Genel

İzmir’in tarihi yerleri güncel 9 yer

Helenistik dönemden beri bir liman kenti olan İzmir, tarih boyunca dünya kültürünün merkezlerinden biri olmuş. UNESCO’nun kültürel miraslar listesinde 2 önemli yeri barındıran İzmir, insanlık tarihinin en ilgi çekici dönemini de günümüze taşıyor. Dünya edebiyatının kanonik şairi Homeros’un doğduğu yer olarak insanlığa devasa bir hediye sunan İzmir’i bambaşka bir yönüyle keşfetmeye hazır mısın?

Abone Ol

1. Efes Ören Yeri - Selçuk

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve antik dünyanın en önemli metropollerinden biri olan Efes Helenistik, Roma, Bizans dönemlerinden günümüze kadar birçok yerleşime ev sahipliği yapmış. Efes denilince aklımızda canlanan iki büyük yapı var. Onlardan biri büyük antik tiyatro. Diğeri ise büyüleyici sütunları ile Celsus Kütüphanesi.

Fakat Efes yalnızca bu iki yapıya ev sahipliği yapmakla kalmıyor. Çukuriçi Höyüğü, Ayasuluk Tepesi, Meryem Ana Kilisesi, Hadrian Tapınağı, devlet agoraları, stadyum, Hestia Tapınağı, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemision ve daha nicesini içinde ve çevresinde bulunduruyor. Efes hakkında daha detaylı bilgi almak istersen Efes Antik Kenti yazımıza da göz atmalısın.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Efes Antik Kenti ören yeri giriş ücreti 700 TL

  • MüzeKart ile ücretsiz.

  • Efes Yamaç Evleri giriş ücreti 320 TL (Yamaç Evler’de MüzeKart geçmiyor.)

  • Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti 425 TL (Yabancı ülke vatandaşları için 850 TL.)

  • Otopark ücreti 70 TL.

Ziyaret saatleri

  • 08:30 - 00.00 (Gece müzeciliği kapsamında alt bilet gişesi kapanış saati 23.00, üst bilet gişesi kapanış saati 19.00)

  • Haftanın 7 günü boyunca açık olan antik kent, yıl içerisinde yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı oluyor.

2. Büyük Antik Tiyatro - Selçuk

Panayır dağı eteklerine dayanan büyük antik tiyatro Helenistik dönemde Yunan tarzında yapılmış, daha sonra ise Roma döneminde eklemeler yapılmış. Antik çağlarda gladyatörlerin savaşlarına da tanık olmuş görkemli tiyatro Efes’in antik dönemdeki kültürel ve dini buluşmaların merkezinde yer almış önemli bir durak. Büyük Antik Tiyatro, Efes Ören Yeri içinde bulunuyor.

Konum Linki

3. Celsus Kütüphanesi - Selçuk

Efes Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri olan Celsus Kütüphanesi, M.S. 110- 135 yılları arasında Celsus onuruna oğlu Gaius Julius Aquila tarafından yaptırılmış. Celsus Kütüphanesi, Roma İmparatorluk Devrinde Anadolu'da kurulan bir kamu kütüphanesi özelliğindeydi.

Celsus, kütüphanenin kurucusu olan Celsus’un lahdine de ev sahipliği yapıyor. Kütüphane dış yüzünün alt katında Sophia (bilgelik, akıl), Arete (erdem, karakter), Ennoia (kader, muhakeme) ve Episteme (ilim, bilim) temsil eden 4 kadın heykeli bulunuyor. Bu heykellerin orijinali günümüzde Viyana Müzesi'nde sergileniyor. Celsus Kütüphanesi, Efes Ören Yeri içinde bulunuyor.

Konum Linki

4. Hadrianus Tapınağı - Selçuk

İmparator Hadrianus adına, M.S. 118-138 yıllarında P. Quintilis tarafından anıt tapınak olarak Varius Hamamı kompleksi içine inşa ettirilen tapınak, İzmir’in tarihi değerlerinden biri. Burada Şehir ve Şans Tanrıçası Tike’nin kabartmasını görebilirsin. Sütunların önündeki yazılı heykel kaideleri ise Dioklotian, Maksimian, Constantius Cholorus ve Galerius’un bronz heykellerine ait. Efes'in kuruluş efsanesinin işlendiği frizlerin orijinalleri de Efes Müzesi’nde sergileniyor. Tapınak, Efes Ören Yeri içinde bulunuyor.

