Genel

İstanbul’un Yedi Tepesinde Gezilecek Yerler | Tarihi Rotalar

Dünya üzerinde yedi tepesi olan nadir kentlerden biridir İstanbul. Şu an aklından ‘dünyada başka yedi tepesi olan yer var mı ki?’ sorusu geçiyor olabilir. Seni hemen aydınlatalım. Evet, İstanbul’dan başka dünyada yedi tepesi olan kentler var. Moskova, Roma ve Kudüs de onlardan biri. Bu kentler dışında da yedi tepe üzerine kurulduğu iddia edilen çokça yer kaynaklarda karşına çıkabilir ama kesinleşmiş araştırmalarda bu şehirler net olarak yer alıyor.

Abone Ol

Peki yedi tepeli şehir nedir ve neden İstanbul için yedi tepeli şehir denmiştir? Bu soruyu yanıtlamak için İstanbul’un fethinden önceki zamanlara gidelim. Yani Roma İmparatorluğu dönemine. Roma imparatoru Konstantin güneş, ay ve 5 gezegen gerçeğinden yola çıkarak İstanbul’u yedi tepe üzerine konumlandırdı. Roma'nın da yedi tepesinin olması, bu güzergahı takip etmek için geçerli bir sebep oldu ve Roma yolu takip edilerek İstanbul yedi tepe üzerine inşa edildi.  

Osmanlı İmparatorluğu da bu mirası devam ettirdi ve bugünkü tarihî yarımada olmak üzere İstanbul’un yedi tepesine en önemli eserler yapıldı. Kentin tarihi hazineleri de bu yerlerde günümüze kadar geldi. Hadi gel İstanbul’un yedi tepesindeki keşfimize başlayalım.

Birinci tepe: Sarayburnu

Gülhane Parkı hattı boyunca Topkapı Sarayı’nı da içinde bulunduran Sarayburnu, tarihî yarımadanın en doğusunda yer alıyor. Osmanlı döneminde bugünkü Sarayburnu parkının olduğu kısım Topkapı Sarayı'nın hasbahçesi olan Gülhane Parkı'nın bir parçası idi. Günümüzde ise Gülhane Parkı’nın aşağısında bulunan sahil kısmında yer alan yer Sarayburnu olarak adlandırılıyor. 

Sarayburnu hem İstanbul’un en tarihi keşiflerini yapacağın hem de en güzel manzaraları izleyebileceğin bir başlangıç noktası. Bu yüzden İstanbul’u gezmek için nereden başlamalıyım sorusunun cevabı bizce Sarayburnu olur. Çünkü buradan rahatlıkla tarihî yarımadayı keşfetmeye devam edebilirsin. İster Gülhane Parkı’nın içinden Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzeleri ziyaretlerini yapar ve Sultanahmet Meydanı’na devam edersin; istersen de Sirkeci-Eminönü yönüne giderek çarşıları gezer ya da vapur turu yaparsın. 

Sarayburnu parkında ise 1926 yılında dikilen Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini görebilirsin. Bu heykel, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı için Samsun'a gideceği zaman İstanbul'dan hareket ettiği noktada yer alıyor. Sarayburnu’nun bir diğer önemi ise harf inkılabının Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilk kez burada yapılmış olması.

Konum Linki

İkinci tepe: Çemberlitaş

Adını İstanbul'un en ünlü dikili taşlarından biri olan Çemberlitaş'tan alan tepede görülmesi gereken yerler arasında tarihi Çemberlitaş Hamamı ve Çemberlitaş sütunu yer alıyor. Yanık Sütun veya Konstantin Sütunu olarak da adlandırılan Çemberlitaş sütunu, 8 adet sütun ve 3 ton ağırlığı ile tarihi sembollerimizden. Bizans imparatoru Konstantin tarafından Roma'daki Apollon tapınağından getirilen sütun aynı zamanda dünyanın en büyük porfir sütunu.

II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan için yaptırdığı Çemberlitaş hamamı ise bir Mimar Sinan eseri. Bugün biraz turistik bir aktivite gibi gözükse de bu tarihi deneyimi yaşamak isteyebilirsin. Çemberlitaş’tayken Atik Ali Paşa Camii, Köprülü Camii, Nuruosmaniye Camii ile Kapalıçarşı’ya da yürüyerek gidebilirsin. Çemberlitaş’a en kolay ulaşım ise T1 tramvay hattı.

