Kadirli, Osmaniye şehrinin ilçesidir. Osmaniye, Akdeniz Bölgesinin Adana kısmında yer alan ve pek çok alanda gelişmiş bir şehirdir. Kadirli, oldukça büyük bir ilçedir. Kadirli; Sumbas, Toprakkale, Düziçi ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Adana şehri ve onun Kozan ve Ceyhan ilçeleri ile de komşudur. Kadirli, pek çok alanda gelişmiş bir ilçedir.
Kadirli Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?
Kadirli ilçesi, Osmaniye şehrine bağlı bir ilçedir.
Kadirli Nerede?
Kadirli, ülkemizin güney-doğu kısmında yer alana Osmaniye şehrine bağlıdır. Osmaniye şehir merkezinin güney-doğu kısmında konumlanan ilçe, bu şehrin önemli ilçeleri arasında yer almaktadır. Kadirli, Osmaniye şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Buna ek olarak Kadirli, bölgenin turizm açısından oldukça gelişmiş bir başka şehri olan Adana’ya ise yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Kadirli’nin Nüfusu
Kadirli ilçesinin nüfusu, 2023 yılında yapılan sayıma göre 127.513 kişidir. İlçenin nüfusu, geçmiş dönemlerde sürekli artış gösterse de 2020-2021 yılları arasında bir nüfus kaybı yaşamıştır. Ancak 2021 yılı sonrasında ilçenin nüfusu yine artış göstermeye başlamıştır. İlçede yaşayan insanların pek çoğu tarım sektöründe faaliyet göstermektedir.
Kadirli’nin Tarihçesi
Kadirli ilçesi, çok eski dönemlerden bu yana farklı egemenliklerin yaşamış olduğu Çukurova’da kurulmuştur. Kadirli’nin tarihi; temel hatlarıyla beraber bu bölgenin tarihiyle doğru orantılı ilerler. Kadirli ara dönemlerde çok fazla el değiştirmiştir. Adana Ovası’nın hükümdarı Asitavatas MÖ 800 yıllarında, Kadirli’ye bağlı olan Karatepe-Aslantaş bölgesinde bir uç kule kurmuştur. Bölgeye 7.yy’da Abbasiler; Selçuklular döneminde ise Türkler giriş yapmıştır. 16.yy’da da Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Kadirli’yi Osmanlı topraklarına kazandırmıştır.
Kadirli’de Gezilecek Yerler
Karatepe-Aslantaş Milli Parkı ve Açık Hava Müzesi: İlçe merkezine yaklaşık 22 km uzaklıkta yer alan müze, Kadirli Kızyusuflu Köyü içerisinde ve Aslantaş Barajı Gölü kıyısında bulunmaktadır. Burada doğanın içerisinde kamp ve piknik yapılabilmektedir. Milli parka giriş ücretli olup, eğer yalnızca müzeyi ziyaret edecekseniz ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz. Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, 1958’de ülkemizin 2. Ve en büyük parkı ilan edilmiştir.
Ala Cami: Kadirli ilçesinin güney-batı kısmında yer alan cami, Savru Çayı’nın batısında bulundan Öksüzlü Köyü içerisinde yer alır. Kadirli’nin merkezinde yaklaşık 18 km uzaklıktadır. Romalılar zamanında manastır olarak inşa edilen yapı, Dulkadiroğlu Beyliği zamanında camiye dönüştürülmüştür. Uzun zaman cami olarak kullanılan yapı, aynı zamanda medrese olarak da hizmete açılmıştır.
Maksutoğlu Yaylası: Bağdaş Yaylası olarak da tanınan bu doğal oluşum, Kadirli halkının sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. İlçe merkezine 60 km uzaklıkta yer alan yaylada, ahşap yayla evlerinde ya da kamp alanlarında konaklama yapılabilmektedir.