Konum Linki

5. Yamaç Evler - Selçuk

Bülbül Dağı eteklerinde yer alan ve günümüzde Yamaç Evler olarak bilinen bu evlerde bir zamanlar zenginler otururmuş. İlk inşa tarihi M.S. 1. yüzyıl olarak belirlenen evler, daha sonraki yıllarda çeşitli ilave değişikliklerle şehir terk edilene kadar kullanılmış. Evlerin tabanları mozaikler, duvarları mermer kaplama ve fresklerle dekore edili. Yamaç Evler, Efes Ören Yeri içinde bulunuyor.

Konum Linki

6. Artemis Tapınağı - Selçuk

Yunan mitolojisinde bereket tanrıçası olan Artemis’e ithaf edilen ve Diana Tapınağı ismi ile de bilinen Artemis Tapınağı, Chersiphron isimli Yunan mimar tarafından yapılmış. Tapınak yapımından 200 sene sonra ateşe verilerek yakılıp ciddi bir hasara uğramış. Yangının ardından yeniden inşasına çalışılan tapınak eski ihtişamına kavuşamamış. Günümüzde Efes Antik Kenti kalıntıları arasında Artemis Tapınağı’na ait yalnızca tek bir sütun görülebilmekte.

Konum Linki

7. Ayasuluk Tepesi - Selçuk

Prehistorik dönemden itibaren yerleşim yeri olan Ayasuluk Tepesi, Efes halkının M.S. 7. yüzyıldan sonra Ayasuluk’a taşınması ile St. Jean Bazilikası Efes’teki eski Piskoposluk Kilisesi’nin yerini almış. Bizans Dönemi’nde önemli bir kent ve hac merkezi konumunu sürdürmüş.

St. Jean Bazilikası’nın tarihçesi Roma Çağı’na kadar uzanıyor. M.S. 2. yüzyıl başında ortaya çıkan bir Hristiyan geleneğine ve inancına göre Efesli Yuhanna (St. Jean Theologos) aynı zamanda İsa’nın havarisi, İncil’in ve Apokalypse’nin yazarı. Ayasuluk Tepesi’nin güney bölümündeki St. Jean Bazilikası genç havari adına inşa edilmiş. Aynı zamanda St. Jean kilisesi de burada olup, İncil’i burada yazdığına inanılıyor. Bu yüzden hristiyanlarca ortak haç merkezi olarak kullanılıyor.

Ayasuluk Tepesi’nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale sur duvarları ise Selçuklu-Osmanlı dönemlerine ait. İç kalenin biri batıda, diğeri doğuda olmak üzere iki girişi bulunuyor. Kale içinde, kapıların yakınında beş adet sarnıç, merkezi kısmın güneyinde tek kubbeli ve minaresi kısmen sağlam kalabilmiş Kale Camii, Türk Dönemi’ne ait Bey Köşkü ve hamamı ile bir sarnıç bulunuyor.

Konum Linki

8. Meryem Ana Evi - Selçuk

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın annesi Meryem'in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirilip cennete alınışına kadar bu evde yaşadığına inanılıyor. Bu açıdan önemli bir durak olarak kabul edilen Meryem Ana Evi, papaların ziyaret ettiği ve patriklik kutsanmasının yapıldığı yerlerden biri oluyor. Ayrıca Meryem Ana'nın mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülüyor.

Konum Linki

Meryem Ana Evi giriş ücreti

  • Tam 30 TL

  • Öğrenci 10 TL

  • Otopark 100 TL

9. İsa Bey Camii - Selçuk

İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında konumlanıyor. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan camii 19. yüzyılda kervansaray olarak da kullanılmış. Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait işaretlenen cami İzmir’in en eski yapılarından biri.

Konum Linki