İzmir’de Helenistik dönemin izlerini yakından keşfedebileceğin günübirlik arkeoloji turları yapabilir, yeşil ve mavinin en güzel tonlarını yakından görebileceğin tarihi kasabalarda vakit geçirebilir, dilersen de yaz aylarında muhteşem Ege havası eşliğinde jeep safarileri yapabilir veya rüzgar sörflerine katılabilirsin. Hatta ekstrem bir doğa sporu olan yamaç paraşütünü deneyimleyebilirsin.

Hazırsan Ege’nin incisi İzmir’de günübirlik gezilebilecek yerleri keşfetmeye ve İzmir’de günübirlik gezmek için çok sorulan sorulara yanıt vermeye başlayalım.

İzmir’de kışın günübirlik gezilir mi?

İzmir ılıman bir iklime sahip olduğu için kışın da rahatlıkla gezebilirsin. Birçok antik kenti yaz sıcağında gezmekten daha keyif alacağın dönemler ise sonbahar ayları olabilir.

İzmir’de gezilecek köyler nereleri?

Urla, Selçuk, Çeşme gibi İzmir’de günübirlik gezilebilecek yerlere bağlı birçok harika Ege köyü yer alıyor. Şirince, Germiyan, Birgi gibi nice köyü ziyaret edebilirsin.

İzmir’de günübirlik gezilecek yerlere nasıl gidilir?

İster kendi aracınla, ister araç kiralayarak ya da şehir merkezlerinden kalkan minibüsler veya İZBAN ile İzmir’de günübirlik gezilebilecek yerlere gidebilirsin.

1. Çeşme

Ilica Plaji 53678

İzmir’in batısında Urla Yarımadası’nda yer alan Çeşme, İzmir merkeze 87 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Hem İzmir’lilerin hem de yerli ve yabancı turistlerin gözde tatil beldesi Çeşme, gece gündüz bitmeyen eğlencesiyle, masmavi denizi, geniş kumsalları ve mis gibi Ege havasıyla her geçen gün popülaritesini arttıran bir tatil rotası.

Yaz ayları boyunca yoğunluğunu kaybetmeyen Çeşme gezilecek yerler açısından da oldukça zengin bir yer. Çeşme’ye yolun düşerse başta Alaçatı olmak üzere, Erythrai Antik Kenti, Altınkum Plajı, Pırlanta Plajı ve Çeşme Kalesi’ne gidebilirsin. Akşamları ise hareketli gece hayatının tadını çıkarabilirsin. Gezi sırasında karnının acıktığını hissedersen Çeşme’nin yöresel tatlarını mutla denemeni tavsiye ederiz.

Konum Linki

2. Alaçatı

Ilica Plaji 53678

Son dönemlerin gözde tatil merkezlerinden Alaçatı, bilinenin aksine bir ilçe değil İzmir’in Alaçatı ilçesine bağlı bir belde. Arnavut kaldırımlı sokakları beyaz ve mavinin bütünleştiği tarihi taş evleri ve sokaklarını saran mis gibi lavanta kokusuyla misafirlerinin aklını başından alıyor. Bunun yanı sıra rüzgar sörfüne elverişli havası ile yaz kış yerli ve yabancı turistin uğrak mekanlarının da başında geliyor.

İzmir merkeze 77 kilometre uzaklıkta bulunan Alaçatı, deniz kum ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğin İzmir’in en güzel noktalarından biri. Bunun yanı sıra muhteşem Alaçatı havasında rüzgar sörfünü deneyimleyebilir ya da istersen stand-paddling veya kano gibi eğlenceli su sporlarının keyfini doyasıya yaşayabilirsin. Alaçatı’da aynı zamanda gezip görebileceğin birçok turistik yer bulunuyor. Öncelikle mis gibi Ege havası eşliğinde cumbalı tarihi taş evlerin bulunduğu labirent gibi kıvrılan sokakları gezebilir, Alaçatı sokakları boyunca her köşe başında görebileceğin zevkli butiklerinde alışveriş yapabilirsin.

Alaçatı Yel Değirmeni, Kemalpaşa Caddesi, Ayios Kostantines Kilisesi, Alaçatı Port, Hacı Memiş Sokağı, Dutlu Kahve, Alaçatı Meydanı ve Alaçatı Pazarı gibi en turistik durakları keşfedebilirsin. Gün boyunca gezip dolaştıktan sonra leziz bir yemek yemek için cumbalı tarihi sokaklarında bölgenin enfes mezelerini tadabilir, leziz bir akşam yemeği eşliğinde sokaktaki o yaz cümbüşünü Ege tınılarıyla unutulmaz bir yaz anısına dönüştürebilirsin.

