Genel

İzmit’in Tarihi Sokağı | Kapanca Sokak

İzmit gezilecek yerler açısından çeşitli seçenekleri gezginlere sunar. Kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgi gören İzmit, keşfedilecek birçok zenginliğe sahiptir. Özellikle tarihi yerleri ile adından söz ettiren İzmit’in Tarihi Kapanca Sokağı da görülmeye değer bir manzaradır.

Abone Ol

Kocaeli tarihi evler bakımından zengin bir şehirdir. Bu yönüyle tarihçilerin, tarihi mekanları keşfetmeyi seven turistlerin ve bölge halkının ilgisini çeken bir konuma sahiptir. İzmit'in tarihi dokusunu koruyan ve çeşitli farklı döneme ait mimari özellikleri bünyesinde barındıran evler bölgenin en ilgi çekici mekanlarındandır. Osmanlı döneminden kalan bu evler genel olarak ahşap veya taş yapı malzemelerle inşa edilmiştir. Bazıları onarılarak bu güne kadar ulaşmış, bazıları ise maalesef kaybolmuş ya da zarar görmüştür. Bu evlerin çoğu, o dönemin mimari tarzını yansıtması ile ilgi odağı olur ve ahşap işçiliği, avlusu ve çeşitli ayrıntılarla dikkat çeker.

Özellikle İzmit'in tarihi sokaklarında dolaşırken, Osmanlı dönemine ait restore edilmiş ya da orijinal mimarinin birkaçına rastlayabilirsiniz. Kocaeli'nin tarihsel zenginliklerine ve mimarisine ilgi duyanlar için bu evler önemli bir ziyaret noktası olabilir.

Kapanca Sokak İzmit kent merkezi sınırları içerisinde yer alan tarihi bir alandır. Tarihin nostaljik ve ilgi çekici atmosferini yaşatan Kapanca Sokak, Kocaeli’de gezilecek yerler arasında bulunur. Kapanca Sokak, kentsel sit alanı içerisinde olan yolun iki tarafından da sivil mimarlık örneği yapılardan meydana gelir. Tarihin tozlu sayfalarında ismi yazan bu sokakta; bir sarnıç, bir çeşme ve bir de okul vardır. Sokakta bulunan pek çok evde restore çalışmaları yapılmaya devam etmektedir. Eskiden kalan o tarihi dokuyu bu zamana değin koruyabilmiş olan bu sokak, Kocaeli’nin tarihi yerleri arasındadır.

Kocaeli’ndeki sivil mimari örneklerinin en önemlileri Kapanca Sokak ve çevresinde yer alır. 19'uncu yüzyılın ikinci yarısına dayanan bu evlerden 18 tanesi koruma altına alınmıştır. Bu tarihi alanda keşfe çıkmak, tarihi evlere ilgi duyanlar için özel bir deneyim olacaktır. Kapanca Sokak ve çevresini keşfetmek isteyenler bu alana nasıl ulaşabileceklerini araştırır. Peki, Kapanca sokak nerede?

İzmit’in tarihi yerleri arasında en özel olanlarından biri olan Kapanca Sokak, şehir merkezine 500 metre uzaklıktadır. Bu nedenle İzmit’e gelindiğinde kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumdadır. Bu sayede Kapanca Sokağı’na yaya bir şekilde gidilebilir.