Konum Linki

Üçüncü tepe: Fatih

İstanbul’un suriçi ya da tarihî yarımada olarak adlandırılan kültür bölgesine ev sahipliği yapan Fatih, İstanbul’un merkez ilçelerinden. Üçüncü tepe olarak konumlanan kısmı ise Fatih Camii’nin yer aldığı kısım. Burası aynı zamanda şehrin en yüksek noktalarından biri. 

Bu tepede görmen gereken ilk yer de Fatih Camii. Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Fatih Camii’yi ziyaretin sırasında ayrıca Fatih Sultan Mehmed, Gülbahar Valide Hatun, Gazi Osman Paşa'nın türbelerini de ziyaret edebilirsin. Vaktin varsa biraz yürüyerek tarihi Bozdoğan kemerine ve Zeyrek Camii’ne de gidebilirsin.

Konum Linki

Dördüncü tepe: Beyazıt

İstanbul'un en kıymeti yapılarından biri olan Süleymaniye Camii ve İstanbul Üniversitesi'nin tarihi Beyazıt kampüsü ile bilinen tepe aynı zamanda şehrin en kozmopolit noktalarından. Özellikle denizden bakıldığında belirgin bir şekilde göze çarpan tepe, kentin en çok fotoğraflanan yerlerinden. Süleymaniye Camii ile şekillenen manzaranın bir bölümünü de Beyazıt Camii ve külliyesi oluşturuyor. 

Bu tepedeki İstanbul Üniversitesi bahçesine Osmanlı döneminde yangınları gözetlemek için kule dikilmiş. Bu kule günümüzde hava durumunu gösteren ışıklarıyla dikkat çekiyor. Beyazıt Meydanı, Beyazıt Kütüphanesi, Sahaflar Çarşısı da burada görebileceklerin arasında yer alıyor. Kapalıçarşı’ya da yine çok yakın bir konumda yer aldığını söyleyelim.

Konum Linki

Beşinci tepe: Edirnekapı

Eyüp'ün bir bölümü, Ayvansaray ve Edirnekapı'yı kapsayan Edirnekapı Tepesi, tarihi Edirnekapı ve İstanbul surları ile çevrili. Bizans döneminin en bilinen yapılarından Tekfur Sarayı da bu tepe üzerinde. Günümüzde sarayın önemli bir bölümü yıkılmış olsa da kalıntılarını surlara bitişik halde görmek mümkün. Yine bu tepede bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızları Mihrimah Sultan adına yaptırılmış olan Mihrimah Sultan Camii de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Kariye Camii’ye de kısa bir yürüyüş sonrası ulaşman mümkün.

Edirnekapı konum olarak Balat, Ayvansaray, Fener, Cibalikapı gibi tarihi duraklara da oldukça yakın olduğu için buraları da listene dahil edebilirsin. Edirnekapı’ya gitmek için metrobüs hattını kullanabilirsin. 

Konum Linki

Altıncı tepe: Yavuz Selim

Yapımına Yavuz Sultan Selim tarafından başlanan tamamlanması ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında gerçekleşen Yavuz Sultan Selim Camii’nin bulunduğu tepe İstanbul’un altıncı tepesi. Çarşamba’da yer alan ve konum olarak Balat’a yakın bir tepe olan Yavuz Selim tepesinde Yavuz Sultan Selim Camii, Gül Camii, Aziz George Katedrali gibi yapıları ziyaret edebilirsin.

Yakın bir konumda yer alan Fener Rum Patrikhanesi ve Sveti Stefan Kilisesi’ni ziyaret edip, Balat’ın ve Fener’in renkli evlerini keşfedebilirsin. 

Konum Linki 

Yedinci tepe: Kocamustafapaşa

Aynı zamanda İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kocamustafapaşa, İstanbul’un yedinci tepesi oluyor. İstanbul'un Trakya tarafına doğru tek tepesi olan Kocamustafapaşa’da göreceklerin arasında Mimar Sinan’ın kalfalarından Davud Ağa’nın yaptığı Cerrahpaşa Camii, Kocamustafapaşa Camii ve Sümbül Efendi Türbesi, Haseki Hürrem Sultan Camii ve külliyesi, Bulgur Palas ve Samatya Meydanı yer alıyor. Eğer biraz daha vaktin varsa buradan Yedikule’ye giderek İstanbul’un en ünlü zindanları olan Yedikule zindanlarını da görebilirsin.

Konum Linki