Konum Linki

3. Foça

Old Town Eski Foca 55685

İzmir’e 67 kilometre uzaklıkta yer alan Foça, şehrin kuzeyinde Türk Rivierası olarak bilinen bölgenin içinde yer alıyor. Eski Foça ve Yeni Foça olarak ayrılan bölge antik kökleriyle de misafirlerine unutulmaz anlar vadediyor. Adımınızı attığınız andan itibaren şehrin yazlıkçı tabiatına bürünüyor ve aniden burada yaşama isteğiyle şehre bir anda adapte oluveriyorsun. Özellikle yaz aylarında buraya geldiysen bütün dertlerini bir kenara bırakıp şehrin ulvi havası eşliğinde belki de sonsuza kadar sürecek bir mutluluğun içinde kendine bir yer edinme hayaline kapılman olası.

Eski adıyla Phokia’ya yeni adıyla Foça İyonya’nın en önemli şehirlerinden biri olarak biliniyor. Bir dönem Pers istilası altında daha sonra Büyük İskender ile Romalıların ve en sonunda Osmanlının egemenliğine giriyor. Hal böyle olunca şehirde birçok kültürün ve medeniyetin izleri de günümüzde kadar ulaşıyor.

Foça el değmemiş masmavi sularıyla, muhteşem tabiatıyla ve geçmişten günümüze değin önemli bir limana ev sahipliği yapmasıyla yaz tatilini geçirmek için eşsiz bir lokasyon. Tüm bunların yanı sıra su sporları için uygun plajları ve doğası buranın popüler bir dalış noktası olmasını sağlıyor. Foça’da gezilecek birçok yer de bulunuyor. Bunlar arasında Athena Tapınağı, Kybele Açıkhava Tapınağı, Arkaik Heredot Duvarı, Siren Kayalıkları, Foça Adaları, Taş Ev, Şeytan Hamamı ve Yel Değirmenleri geliyor.

İzmir’den Foça’ya gitmek istersen yarım saatte bir otogardan kalkan Foça otobüslerine binebilirsin. Kış sezonu 06.30-21.15 arasında, yaz sezonunda ise 06.00-23.00 saatleri arasında hizmet veren otobüslere binebilirsin

Konum Linki

4. Seferihisar

Sigacik Kalesi 36255

Son dönemlerin popüler destinasyonlarından biri olan Seferihisar, 2009 yılında Türkiye’nin ilk Citta Slow’u yani “Sakin Şehri” ünvanını alıyor. Citta Slow ünvanı İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor ve oldukça sıkı denetleniyor. Peki “citta slown” nedir biraz bundan bahsedelim.

Şehirleşme ve küreselleşme karşısında bölgenin mimarisini, kültürünü, gelenekleri ve zanaati bozulmadan günümüze gelmesi olarak biliniyor. Citta Slow’un hedeflerinden bir diğeri ise seçilen bölgenin lokal lezzetlerini koruyarak ve eco-gastronomi pratiklerini uygulayarak aynı zamanda bir “Slow Food” felsefesini geliştirmesini bekliyor. Seferihisar da bu ünvanı almasından sonra oldukça değerli bir destinasyon haline geliyor.

Huzur ve sakinliğin adresi Seferihisar, M.Ö 2000 yıllarından bu yana varlığını sürdürüyor. “Citta Slow” yani sakin şehir ünvanını almasından bu yana oldukça merak edilen bir İzmir rotası haline geliyor. Eşsiz mimarisi, Ege’nin huzurlu ve bir o kadar naif ruhuyla birleşince ziyaretçiler için kaçamak bir nokta oluyor. İzmir’in güney şeridinde kalan Seferihisar, nefes kesen sahilleriyle, nefis kokulu meyve bahçeleriyle de adından söz ettiriyor. Seferihisar’a yolunuz düştüyse Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası ve Sığacık Pazarı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

5. Sığacık

Sigacik Sokaklari 29550

Sığacık, Türkiye’nin en sakin semt ünvanına sahip Seferihisar ilçesine bağlı küçük bir mahalle. İzmir merkeze 52 kilometre, Seferihisar’a ise 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Hem bulunduğu konum hem de eşsiz doğası Sığacık’ı gezilecek yerler noktasında ilk sıralara yerleştiriyor. Küçük bir yarımadanın üzerinde yer alan Sığacık, huzurlu sokakları, restore edilen eşsiz güzellikteki taş evleri Arnavut kaldırımlı sokakları ile misafirlerine huzurlu ve sakin bir Ege tatili vadediyor.

Alaçatı’nın muazzam kalabalıklığının aksine Sığacık’ın sakin sokaklarında cumbalı, panjurlu evlerin arasında rahatça gezintiye çıkabilir, sokaklarını keşfedebilirsin. Bir film setinin içinde gibi hissedeceğin sokakların arasında Sığacık pazarına uğrayabilir, slow food felsefesinin etkisiyle gelişen bölgenin yerel pazarlarından üretici pazarına uğrayarak bizzat üreticiden leziz yerel ürünler satın alabilirsin.

Sakin ve huzurlu bir tatilin en güzel noktalarından biri olan Sığacık’ta; Sığacık Kalesi, Sığacık Üretici Pazarı, Kaleiçi sokakları, Teos Antik Kenti, Teos Marina, Değirmen ve Büyük Akkum Plajı gezilecek noktalar arasında yer alıyor.

