İzmir sahil şeridinin en çok ilgi gören noktalarından bir tanesi olan Karaburun özellikle son yıllarda tatili Ege kıyılarında geçirmek isteyenlerin radarından çıkmıyor. Yeşillikler içerisindeki köyleri, keşfedilmeyi bekleyen koyları mavi bayraklı denizi ile tam bir tatil cenneti. Yaz sezonunda büyük bir ilgi gören Karaburun köy turizmi, eko ve agro turizmi gibi alternatif turizm faaliyetleri ile de öne çıkan bir yer. Mavinin ve yeşilliğin buluştuğu yer Karaburun hem denize girmek isteyenlerin hem de doğa yürüyüşü, trekking ve kaya tırmanışı gibi aktivitelere katılmak isteyenler için son derece ideal. Peki, Karaburun’da özellikle nereler görülmeli? İşte bizce Karaburun seyahatinizde görmeden dönülmemesi gerektiğini düşündüğümüz yerler.

Anil S Wp X G E S O4 O8 Unsplash

Manal Koyu

Mordoğan’a bağlı bir koy olan Manal Koyu turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan bir tanesi. Çakıl taşlı hoş ve küçük bir plaja sahip olan Manal Koyu sıcak ve sığ bir denize sahip olduğundan çocuklu aileler için de güvenle tatil yapılabilecek bir yer olarak görülebilir. Koy içerisinde denize yakın bahçe ve yeşillik alanlar da bulunuyor. Bu sayede hem doğanın içerisinde hem de denizin kıyısında huzurlu bir tatil geçirebiliyorsunuz. Plaj içerisinde ise duş, büfe, giyinme kabinleri gibi ihtiyacınız olabilecek her bir detaya yer verilmiş durumda. İlçe merkezine 32 km mesafede yer alan bu koya özel aracınızla yarım saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Ancak arabası olmayanlar için Konak’tan kalkan Mordoğan vapurları ve Mordoğan dolmuşları olduğunu da hatırlatalım. 

Sazak Köyü

Eski bir Rum köyü olan Sazak Köyü her ne kadar Rumların, Sakız Adası’na dönmesi üzerine terk edilmiş kalsa da günümüzde oldukça popüler. Köy oldukça sessiz, sakin. Rumlardan kalma evler, kilise ve mezarlık bulunuyor. Köy içerisinde Osmanlı döneminden kalma pek çok tarihi mirası da görmek mümkün. Nispeten daha çok ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edilen bu Rum köyündeki tarihi bölgeler, kalıntıları görmek isteyebilirsiniz. 

Burak Erenoglu W5Ov U B3Vq08 Unsplash

Karaburun Büyük Ada

Karaburun’un en özel bölgelerinden bir tanesi olan Büyük Ada, Sahip Ada olarak da bilinir. Günümüze kadar doğallığından hiçbir şey kaybetmeden gelmiş bu eşsiz manzaraya siz de tanık olmak isteyebilirsiniz. Büyük Ada, sakin ve temiz deniziyle tatilciler için son derece idealdir. Burada doğal yaşamını sürdüren pek çok hayvan görmek de mümkün. Özellikle kırlangıç kuşlarının oluşturduğu ahenk son derece keyifli. Karaburun Büyük Ada’ya ilçeden kalkan balıkçı tekneleri vasıtasıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Ayıbalığı Koyu

İlçe merkezine 20 km mesafede bulunan Ayıbalığı Koyu mavi bayraklı bir plaja sahip. Suyu son derece berrak olan plajı özellikle atlayış ve dalış yapmak isteyenler tercih edebilir. Ayıbalığı Koyu’ndaki plaj sakin ve huzurludur. Ailenizle beraber keyifle denize girebilir, güneşlenebilirsiniz. Ayrıca buradaki şemsiyeler ücretsizdir. Ancak kıyı şeridi kayalık olduğundan bu bölgelerde dikkatli olmak gerekir. Plaj içerisinde tuvalet, duş, giyinme kabini gibi ihtiyaç duyulabilecek her türlü hizmet düşünülmüştür. 

İncirlikoy Akvaryum Plajı

Merkezi konumda yer alan İncirlikoy Akvaryum Plajı yürüyerek dahi rahatlıkla ulaşılabilecek bir yerde. Denizi berrak, akvaryumu andıran bir güzelliktedir. Sonbahar ve kış aylarında rüzgarlı olan bu bölge ilkbahar ve yaz aylarında rağbet görüyor. Muhteşem doğa ve deniz manzarası ile görenleri büyüleyen, aileler için de son derece uygun olan plajı ulaşım rahat olduğundan tercih edebilirsiniz. Her ne kadar yürüyerek ulaşılabilse de şehir merkezinden geliyorsanız Urla’dan Karaburun dolmuş ve otobüslerini tercih edebilirsiniz. 

Sercan Selvi T3Irkvct4 Z I Unsplash

Mimoza Koyu

Ulaşımı rahat bir diğer koy olan Mimoza Koyu, Karaburun’un en güzel koylarından bir tanesi. Suyu berrak, denizi sakin ve keyifli. Hem çocuklu aileler hem de gençler için oldukça ideal. Çakıl taşlı Mimoza Koyu plajına giriş ücretsizdir. Plaj çevresinde ihtiyaç duyabileceğiniz her bir detay düşünülmüş durumdadır. Plaja yürüyerek ya da taksiyle rahat bir şekilde ulaşım mümkün. Ancak toplu taşıma kullanmak isterseniz merkezden düzenli olarak kalkan otobüs ve dolmuşları kullanabilirsiniz. 

Bodrum Koyu

Halk plajı bulunan Bodrum Koyu, denize girmek için tercih edebileceğiniz en güzel ve ideal noktalardan bir tanesi. Mavi bayraklı denizi, kum ve çakıl taşlı plajı ile küçük büyük herkesin keyifli vakit geçirebileceği bir yer Bodrum Koyu. Temiz, berrak suyunda gün boyu yüzebilir, plajda güneşlenebilir ve akşamüstü muhteşem günbatımı manzarasına karşı içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Bodrum koyu üzerinden tekne kiralayarak Karaburun ve İzmir’e bağlı pek çok koyu da görebilir, denize girebilirsiniz. Bodrum Koyu merkeze yürüme mesafesinde bulunuyor ancak merkezden kalkan dolmuşlarla daha kısa bir sürede koya ulaşmanız mümkün. 

Littledreamsofme A View Of The Sea From Above Clear Turquoise W D2B35Dbf 1Ab8 4E39 9Eb9 8Cfe309288E1

Dolungaz Koyu

Karaburun’un en gözde koylarından bir tanesi Dolungaz Koyu'dur. Bunun sebebi özellikle kamp alanlarının geniş olması. Gençler, kamp malzemeleriyle beraber bu alanlarda kamp yapabiliyor ve diledikleri zaman denize girebilmenin keyfini yaşayabiliyor. Denize girmek, çadır kurmak ve dahası doğa ile baş başa kalmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat. Güzel tarafı kamp kurmak ya da denize girmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Sadece malzemelerinizi alıp yola çıkmanız yeterli.  Masmavi tertemiz denizi ve muhteşem manzarasıyla kamp yapmayı sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Dolungaz Koyu’na ulaşım da çok kolay. İlçe merkeze 5 km mesafede bulunan bu popüler koya araba ile sadece 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer toplu taşıma ile gelecekseniz Karaburun’dan kalkan otobüs ve dolmuşları kullanabilirsiniz. 

Kaynak: Haber Merkezi