlü 10 bölgeyi sizin için seçtik. Rize denince akla ilk gelen 10 gezi lokasyonunu birlikte inceleyelim.

10. Huser Yaylası

Karadeniz denince akla ilk gelen şeylerden biri de yaylalar. Rize de yayla bakımından son derece zengin bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Huser Yaylası, adını en çok duyuran yaylalar arasında bulunuyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 2 bin 328 metre yükseklikte konumlanan Huser, ziyaretçilerine bulutlara yukarıdan bakma imkanı tanıyor. Ünü ülke sınırlarını aşan Huser Yaylası’nda, yürüyüş yolları ve kampçılar için özel kamp alanları yer alıyor. Tertemiz havası sayesinde sağlık turizmi için de tercih edilen noktalardan biri olarak kendini gösteriyor.

9. Fırtına Deresi

“Fırtına deresinun suyi derindur derin, benum ha bu dertlerum Fırtına’dan da derin…” sözleri ile şarkılarda da anılan Fırtına Deresi, sadece Rize’nin değil, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin de sembol noktalarından biri olarak tanınıyor. Rize merkezine yaklaşık olarak 77 kilometre mesafede bulunan Fırtına Deresi, doğa içerisinde bir gün geçirmek isteyen kişilerin uğrak noktası oluyor. Derenin etrafında yer alan balık restoranları, kır bahçeleri ve mesire alanları, buraya gelen kişilere Rize lezzetlerini tatma imkanı da tanıyor.

8. Ayder Yaylası

Ayder Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Doğal güzelliklerle dolu bu cennet köşesi, muhteşem yayla manzarasıyla hem yurtiçi hem de yurtdışında adından söz ettirmeyi başarıyor. Kaçkar Dağı eteklerinde konumlanan Ayder’in yüksekliği, bin 300 metreye ulaşıyor. Tuizmin kalbinin attığı yaylalardan biri olarak kendini gösteren Ayder Yaylası, doğayla iç içe bir gün geçirilmesine olanak sağlıyor.

7. Rize Kalesi

480 metrekare büyüklüğüne sahip bir kayanın üzerine inşa edilen Rize Kalesi, tarihi ve kültürel açıdan son derece kıymetli bir yapıdır. Rize Kalesi’nin M.Ö. 527 ila 565 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Bizans Dönemi’ne denk gelen o yıllardan bugüne varlığını sürdüren kalenin yapımında, yontma taşlar ve Horasan harcı kullanılmış. 

6. Anzer Yaylası

Şifalı olarak anılan ünlü Anzer Balı’nın yapıldığı Anzer Yaylası, yemyeşil doğası ve rengarenk çiçekleri ile Rize’nin en fazla ziyaretçi çeken yaylarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Şehir merkezine 87 kilometre mesafede bulunan Anzer Yaylası’nda trekking, dağcılık, kampçılık ve fotoğrafçılık alanlarına dair pek çok etkinlik düzenleniyor.

5. Bulut Şelalesi

Adını bembeyaz bulutlarla birleşen çam ormanlarının ortaya çıkardığı eşsiz manzaradan alan Bulut Şelalesi, deniz seviyesinden 2 bin 451 metre yükseklikte konumlanıyor. Yöre halkı tarafından Tar Deresi Şelalesi olarak da anılan Bulut Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor.

4. Pokut Yaylası

Pokut Yaylası’ndan etrafa bakıldığında, Fırtına Deresi’nin panoramik manzaraları ile karşılaşılır. Eşsiz doğa manzaralarının daha rahat seyredilebilmesi için bölgede seyir terasları yer alır. Karadeniz yaylarında sıklıkla kullanılan ahşap mimariye sahip evlerin estetik bir biçimde sıralandığı Pokut Yaylası, lezzetli köy kahvaltıları ve yöresel yayla yemekleriyle ünlüdür.

3. Zil Kalesi

Karadeniz’in genel olarak dağlık bir coğrafyaya sahip olması, pek çok ilinde dağ eteklerine inşa edilmiş kalelerin görülmesine neden oluyor. Zil Kalesi de Rize’de bulunan Umut Dağı üzerinde yer alıyor. Bölgeye dair yapılan araştırmalar kalenin, 14 ya da 15. yüzyılda ticaret yolu güvenliği sağlaması amacıyla inşa edildiğini gösteriyor. 

2. Galer Düzü

Deniz seviyesinden bin 600 metre yukarda yer alan Galer Düzü, bol oksijenli havası ve yemyeşil doğasıyla Rize’nin çok sevilen bölgelerinden biri. Galer Düzü’nde her sene düzenlenen boğa güreşleri, yerli ve yabancı pek çok turistin buraya gelmesine neden oluyor. Dağcılık sporuyla da ilgilenenlerin sıklıkla geldiği Galer Düzü’nde yöreye özel pek çok lezzeti de deneyimlemek mümkün.

1.Pileki Mağarası

Rize’nin en çok ilgi çeken tabiat harikalarından biri de şehir merkezine 22 kilometre mesafede yer alan Pileki Mağarası. Binlerce sene boyunca bölgeye özgü pileki taşını çıkarmak için kazılan ve bu sayede oluşturulan Pileki Mağarası’nın uzunluğu bin 500 metredir.