Bölgesel

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Patent Araştırma Yetkinliği Artırma Eğitimi Düzenlendi

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Patent Araştırma Yetkinliği Artırma Eğitimi Başarıyla Tamamlandı

Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK 2237-A Programı kapsamında “Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Patent Araştırma Yetkinliğinin Arttırılması Eğitimi” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Zekeriya Bıyıklıoğlu’nun koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 7 farklı kurumdan toplam 24 araştırmacının katılımıyla yapıldı.

Üç gün süren eğitim programında katılımcılara, sınai mülkiyet alanındaki temel kavramlardan başlayarak, patent veri tabanları ve araştırma yöntemlerine kadar geniş bir içerik sunuldu. Etkinlik, TÜBİTAK 1702 Patent Ticarileşme Programı ve patent teşvikleri, teknoloji hazırlık seviyesi, ulusal ve uluslararası patent başvuru süreçleri gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele aldı. Ayrıca, buluşlar için yeni pazar fırsatları, rakip analizi, TRIZ eğitimi, patent araştırma stratejileri, uygulamalı patent araştırma ve 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitimin ikinci aşamasında “Patent Araştırma Grup Atölyesi” düzenlendi. Katılımcılar gruplara ayrılarak, uygulamalı patent araştırması gerçekleştirdi. Etkinlik, deneyimli araştırmacıların yer aldığı bir “Tecrübe Paylaşım Paneli” ile son buldu. Panelde, katılımcılara ulusal ve uluslararası patent başvuru ve tescil süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verildi.

Eğitimde, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi personelinin yanı sıra Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanı Cengiz Adanur ve Pasifik Patent Kurucusu Patent Vekili Edip Deha Bilir de eğitmen olarak görev aldı.

Etkinlik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş’un katılımcılara Katılım Belgesi takdim etmesiyle sona erdi. Eğitim, başarılı proje başvurularına zemin hazırlaması ve katılımcıların patent araştırma yetkinliklerini artırması açısından büyük önem taşıyor.