Genel

Kadim Zamanların Ayak İzleri Çalıştayı Trabzon'da Yapıldı

Vali Aziz Yıldırım “TÜBİTAK Desteğiyle AB Fon Aksiyonu SEADDA Programı kapsamında yürütülen Milattan önce 401-400 Yılında Onbinlerin ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Karadeniz’e Varış Güzergahlarının Tespit Edilerek Modellendirilip Coğrafi İşaretlerle Belirlenmesi” adlı Uluslararası proje bulgularının ele alındığı çalıştaya katıldı.

Abone Ol

Çalıştay’a Vali Yıldırım’ın yanı sıra KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, il protokolü, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Vali Yıldırım, “Trabzon, 4000 yıllık tarihi geçmişiyle, farklı medeniyetlere beşiklik yapan, farklı kültür ve medeniyetler tarafından beslenen ve tüm bu medeniyetlerin etkisi ve birikimi ile zenginleşen, bu zenginliğini her dönem üstüne koyarak da günümüze kadar taşıyabilen müstesna bir şehirdir. Tarih içinde Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan, Osmanlı ile birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen, Yavuz Sultan Selim tarafından yönetilen, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından üç kez ziyaret edilen Trabzon bir tarih kültür ve medeniyet şehridir.

Tarih bir milletin hafızasıdır. Tarih, bir milletin sadece geçmişi değil geleceğinin de pusulası, yol haritasıdır. Bu itibarla geçmişini bilmeyen toplumların geleceğine emin adımlarla yürümesi, geleceğini sağlam bir şekilde inşa etmesi mümkün değildir.

Sahip olduğu zengin tarihi mirasla bölgesinde bir turizm ve kültür merkezi olan Trabzon, tarih içinde çok sayıda hadiseye şahitlik etmiştir. Bu hadiselerin belki de en önemlilerinden biri MÖ. 400 yılında Onbinlerin Karadeniz’e ulaşan yolculukları, diğeri Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fetih yürüyüşüdür. Her iki tarihi hadisenin detaylarının ortaya çıkarılması kadar, gerek Onbinlerin kurtuluşu yürüyüşü sırasında, gerekse Fatih Sultan Mehmet’in fetih yürüyüşü esnasında kullanılan rotaların belirlenmesi de şehir tarihi açısından çok önemli bir hizmet olmuştur. Söz konusu rotaların bilimsel metotlarla belirlenerek, bölge turizminin hizmetine sunulması, turizm imkan ve fırsatlarının çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak, Trabzon ve komşu illerin turizmden aldıkları payı artıracak, ulusal ve uluslararası tanıtımlarına çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin oluşturduğu ekibin yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “MÖ. 401-400 Yılında Onbinler’in ve 1461 Yılında Fatih Sultan Mehmet’in Karadeniz’e Varış Güzergâhlarının Tespit Edilerek Modellendirilip Coğrafi İşaretlerle Belirlenmesi” adlı proje kapsamında Bayburt-Trabzon arasındaki saha iki yıl süreyle taranmış oldu. Bu taramada görevli akademisyen ekip muhtemel seçenekleri inceleyerek, gerek Onbinlerin gerekse Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’a varış güzergahlarını mümkün olan en yüksek doğrulukla belirlediler. Bugünkü çalıştayda söz konusu güzergahların tespiti, çalışma sırasında karşılaşılan zorluklar ve sonuç bulguları paylaşılarak bölgemizin hizmetine sunulacaktır.

İki yıllık bu kıymetli çalışmanın sonucu olan “Kadim Zamanların Ayak İzleri Çalıştayı”ndan çıkacak verilerin Trabzon’un ve Trabzon ile birlikte güzergahlar üzerinde yer alan diğer şehirlerin turizm perspektifine yeni bir ufuk kazandıracağına inanıyorum. Tespit edilen söz konusu güzergahlar şehrimizin tarihinin yeni bir hikaye ile dünyaya sunulmasına imkan sağlayacaktır. Bu çalışma, doğa turizminin yanında kültür ve tarih turizmi konusunda şehrimizi daha da cazip hale getirecektir. Bu doğrultuda çalıştaydan umulan faydalara ulaşılmasını temenni ediyor, proje ekibine ve Çalıştay’da emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Program panelistlerin sunumlarıyla devam etti.