Konum Linki

6. Dikili

Dikili Plaji 47971-1

Yaz tatilinin gözde rotalarından biri olan Dikili, İzmir merkeze 122 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ruhsal ve fiziksel olarak dinlenebileceğin bu hoş tatil beldesi yemyeşil doğası, berrak denizi ve tabiatın içindeki eşsiz atmosferiyle dinginliği doyasıya hissedebileceğin bir rota. Tüm bu güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginliğiyle de arkeoloji meraklılarını oldukça sevindirecek değerli bir turizm noktası.

İzmir’den günübirlik oluşturacağın bir planlamayla 1,5 saatlik bir yolculukla buraya ulaşabilir. Sabahın erken saatlerinde huzurlu sokakları arşınlayabilir, öğleden sonra tertemiz masmavi serin sulara kendini bırakabilirsin. Akşam saatlerinde ise sahil kıyısında sıralanan balık restoranlarından birinde denizin hafif esintileri ve Rum meyhanelerinden kulağa gelen tınılar eşliğinde hoş bir vakit geçirebilirsin.

Dikili’de gezebileceğin en keyifli duraklar ise Pissa Koyu, Garip Adası, Kalem Adası, Korsan Koyu, Nebiler Şelalesi, Bademli Köyü, Nebiler Köyü, Killik Koyu, Kalem Adası ve Hayıtlı Koyu.

Konum Linki

7. Çandarlı

Candarli Kalesi 53625

Çandarlı, İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Körfezi’nde yer alan güzelliklerden. Çandarlı Ege’nin birçok diğer koyu gibi rüzgar alıyor, bu sebeple su sporlarıyla uğraşanların en sevdiği yerler arasında yer alıyor. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Çandarlı’nın neredeyse her bir sokağı ise denize çıkıyor. Yeşil tabiatı, el değmemiş coğrafyası, arkeolojik zenginlikleri ile huzurlu bir seyahat vadeden Çandarlı’ya İzmir üzerinden yaklaşık 1 saatte ulaşım sağlanabiliyor.

Çandarlı’ya geldiğinde görmen gereken başlıca yerler ise Çandarlı Kalesi, Tarihi Çandarlı Hamamı, Tarihi Zeytinyağı Fabrikası, Çandarlı Şadırvanı, Denizköy Saklı Plajı, Bademli Plajı.

Konum Linki

8. Urla

Malgaca Pazari Arasta 52535

İzmir’e yakın konumuyla yerli ve yabancı turistin en çok ziyaret ettiği noktaların başında Urla geliyor. Şehir merkezine 39 kilometre uzaklıkta yer alan Urla’ya 30 dakikalık bir araba yolculuğuyla ulaşabilirsin. Urla’nın bu denli popüler bir destinasyon olmasının sebebi yalnızca İzmir’e yakın konumda olması değil elbette. Eşsiz doğal güzelliği, masmavi tertemiz denizi, tarihi dokusunu korumayı başarmış geleneksel İzmir köyleri burayı Ege hayali kuran herkes için çekici bir destinasyon haline getiriyor. Urla’daysan hem şehre yakınsın hem de doğanın içindesin. Üstelik havalimanına da yarım saatlik bir mesafede yer alıyor.

Bakir koyları, tarladan mutfağa uzanan gastronomi yolculukları, bağları, bahçeleriyle eşsiz deneyimler yaşayacağın tatlı bir rüya merkezi. Yaz aylarında cıvıl cıvıl sokakları naif, hoş sohbet yerlileriyle her detay dahada güzelleşiyor. Urla’da deneyimlerin sınırı yok dersek yanılmış olmayız elbette. Buraya kadar gelmişken kitesurf, olmadı biraz da at gezintisi yapabilirsin. Urla’ya belki günübirlik bir gezinti yapmayı düşünmüş olabilirsin fakat Urla’daki çiftlik evlerinde veya bağ evlerinde konaklayarak ikonik bir deneyim yaşayabilirsin.

Urla’da gün boyunca birçok aktiviteye katılabilirsin. Manej Urla, ailelerin uğrak merkezi. Gülbahçe’de ise rüzgarın sertlik durumuna göre kitesurf yapabilirsin. Akşamları ise sahil kısmı cıvıl cıvıl. Gün batımına karşı güzel bir balık restoranında leziz mezeler eşliğinde damağını şenlendirebilirsin. Son yılların gözde sanat merkezi Arkas ise sanat meraklılarının uğramadan dönmemesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Tüm bunların yanı sıra Urla ziyaretinde es geçmemen yerler ise Klazomenai Antik Kenti, Karantina Adası, Urla Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, Bademler Köyü, Urla İskelesi, Bağ yolu, Çeşmealtı, Urla Sualtı Müzesi, Malgaca İçmeleri, Yassıca Ada.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi